Sunday, April 18, 2010

Raštan sa šalšom


Listam ja Gastro divin blog, jer je izglasan za istragu u FBI rukavicama u toku aprila, pa vidim recept za Kupus sa šalšom. "Super," rekoh, "to ću da pravim, treba mi malo lagane klope sada". Ali vidim da taj njen kupus nije ono što ja zovem kupus, puno je tamniji, i tek kad sam polako pročitala recept i komentare uvidim da ću ja to teško naći u Beogradu. "Raštika, raštika... Šta je raštika? Napraviću malu anketu, pitaću par prijatelja".

Svi koje sam pitala su imali više pojma od mene. Omnia sa Coolinarike me nije pustila dok me nije svemu naučila, malo je falilo da mi šalje raštiku autobusom iz Dalmacije, jedva sam je odgovorila ;) Predrag se potrudio da proveri da li u Veru ima pomenute biljke. Nevena, moja kuma, kojoj su biljke na neki način profesija, dala mi je dodatna objašnjenja. Uglavnom, raštika je biljka iz porodice kupusa, ima je u primorju, u Dalmaciji je zovu raštika a u Crnoj Gori raštan, listovi su tamno zelene boje, rascvetani su, imaju debelu drsku koju nema smisla istanjivati već je treba odstraniti, a poznata je i pod imenom divlji kupus.

Našla sam raštan na Kalenić pijaci, nije baš bila toliko nemoguća misija kako mi je na početku izgledalo.


Da bih napravila raštan sa šalšom, morala sam prvo da napravim šalšu, takodje po receptu Gastro dive. Mene raštan ukusom podseća na blitvu, samo je čvršći i duže se kuva. I baš mi se dopala cela kombinacija, tako je nekako osvežavajuća i lagana, odlično se slaže uz ovo golicljivo prolećno sunce, skoro da sam mogla da se osetim kao da sam na moru.

Sastojci:
1 kg raštana
2 dl šalše
3 krompira ili 300-400 g mladih krompirića
so
maslinovo ulje

Postupak:
1. Listovima raštana odseći dršku, celom dužinom lista. List iseći na trake i skuvati u slanoj vodi. Mladi raštan se skuva relativno brzo, a za stari, zimski raštan poželjno je dodati malo sode bikarbone u vodu za kuvanje, jer je list tvrdji i soda će mu pomoći da omekša.
2. Paralelno skuvati oguljen i na kriške isečen kormpir (mlade krompiriće oguliti, ali ostaviti cele).
3. Skuvano povrće procediti, raštan zaliti sa malo maslinovog ulja, posoliti po ukusu, umešati gotovu šalšu, promešati. Na kraju dodati krompir i ovlaš promešati.

Recept za štampu

Wild Cabbage with Salsa

Ingredients:
1 kg wild cabbage
2 dl salsa
3 middle sized potatoes or about 300-400 g new potatoes
salt
olive oil

Directions:
1. Wash the leaves. Remove the leave's middle vain, cut into stripes and cook in salty water.
2. Peel the potatoes, cut, cook separately in salty water, too.
3. Drain the vegetables. Add some olive oil to cooked wild cabbage, salt to taste, pour in the salsa, stir to combine. Add potatoes, stir lightly.

komentara: 25

  1. jooj, baš su jučer spominjali na nekoj tv emisiji raštiku i koliko je zdrava i ima antioksidativna svojstva i koliko je koriste u medicisnke svrhe itd.. ali nisam imala pojma da izgleda kao kupus, mislila sam da izgleda kao kopriva.. sve u svemu obožavam ovakva jela, ovo savršeno izgleda i morati ću i ja provjeriti da li ima raštike na riječkoj tržnici :))

    ReplyDelete
  2. Obozavam rastiku, mogla bih sada doruckovati ovu tvoju sa salsom:)!!!

    ReplyDelete
  3. super je ideja obogatiti raštiku šalšom! odlično izgleda :))

    ReplyDelete
  4. Meni deluje super, mada sam siguran da sam ovo video pre 20-30 godina okrenuo bih glavu na drugu stranu i pomislio šteta Šalše.

