Monday, November 16, 2009

Bitter Lemon Tart


Ovo je slatko i gorko, i jako je aromatično zbog kore limuna i pomorandže koja se stavlja u fil. Recept je nastao u hodu, a vodjen je više nego pozitivnim utiskom koji su na mene ostavile limun ploške by Monika.

Šaljem ga Lani a.k.a Mignonne koja je za temu igre Ajme, koliko nas je! zadala agrume. Igru je porenula Snježana sa bloga Dalmacija down under, a više u igri možete pročitati ovde.

Sastojci:
250 g brašna
125 g putera
100 g prah šećera
2-3 kašike hladne vode

1 limun (oko 100 g)
1 manja pomorandža (veličine limuna)
200 g šećera
50 g putera
125 ml mleka
2 kašike gustina

Postupak:
1. Prosejati brašno i prah šećer, pa dodati hladan puter iseckan na kockice. Rukama utrljati puter u testo dok se ne dobije mrvičasta smesa. Dodati 2-3 kašike hladne vode i zamesiti testo, oblikovati kuglu, pokriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji jedan sat u frižideru.
2. Limun i pomorandžu dobro oprati, iseckati na manje komade sa sve korom i samleti u blenderu zajedno sa šećerom. Dodati puter i mleko pa zagrejati na tihoj vatri dok se masnoća i šećer ne otope. Kad se masa ohladi, umešati dve kašike gustina i dobro razmutiti da ne bude grudvica.
3. Razviti koru malo veću od pleha, prebaciti u pleh i podići ivice. Koru izbockati viljuškom i peći oko 15 minuta na 175°C. Sipati nadev pa peći još oko 30 minuta na 160°C. Sasvim hladan tart seći na male parčiće jer je ukus intenzivan, posuti mlevenom nanom ili prah šećerom, i ukrasiti tračicama limunove kore. Mera je dovoljna za okrugli tart prečnika 30 cm, ili tri-četiri mini tarta.

Recept je isprobala Vera.


Bitter Lemon Tart

Ingredients:
250 g all purpose flour
125 g butter
100 g icing sugar
2-3 tbsp cold water

1 lemon (about 100 g)
1 small orange (lemon size)
200 g sugar
50 g butter
125 ml milk
2 tbsp corn starch

Directions:
1. Sift the flour and icing sugar together, add cold and diced butter. Make a crumble with the dough. Add 2-3 tablespoons of cold water to get thick and smooth dough. Cover with a cling film and cool in the fridge for an hour.
2. Thoroughly wash lemon and orange, then cut into small peaces without peeling them. Combine with sugar and blend. Add butter and milk, cook on low heat until sugar and fat dissolve. Cool a little, stir in the cornstarch.
3. Roll out the dough, transfer to the pan and push up the edges. Poke a few holes on the bottom of the dough with a fork and bake for about 15 minutes on 175°C. Fill, then bake for another 30 minutes on 160°C. Cool completely, cut into thin slices as flavor is really strong. Dust with icing sugar and decorate with lemon peel strips.

16 comments:

  1. Jako mi se sviđa ova kombinacija! Možda i zbog imena jer je bitter lemon jedino gazirano piće koje mogu popiti. :)
    A ovo posipanje s nanom na kraju me totalno oduševilo, mogu misliti koja je aromatična kombinacija. :):)

    ReplyDelete
  2. Prekrasna je, a volim te pite s agrumima i isto kao Andrea, jedino bitter lemon od gaziranih pijem.:)

    ReplyDelete
  3. moram priznati da nisam baš ljubitelj bitter lemona, ali da mi netko posluži nešto ovako lijepo, sigurno bi me preobratio :)

    ReplyDelete
  4. Sjajno izgleda. Volim takve kombinacije!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Volim ovu kombinaciju. Jedini sok koji ja ponekad popijem je bitter lemon.
    Kolač je prekrasan za 5+!
    Ne znam što mi je danas (da ne lajem), ovo mi je čini mi se 4. put da pokušavam ostaviti komentar!

    ReplyDelete
  7. Mnogo je dobro,i meni su se dopale Limun Ploške.Praviću!

    ReplyDelete
  8. Evo recepta :))) Čekam od kad si ga spomenula nakon mojeg neuspjelog key lime pie. Super je

    ReplyDelete
  9. i meni se kombinacija jako svidja! odlican je, a boja mu je prekrasna!

    ReplyDelete
  10. Tart je prekrasan i odlično izgleda. Obožavam taj slatko gorkasti okus limuna i limun kreme, ali ga djeca baš i ne vole, njima je samo čokolada slatkiš.

    ReplyDelete
  11. moram i ovdje napisati da je predivan!

    ReplyDelete
  12. Prekrasna narančasta boja pite me oduševila!

    ReplyDelete
  13. Wow, koliko sam ja toga propustila, ovo, a i sve ostalo izgleda tako fiiiino!

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com