Blogger Widgets
                   

Friday, December 18, 2009

Čokoladni keksići


Decembar je uvek nekako užurban. Sve se nešto iskvadrira, svuda neke gužve i redovi, ljudi kao da polude pa tovare i kupuju mahnito kao da očekuju apokalipsu a ne novu godinu. Volim ja prazničnu atmosferu, ali to je ona atmosfera koja može da se postigne samo kod kuće, ona toplina kojom zrači od lampica u crveno obojena dnevna soba sa velikom okićenom jelkom, i najiskrenija dečija radost koja neobičnom snagom puni prostor. Ali jednostavno ne podnosim gužve i krkljance, i u drugoj polovini decembra maltene da ne ulazim ni u kakve radnje, ne bih li se iole spasla te neke lebdeće napetosti.

Nije slučajnost što ovog meseca pod FBI istragom imamo blog Sweet Corner koji vodi Jasenka. Jasenka je mlada i talentovana, sa lakoćom pravi slatkiše svake vrste, a nije joj problem ni da spremi 15-ak torti za dva dana! Njen blog je prepun divnih keksića, torti i poslastica uopšte. Kako u prazničnoj atmosferi primat imaju raskoš i čulna uživanja, i po nepisanom pravilu dozvolićemo sebi i poneki ekstrem, a tek ulaskom u novu godinu ponovo vratiti samosvest na default, to sam i ja planirala da novogodišnju večeru samo mrvicu odlepim od obične. Ako ničim, a ono nekom finom tortom. Takvih je na Sweet Corner blogu jako mnogo, i problem mi je da odlučim koju bih pravila, ali smisliću se uskoro. I to će biti moja "glavna" ulaznica za igru FBI rukavice.


A do tada, evo divnih prhkih keksića od čokolade sa Jasenkinog bloga. Moja je jedina zamerka što osećam sodu bikarbonu u pečenom keksu, i mislim da ću je sledeći put izostaviti (jer u testo ide i prašak za pecivo, pa kontam da ne mora i jedno i drugo). Osim toga - keksići su divni, prhki i ne preslatki, a opet dovoljno čokoladni i ukusni.

Sastojci:
300 g brašna
30 g kakaa
1 ravna kašičica sode bikarbone (?!)
1 ravna kašičica praška za pecivo
120 g tamne čokolade
125 g putera
200 g šećera
2 jaja
prah šećer
sok od limuna

Postupak:
1. Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj, i ostaviti da se skroz ohladi. Kad počne da se zgušnjava spremna je za dodavanje u testo.
2. Pomešati brašno, kakao, sodu i prašak za pecivo. U drugoj posudi mikserom dobro umutiti puter sa šećerom, pa dodati jedno po jedno jaje, i opet dobro umutiti. Zatim dodati skroz ohlađenu čokoladu i sve zajedno umutiti. Malo po malo dodavati brašno i mešati dok se ne dobije jednolična smesa. Podeliti je u dve kugle, zamotati u plastičnu foiju i ostaviti u fržideru par sati ili preko noći.
3. Testo premesiti na pobrašnjenoj podlozi, tanko razvaljajti na otprilike 0,5 cm i raznim kalupima vaditi oblike, redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 10 minuta na 180°C. Ostaviti da se malo ohlade. Ako se želi, keksići se mogu premazati mešavinom prah šećera i soka od limuna (razmućenim u gustini jogurta, i još gušće), i posuti čokoladnim ili drugim ukrasnim mrvicama. Čuvati u zatvorenoj kutiji.
Chocolate Cookies
Ingredients:
300 g all purpose flour
30 g cocoa powder
1 flat tsp baking soda
1 flat tsp baking powder
120 g dark chocolate
125 g butter
200 g sugar
2 eggs
some icing sugar and lemon juice for icing