    Vidim da je i Gastro diva u mladosti imala slično mišljenje o ovom jelu. Valjda je svima nama potrebno malo vremena da bi shvatili koliki smo magarci bili dok smo bili mladi :)))

    TADEJA,

    bila si u pravu, Maja je, vidiš i sama, uzela metlu pa nas rasterala sa Šalše, međutim Maja je još mlada i naivna ako misli da je metla dovoljna, da nas se reši :)

    Juče dok sam sekao onu gomilu kolača u radnji (cele nedelje sam ih pravio i odlagao u zamrzivač, iskreno se nadajući da će se sami iseći, A NISU), znači između sečenja sam uspevao pomalo i da ti odgovorim na neka pitanja, al problem je u tome što nisam video tvoj prvi tekst. Samo onaj drugi. I tako, kad sam sinoć uhvatio malo više vremena i pročitao oba posta...naravno da moram da dopunim sve to još sa "par reči".

    Prvo da se rešimo jedne nedoumice oko majloV. Ni ja ne mislim da je ona loša. Da tako mislim nikad je u tekst ne bih ubacio. U tim stvarima sam ti ja rigorozan. Nemam vremena ni za važne stvari, a ne da gubim vreme sa ljudima koji ne zaslužuju ni da ih pogledam...

    MajloV je pre svega odlična kuvarica, sigurno bolja od mene, bio sam ja kod nje na blogu i video šta sprema...a često svratim u svoju kuhinju i znam šta JA spremam, pa mogu odgovorno da tvrdim ko je bolji :), i upravo je to i bio razlog onog baš opako ciničnog teksta (a umem da budem gad, to priznajem), jer i MajloV u krajnjoj liniji zaslužuje da je ispravimo ako baš pretera. Svi smo mi različiti, i stvarno je dobro što je tako. A drugo MajloV ima tu izvanrednu osobinu da iritira ljude, i natera ih da reaguju. Ja lično u crtaćima najviše volim negativce. Gargamel je moj omiljeni negativac. Kojot Vili... pa tu nema dileme...ptica trkačica je negativna a ne kojot.

    MajloV i ja smo naravno dve suprotnosti, meni je njen način pisanja previše sladunjav, to sa bioskopima...ne mogu ja to ni da odčitam do kraja...verujem da ni ja njoj baš nisam na spisku omiljenih likova, al hoću malo uvažavanja. Ako ja kažem da nema razlike između opranih i neopranih paprika, onda to mora biti tako, jer ja sam prilično zajaben u tim stvarima i ne tvrdim nikada stvari napamet. (briši Majo ovo slobodno...ali da znaš ako budem morao da mislim o tome koje reči smem da koristim a koje ne...otićiću sam...metla ti i neće trebati):))).

    Tadeja, sviđa mi se ovo tvoje lukavstvo sa: briši Majo slobodno. Mada mi je malo i žao Maje, što je bacamo u dilemu, da ne zna šta će, da nas trpi ili da nas rastera... mada ruku na srce ja sam kriv, prvi sam počeo sa TACO JEBOTE...ali probaću da se obuzdavam obećavam.


    Idem sad da pohujem pileće belo meso, neki dan mi je Maja rekla da ima razlike ako ga držiš par sati u posoljenom mleku i ako ga ne držiš. Naravno, ne verujem ja ni Maji, mada mi je omiljeni lik jer me je naučila da razvlačim kore za burek. Jedino mi nije jasno kojom nebeskom logikom je ona došla do zaključka da sam ja bolji kuvar od nje, no valjda će se i to vremenom saznati.

    Tek, bratski sam podelio dva filea. Jedan ide u mleko, a drugi ću pohovati na klasičan način.

    Sve što saznam podeliću sa svima vama, a verujem da ovog puta MajloV, neće reći: piletina ne sme u mleko, sem ako to i sama nije isprobala. I naravno izvinjavam joj se ako sam bio grub, jer i to je bilo u dobroj nameri, čak bih rekao i u njenom najboljem interesu. Unapred se zahvaljujem svima onima koji će i meni pomoći (makar i grubo) da ne zastranim baš previše, a takva opasnost uvek postoji kad god čovek ne drži u rukama ono što treba, mislim na escajg, nego ono što ne treba (čitaj) tastaturu :)))

    ReplyDelete
  5. Raštiku i predobro poznajem zahvaljujući roditeljima, jer čini dio tradicionalne hercegovačke kuhinje i nema bašte tamo da raštika nije posađena... Do prije nekoliko godina se nije u Zagrebu mogla naći, strina ju je mami slala iz Hercegovine. Ja je baš i ne volim, preintenzivnog mi je okusa, ne znam, ali preživim jednu porciju jer je jako zdrava ;) :D

    ReplyDelete
  6. Hvala na lijepim informacijama o rastanu :) ni ja to nisam znala i evo naucila sam nesto novo!
    A recept je fenomenalan, jest da ovdje nemam rastiku ali cu kupiti spinat pa cu s njim spremiti, jer sam procitala recept od salse i tako me zamamila :) Hvala na zdravom receptu!!!

