Tuesday, December 08, 2009

Janija od luka


Ovo je čorbasto, kuvano jelo od luka. Kuva se duuugo, dok se luk maltene ne istopi, i odlično je! U osnovi je recept iz Velikog narodnog kuvara, izdanje 1967, strana 249, Vegetarijanska janija, malo izmenjen.

Sastojci:
1 kg crnog luka
6-7 čenova belog luka
250-300 g krompira
2 kašike brašna
1/2 kašičice tucane ljute paprike
so
biber
lovorov list

Postupak:
Luk iseci na tanke kolutove, posuti navršenom kašičicom soli i izdninstati na 100 ml ulja i 100 ml vode. Kad je do pola omekšao umešati sitno iseckan beli luk i dve kašike brašna, kratko upržiti i naliti sa 2.5 šolje vode. Dodati krompir isečen na kockice, posoliti i dodati začine, i kuvati dugo na tihoj vatri uz povremeno mešanje, dok se luk skoro ne istopi.

Thick Onion Soup

Ingredients:
1 kg onions
6-7 garlic cloves
250-300 g potatoes
2 tbsp flour
1/2 tsp hot paprika
salt
ground pepper
bay leaf

Directions:
Cut the onions into thin slices, sprinkle with a teaspoon of salt and saute on 100 ml oil and 100 ml water. When onions are soft but not completely cooked stir in finely chopped garlic and two flat tablespoons of flour, cook and stir for minute or two, then pour about 2.5 cups of water. Add diced potatoes, salt an spices to taste, and cook over low heat for a long time until onions almost melt down and disappear.

10 comments:

  1. Moj dragi i je volimo sve lukasto tako da je ovo nešto što bi vrlo vjerojatno bilo hit u naš kući.
    Inače nisam prije čula za ovo jelo i ime janija mi je novo, mada zvuči poznato.
    Kako mi je još rano i nisam kavu popila do kraja, a i disleksična sam, na prvu sam pročitala naziv kao "Janjetina od luka" i čitanjem recepta mi nikako nije bilo jasno gdje je tu janjetina. :D :D

    ReplyDelete
  2. Jako dobar recept.

    A nasmijala sam se Andrei i janjetini he he

    ReplyDelete
  3. Nimalo damski priznajem da obožavam jela sa puno luka (sirov međutim i kao prilog ćevapčićima ga ne podnosim).
    Inače u Bosni se često spremaju razne ja(n)nije, ali koliko mi se čini nikada bez mesa. meni je omiljena jahnija od mrkve.

    ReplyDelete
  4. Vjerujem da je!
    Volim luk naime. I godinama se spremam pa nikako napraviti sogan dolmu. Navodno je to fantastično!
    Ovo ću probati napraviti, ali moram Timni utajiti sastojke prije nego li proba :)

    ReplyDelete
  5. ovo i ja moram probati i isto kao selma priznajem, da nije nimalo damski, ali ga obozavam:)))

    ReplyDelete
  6. Slika me osvojila jos "onomad" čim sam je videla i bas šam se pitala šta je unutra... Sad znam i biće dana i probanja :)...

    ReplyDelete
  7. i onda se francuzi hvale sa svojom juhom od luka. eto, nemaju je samo francuzi...:)
    ovo bi vrijedilo probati. sad je dosta toplo ovdje pa sve sto se kuha dugo izbjegavam ali doci ce i haldni dani...:)

    ReplyDelete
  8. Gde nestade moj komentar? :(
    Rekla sam da mi se slika svidela jos pre kad sam je videla i da sam sa nestrpljenjem cekala da vidim sta je "u loncu"... Svidja mi se, pamtim pa pravim :)

    ReplyDelete
  9. Svaka cast za blog! Fenomenalno izgleda!

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com