Directions:
1. Melt chocolate in a double boiler or in microwave oven, and let cool. Once it starts to thicken it is ready to get it into batter.
2. Combine dry ingredients - flour, cocoa, soda and baking powder. Mix butter with sugar using a mixer, adding eggs one by one. Pour the chocolate in, and mix all together. Gradually add flour and knead the dough to get smooth batter without crumbles. Half batter into two balls, wrap them tightly in cling film and let cool in the fridge for a few hours or overnight.
3. Dust the working surface with the flour and re-knead the dough, then roll it out in 0,5 cm thick sheet, use desired cookie cutter ti cut the dough. Place those shapes on the baking pan lined with baking paper, and bake for about 10 minutes in the oven preheated to 180°C. Once cooled, decorate with thick mixture of icing sugar and lemon juice and sprinkles of your choice. Store in the airtight container.

14 komentara

  1. da li ste keksice jeli odmah?ja sam isto osetljiva na ukus sode bikarbone u keksicima ali on posle par sati ili 1 dana,bar je tako bilo sa keksicima koje sam ja jela,usput,blog je odlican i puno pozdrava od redovnog posetioca,Mirjana

    ReplyDelete
  2. krasni su ti, a ovi keksici su jedni od mojih najdrazih.hvala ti sto si ih probala i jako mi je drago da ti se svidjaju, i naravno slobodno izbaci sodu i dodaj vise praska za pecivo, ako ti ne odgovara okus sode:)

    ReplyDelete
  3. meni je nekako baš "fora" ta sva gužva koja se stvori po trgovinama jer mi je uvijek ružno ići u trgovačke centre koji su poluprazni... valjda zato što mi se čini da dok god ljudi kupuju, imaju dovoljno novaca pa stanje u državi i nije tako alarmantno te se ne moram toliko brinuti za budućnost ;) u svakom slučaju, keksići su ispali jako lijepo, a što se tiče torti preporučujem "Čokoladnu torticu" ili "torticu od čokolade i vanilije" - fenomenalne su!

    ReplyDelete
  4. Ja jos uvek nisam startovala sa keksicima, ali tvoji divno izgledaju :)

    ReplyDelete
  5. Izvanredno ljupki, a čokolada obećava i praznik za nepce!

    ReplyDelete
  6. ispali su super, pravi novogodišnji

    ReplyDelete
  7. Slatki su u formi novogodišnjih jelkica, djeluju veselo.
    Novogodišnju gužvu po gradu ne podnosim, ali volim atmosferu na poslu, kući, među prijateljima. Volim ukrašavati kuću za novi godinu, napraviti 3-4 vrste kolačića za ukućane. Dobiti kolačiće od prijateljica ili sestre, praviti kolačiće za prijatelje. Volim kupovati poklone koji će nekoga obradovati i znam da im neće biti beskorisni skupljači prašine.
    Što se tiče kupovine u supermarketima, grozota. Baš kao da će smak svijeta. Krajnje neukusno pretjerivanje, pa i ja nastojim izbjeći velike prodavnice i mlijeko, jogurt i pavlaku kupujem u malim prodavnicama usput.

    ReplyDelete
  8. draga majo, sretan ti bozic i bozicni blagdani!:) izljubi ona dva mala vrazicka i u moje ime.:)))

    ReplyDelete
  9. de magnifiques petits sablés ils me tentent beaucoup bonne fête
    à bientôt

    ReplyDelete
  10. Draga Majo, još jednom, tebi i svim tvojim dječacima sve najbolje u Novoj i ugodne blagdane želi T&T tim! :)

    ReplyDelete
  11. Snjezana, Tadeja, hvala na cestitkama. Uzvracam najlepsim zeljama!

    ReplyDelete
  12. Napravila popravni (mada i nije trebalo mnogo da se popravlja)
    integralno brašno, smeđi šećer, mere po receptu, sve super :)
    posle hlađenja testo se fino oblikovalo :)
    preukusni su!

    ReplyDelete