    ReplyDelete
  7. Raštika mi je najdraža vrst kupusa. Zanimljivo mi je da raštike uopće nema ni na šibenskoj pijaci a ni na zadarskoj (kako sam čula) dok na dubrovačkoj, metkovskoj, makarskoj i splitskoj ima.
    Prekrasna slika, prijala bi mi sada ovako spremljena raštika!

    ReplyDelete
  8. Ja raštan volim u drugoj "jačoj" kombinaciji sa suvim mesom. Čudi me da nisi čula za raštan kad ga je i Madonna jela :)))))) http://www.24sata.rs/show.php?id=34858
    Ma toliko kažu da joj se svidjeo da će sad početi da ga uzgaja i to odmah onaj red bašte do kućnih vrata, da može časkom da ga nabere kad zatreba :)))))

    ReplyDelete
  9. Draga moja Majo, kod tebe je strasno zanimljivo! Ja nemam pojma sta je rastika, ovo na slici mi lici na blitvu i mislila bih i da jeste blitva, da nisi objasnila. Jelo izgleda super, a salsa jos bolje. Neces verovati, ali skoro sam se navukla na tortilja chips, i bas pricam muzu kako sam ga dok sam zivela u Americi cesto jela, umacuci ga u sos, koji ne znam kako se pravi. E sad znam. Mozda ce Predrag reci "steta sasle", ali mlada sam, pa ima vremena i za rastiku :)!

    ReplyDelete
  10. He, he. Mi smo raštiku jeli skoro svaku večer kada sam bila dijete. I danas je starci imaju u vrtu i pošalju mi kada se zaželim. Meni je najdraža onako na lešo s malsinovim uljem i malo soli. Zna Maddie šta valja :)

    ReplyDelete
  11. Nikada je nisam jela. Meni ovako na slici liči na blitvu, verujem da to ipak nije ona? :))
    Ja u suštini volim ove zelene "travke" pa verujem da bi mi se svideo ukus. A kad nekad naletim (što će biti teško u mom Boru) isprobaću!

    ReplyDelete
  12. Šta da ti sad napišem? ;))
    Jedem sve moguće radiče, špinat sirov na salatu, koprive, rikulu, lišče rotkvica, što tvrđa salata to mi draža, najmanje volim putaricu, o kupusu smo sve rekli, jedem poriluk, kelj ako moram, ali raštiku.......;))))
    Moja mama je kao hercegovačka snaga morala to savladati i kod mene se dok sam bila dijete raštika često kuhala. Ja bih joj još i oprostila što smrdi k'o kuga, ali ...... ne mogu ja to progutati. Najveći domet mi je tufkati kruh u juhicu u kojoj se kuhala, ako nema ništa drugo.
    Ona je za moj pojam najneotesanija travuljaga mediterana.
    Ali ti je fotka k'o da je u najmanju ruku vojvotkinja, a ne raštika! :)

    ReplyDelete
  13. Tadeja, blesava si :) Najneotesanija travuljaga :)))) Volim ja te neotesane, sta fali, malo dinamike :P

    ReplyDelete
  14. Oj Predraže, skoro mi promače! :) Bila sam tako šokirana raštikom, da nisam uopće čitala komentare, nego tek naknadno, da vidim šta drugi misle o mojoj prijateljici raštiki. :)
    Al' daj prije nego li nam Maja udari ban da se nas dvoje nešto dogovorimo. :) Nemoj me navlačiti na pisanije, jer se onda ne znam zaustaviti. :)
    Nisam niti ja mislila, a najmanje igdje napisala da je majloV loša, da ne zna ili išta slično. Naprotiv, osim što nedvojbeno zna kuhati, mislim da posjeduje i čitav niz drugih znanja. Pretpostavljam da kao posljedica znanja proizlazi njezina potreba za izvjesnim dociranjem i svjesnim ili nesvjesnim postavljanjem sebe kao svojevrsnog neprikosnovenog autoriteta, što na ovakvim mjestima i s njezinim gardom, zna polučiti suprotan efekat, a u konkretnom slučaju je rezultiralo karakterizacijom gospođe majloV kao malkice iritantne.
    Jer nije salsa/šalša jedino jelo na koje bi se dale iste ili slične postavke primjeniti.
    Kinezi su, ako ja nisam potpuno zabludjela izmislili tjesteninu?
    A jel' zna ne'ko kak' se na kineskom kažu špageti? A kak' se to izvorno piše? :))
    Nego, jesi ti više izvadio one filee iz mlijeka il' sir praviš? :D
    Majo, ma skuhati ću je i ja, pa makar mi to bilo zadnje. Jest da će mi se starci izvrnuti na leđa od nevjerice, ali......:D, ak' sam mogla bundevu, mogu i raštiku! ;)

