Sunday, November 29, 2009

Pijani bataci


Mislila sam da sam završila sa istragom Gastronomske zbrke, bloga koji je u novembru pod istragom u FBI rukavicama, a onda me Tadeja potpuno sludela sa svojim utiscima o pijanim batacima, koje je pravila po receptu iz Gastronomske zbrke. I šta ću, morala sam danas da opijam batake.

Jelo je tipa paprikaš, ali je bogovsko, stvarno. Ja nisam prelivala bujonom već vodom, ali svega 750 ml vode sam stavila (na 6 bataka, 150 g slanine, puno luka). To se sve kuvalo, kuvalo, kuvalo... Meso se raspalo, odvojilo se od kostiju totalno. Servirala sam uz pire, po Stonoginoj preporuci, i nije bilo greške. Puno divnih ukusa je ovde spojeno, baš-baš nam se dopalo!

Sastojci:
6 bataka sa karabatkom (oko 1.3 kg)
150 g slanine
2 šargarepe
3 glavice luka
400 g šampinjona
200 ml belog vina

i začini:
4 kašike paradajz pirea (oko pola manje teglice)
4-5 čenova belog luka
veza sveže mirodjije
pola veze svežeg peršuna
so
celerova so
biber
chilli
origano

Postupak:
1. Prvo obaviti seckajuće poslove. Batake razdvojiti na batak i karabatak. Slaninu iseckati na kockice. Šargarepu na polu-kolutiće. Luk iseckati na sitno. Šampinjone na kockice. Beli luk na najsitnije. Mirodjiju i peršun takodje.
2. Meso posoliti i na teflonskom tiganju kratko propržiti bez ulja da porumeni sa svih strana.
3. U dubljoj šerpi istopiti slaninu, dodati i masnoću koje je ispustilo meso. Ubaciti luk i šargarepu pa dinstati dok povrće ne omekša, dodajući 250 ml vode. Zatim ubaciti batake i dodati još 500 ml vode, i poklopljeno kuvati na 1/3 od maksimalne snage ringle, oko 1 sat.
4. U paradajz pire staviti beli luk, peršun i mirođiju pa uliti u šerpu. Dodati i ostale začine po ukusu. Ostaviti na tihoj vatri da krčka još pola sata. Na kraju ubaciti šampinjone i vino, i kuvati sve zajedno još pola sata, dok meso gotovo ne spadne sa kostiju. Servirati uz krompir pire.


Drunk Chicken Legs

basic ingredients
1.3 kg chicken legs (drumsticks and thighs)
150 g bacon
2 big carrots
3 middle sized onions
400 g mushrooms
200 ml white wine

and spices
4 tbsp tomato puree (about 150 g)
4-5 cloves garlic
a bundle of fresh dill
half a bundle of fresh parsley leaves
salt
celery salt
ground pepper
ground chilli
dried oregano

Directions:
1. Do a chop-work. Separate drumsticks from thighs. Dice the bacon. Half the carrots lengthwise, then slice them. Finely chop onions. Dice the mushrooms. Finely chop garlic, dill and parsley.
2. Sprinkle meat with salt, and dry fry on non-stick pan to get the meat golden from all sides.
3. Fry the bacon in a big pot. Add onions and carrots, and saute until vegetables get soften, adding about 250 ml of water gradually. Put the meat in, pour with 500 ml of water, and cook covered over low heat for about an hour.
4. Combine tomato puree with garlic, dill and parsley, and stir in. Add other spices to taste. Let it simmer for half an hour. Add the mushrooms and wine and simmer for another half an hour, until meat fall of the bones. Serve with mushed potatoes.

4 comments:

  1. Vidim ja da ćete me nagovoriti i ovo da probam. Tako je punooooo fiiinih stvari na Stonoginom blogu. Ko bi sve to probao? Zato dobro dođu vaše preporuke.

    ReplyDelete
  2. Ovo je stvarno prelepo jelo.Pravila sam juce,cak smo imali i neplanirane goste na rucku-svi smo odusevljeni.Bas je fino,a lako se pravi;cini mi se da je nekako pikantnije i rafiniranije od klasicnog,pileceg paprikasa.Za svaku preporuku.Pozz :)

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com