Blogger Widgets
                   

Saturday, December 05, 2009

Gibaničice


Ovo je recept sa Coolinarike, od drage Micke47. Delovalo mi je da su gibaničice super jednostavne i dobre kao sitan zalogaj za neko posluženje, pa sam isprobala recept. Umesto margarina sam stavila puter. Jako je uskusno, samo možda može malo manje masnoće da se stavi. Drugi put sam umesto margarina/putera stavila kiselu pavlaku, i jesu bile manje masne (i za mikronijansu manje ukusne, ali i dalje super).


500 g kora se podeli tako da se naprave tri rolne. Umotane rolne je dobro da odstoje neko vreme u frižideru uvijene u plastičnu foliju. Bolje se stegnu i lakše seku. Od jedne rolne izadje oko 25 komada, tj. 75-80 od cele mere, zavisno koliko tanko sečete kolutiće. U svakom slučaju jako je izdašno i ukusno.

Micka, hvala na receptu :)

Sastojci:
1/2 kg gotovih kora
1/2 kg sitnog sira
3 jaja
100 g otopljenog putera (ili čaša razmućene pavlake, ili pola-pola)
1 dl mineralne mode (može i obična)
1/2 kesice praška za pecivo
so
1 jaje za premazivanje

Postupak:
1. Prebrojati kore i podeliti na tri dela.
2. U sir umešati 3 žumanca, otopljeni puter, vodu, prašak za pecivo i so (1-1.5 ravna kašičica, zavisno od toga koliko je sir slan). Na kraju umešati sneg od tri belanca. Podeliti ceo fil na tri dela.
3. Četkicom nanositi fil preko kora tako da proporiconalno utrošite trećinu fila na trećinu kora. Filovane kore uviti što čvršće u rolnu pa u plastičnu foliju i ostaviti par sati u frižideru. Rolna se može i zamrznuti (cela ili prethodno iseckana).
4. Ohladjenu rolnu seći na kolutove 1-1.5 cm debljine, redjati na pleh obložen papirom za pečenje, premazivati razmućenim jajetom uz pomoć četkice (ili samo žumancetom razmućenim sa kašikom mleka) i peći oko 20 minuta na oko 180°C da lepo porumene.


Mini Cheese Pies

Ingredients:
1/2 kg phyllo pastry
1/2 kg cottage cheese
3 eggs
100 g melted butter (or 200 ml sour cream)
1 dl mineral water
1 tsp baking powder
salt
1 egg for the glaze

Directions:
1. Count the phyllo sheets and divide into three batches.
2. Combine cheese and three egg yolks, melted butter, water, baking powder and 1-1.5 tsp of salt. Add whipped egg whites and stir lightly. Divide into three bowls, to get three phyllo batches filled evenly.
3. Brush the first phylo with the amount of filling enough for the second phyllo to stick to it. Fill other phyllo sheets, placing one over another. Roll the batch tightly. Repeat with other two batches. Cover each roll with cling film and cool for a few hours in the fridge or in the freezer until just starts to harden.
4. Cut the roll into disks 1-1.5 cm thick, arrange over baking paper lined oven pan, brush them with whisked egg (or egg yolk with a tablespoon of milk) and bake for about 20 minutes in the oven preheated to 180°C, until golden.

10 komentara

  1. Ja ovako pravim pitujice koje se mogu ostaviti u zamrzivač i peči po potrebi. Gibančice ili ružice su zaista izdašne:)

    ReplyDelete
  2. ...aj, aj, aj ove mini divotice volim. Tako često spremam mini zalogajćiće. Znaš, kada sam pripremala pizza pužiće sa Stonoginog bloga pitala sam se mogu li se spremiti gibanica pužići. Sada si ti predstavila ono što mi je želja napraviti i to u preslatkoj mini varijanti. Predivno je.

    ReplyDelete
  3. Slično i ja pravim samo što ih sve smotam skupa, zaledim i pečem po potrebi: http://vrtaljica.blogspot.com/2009/07/sirnica-na-josipin-nacin.html.
    Uglavnom jednostavno i ukusno.

    ReplyDelete
  4. Super su, lepo si ih napravila. I meni se svidja taj recept :)

    ReplyDelete
  5. Pravo su lijepe i ukusne. Ne znam iz kojeg razloga ne mogu više naći gotove kore za kupiti. Baš bih ih rado isprobala.

    ReplyDelete
  6. super izgledaju, bas si ih savrseno napravila!

    ReplyDelete
  7. da li moze sa kalmakom ?


    ReplyDelete