    ReplyDelete
  15. Eh Tadeja koji si ti lik. Ma izvadio sam ja to pileće belo još juče iz mleka, I IMA RAZLIKE, LEPŠE JE I MEKŠE I SOČNIJE, A NASTOJAO SAM DA ISPOŠTUJEM SVE USLOVE JEDNAKOG PEČENJA. Nego, kao što si ti rekla, i da se kloniram ne mogu stići. I verujem ti da ne možeš, pošto sam ti na blogu (onom kuvarskom delu) bio čitavih 5 minuta, i shvatio da ne vredi ni da pokušavam da odčitam taj obimni opus :), dugujem ti u svakom slučaju jednu ozbiljniju posetu od bar nekoliko sati. No stvarno sam se izvanredno proveo u tvojoj galeriji slika. Svratio sam slučajno jer sam ugledao opciju "ptičica", koju ni na jednom blogu nisam video (a posetio sam ih preko 4:) znači 5.

    I eto imao sam sreće, upoznao sam te bolje kroz te fotografije nego da sam 2 sata čitao recepte. Na onom triptihu (tri slike koje čine celinu) sa 2 psa, sam shvatio da si jedna osoba sa mnogo duha, mada sam to slutio i bez toga. A ona čudesna slika "uzalud", ostao sam bez daha, a i bez teksta i da ti pravo kažem prvo sam hteo da te zamolim za dozvolu da je naslikam (ulje na platnu) a onda sam se setio koliko sam ja loš "slikar" i da bi samo zasrao (briši Majo) nešto tako veličanstveno...
    I mada sam ti to juče i rekao u dve reči na komentarima, moram da podvučem i sada i ovde.

    Malo da iskoristim delić te nezaslužene "popularnosti" pa onima koji me čitaji, i onima koji to nisu uradili ukažem da su mnogo propustili ako nisu otišli na PTIČICA opciju, a bili su na tvom blogu.

    Moram sada da prekinem, jer i druge obaveze me željno iščekuju, ali ovo, a i belo meso u pacu od mleka, su bili prioriteti. Moraćemo izgleda da komuniciramo ovako na parče i na kašičicu, ali bolje ikako nego nikako :)))

    ReplyDelete
  16. Marija-Maki, taman posla da kažem šteta šalše, pa videla si kako se ja zlopatim jedući je sa dva pomfrita kao sa štapićima. Ta ideja sa čipsom, pa to je veličanstveno... zagrabiš čipsom šalšu ko kaščicom, i smažeš i kašičicu i njen sadržaj :))), tolko lepih ideja, a ja tupson, do pre par meseci nisam ni znao da postoje blogovi i blogeri...

    ReplyDelete
  17. Alo vas dvoje (Dade i Tadeja), ako jos nekog vidim da napise "brisi slobodno, Majo!", dobice disciplinsku od mene. Ja to zovem stilsko psovanje. A i sama ga ponekad upotrebljavam :)

    ReplyDelete
  18. Hvala Majče, slutio sam ja da si ti jedna fina osoba, ali Tadeja je prva počela, a meni se svidelo :), a vidiš i sama, meni kad se nešto svidi, ja ne ispuštam...ko dete lilihip...neću više časna reč :)

    ReplyDelete
  19. šalša je mrak, moram ju i ja isprobati! za raštiku sam čula i jednom sam probala sarmu omotanu u raštiku umjesto u kiseli kupus i bila mi je izvrsna. no, nisam je do sada vidjela u trgovinama, a na placu, doduše nisam ni tražila. moram malo pronjuškati :)

    ReplyDelete
  20. Predraze, drago mi je da ti se dopada ideja, to je meksicka fora, oni to zovu Naćos, a u Americi su ludi za meksickom hranom. I nije to ovaj nas cips, ovaj je malo bezukusniji i tvrdji, a služi bas za to umakanje u sos/salsu kojih ima raznih, ovih crvenih, onda nekih zelenih, ma svasta nesto... i super je :)! A nisi jedini, i ja sam ovde nova novcata :).

    ReplyDelete
  21. QQ.. Majo rascupase me u sred ovog tvog kupusa.. salsu mi ne dirajte :))

    A bila sam ubedjena da dalmatinci imaju sluha!

    8)

    ReplyDelete
  22. majloV, prva si pocela :)

    A friz nije los, sta fali, tako se sad nosi, lezerno :)))

    ReplyDelete
  23. Marija !
    Ideja je fenomenalna. Da sam mlađi (na žalost luđi ne mogu biti) verujem da bih otvorio proizvodnju neke vrste čipsa, nek se zove i Naćos, ali u obliku kašičice i vljuške. Nije da ja zameram nešto i normalanom običnom čips...nego znam moju Tacu, kako bi me pogledala da vidi kako onim največim čipsovima grabim Šalšu i brzo trpam u usta, da ne daj bože nešto ne iscuri i van njih :)

    Otkud si se i vračala iz Amerike, mogla si da razviješ biznis, tamo bi to išlo ko alva...

    A pošto si nova ko i ja, da ti objasnim šta sam ja sve do sada zaključio.

    Ovi blogeri, to ti je jedan fin svet, koji voli da kuva i uglavnom to i umeju, a ono što ne znaju imaju sreću da mogu da pitaju, i uvek će im neko odgovoriti. I tu nastaje jedan mali problem. Njih ima puno (možda čak i preko 2000) ko bi sve to pratio...te oni tako prave neku vrstu selekcije, i uglavnom čine neke manje ili veće grupe, koje se posećuju i druže.
    Verujem da nisi čitala Fihtea, i zatvorenu trgovačku državu (i nemoj), ali mene je ovo što sam video kad sam svratio prvi put, prvo impresioniralo kvalitetom i raznovrsnošću, a onda malo i rastužilo...nekako su svi ti komentari postali previše civilizovani, skoro uštogljeni...ako razumeš šta hoću da kažem. I odmah da ti kažem, jesam ja opičen, ali nije to moja osnovna karakterna osobina, jedino je ovde malo više istaknuta, kako bih malko razbio monotoniju. Tadeja je(vidiš i sama super lik), i ona je izgleda došla do istog zaključka i jedva dočekala da mi pravi društvo u tom nastojanju. Maju znam od nedavno, ali ni njoj ne fali opičenosti, veruj mi. Drago mi je da se i ti osećaš fino među ludacima, i što imaš lepe nove ideje... Nedavno sam gostovao kod Maje (pošto nemam svoj blog, a i ne treba mi) sa pečenim sarmama, a verujem da ću povremeno pričati još o ponečemu...vidiš kako ti je to samnom...ko korov sam i teško me je iskoreniti kad se jednom primim...Dobro je da je Tadeja već napravila neku pitu od kopriva, moglo se lako desiti da pogreši,i uzbere mene (korov je korov, kakve veze ima) pa bi se to fino jelo sad verovatno zvalo pita od Dadeta, a to je nadimak na koji se ja odazivam mnogo radije nego na Predraže.

    Čao Marija, idem da radim, prekardašio sam pauzu za čitavih 16 sekundi ;)))

    ReplyDelete
  24. @Dade :), prije svega veliko HVALA!
    Ne sjećam se kad me netko ovoliko nahvalio. :)
    Što se mog lika i djela tiče, volim se vaditi na gene ;))
    Tipkamo se, naravno, polako, ima dana! :)

    ReplyDelete
  25. Izvini Tadeja,
    i meni bude uvek neprijatno kad me hvale, ne znam šta bih sa tim...ako razumeš šta hoću da kažem. I mada sve to znam, nekad ne mogu da ne izrazim oduševljenje, što samo dokazuje koliki sam magarac. No imam ja i jednu baš zgodnu osobinu, uvek sam iskren...što i nije tako loša osobina (kad se sve uzme u obzir) pa makar pripadala i magarcu :)))

    ReplyDelete