Monday, October 12, 2009

Pileća kuglof torta


Od jedne drage koleginice sam dobila e-mail sa naslovom "Ponesite lap-top u kuhinju!". Unutra prikačna Power Point prezantacija od par slajdova koji prikazuju faze pripreme jedne neobične torte. Slana je, i totalno mesna. Par dana kasnije nadjoh slike iz recept-prezentacije i na Coolinariki, evo ovde.

Ideja mi se dopala, ali sam morala nešto da prekrojim :) Punjenje sam pravila od raznog povrća a "koru" od mlevenih pilećih bataka (podučena iskustvom od skorašnjeg pravljenja pilećih ćevapa, gde je mleveno belo meso ostalo suvkasto iako je bilo pomešano sa mlevenom slaninom).


Ukus je fantazija! Na umu mi je bilo i da izgled bude fantazija pa sam želela da povrće bude krupnije pa da se na preseku poznaju veće površine. Masline i baby kornišone sam stavljala cele, pečurke takodje, jedino sam paprike i beli luk iseckala. Malo se ta sredina raspadala kad sam krenula da sečem tortu, ali posle noćenja u frižideru išlo je mnogo lakše. Mislim da bi sve bilo još čvršće da sam povrće iseckala sitno i da sam u jaja dodala jednu kašiku brašna. To ja sebi pišem belešku za drugi put.

Sastojci:
1 kg bataka (4 veća komada)
čaša mleka
1 kašičica soli

125 g mesnate slanine
2 crvene paprike
3 čena belog luka
300 g šampinjona
125 g kačkavalja
100 g zelenih maslina bez koščice
100 g baby kornišona
3 jaja
100 ml slatke pavlake
so i biber

za dekoraciju:
200 ml kisele pavlake
50 ml neumućene slatke pavlake
malo sveže mirodjije

Postupak:
1. Batake odvojiti od kostiju i kože. Preliti mleko preko mesa, dodati kašičicu soli pa izmešati da meso sa svih strana bude u mleku. Ostaviti u frižideru 2-3 sata ili preko noći. Meso bi trebalo da upije većinu mleka, tek će malo ostati na dnu posude.
2. Slaninu iseći na što tanje listove, koji će biti potrebni da se obloži modla.
3. Paprike iseckati na kockice. Beli luk na sitno pa dodati u paprike. Kačkavalj iseći na kockice 1x1 cm.
4. Šampinjone prodinstati, da puste svoj sok i postanu meki. U tortu teba da idu što suvlji mogući.
5. Masline i kornišone ostaviti cele, a mogu se i iseckati.
6. Jaja i slatku pavlaku izmešati viljuškom, umešati ravnu kašičicu soli i malo belog bibera, ili drugih začina po želji.
7. Marinirano meso samleti u seckalici. Bele žilice koje će ostati nesamlevene izvaditi, koliko je moguće. Unutar kalupa za kuglof "polepiti" tanke listove slanine. Mlevenom piletinom obložiti ceo kalup (slanina ostaje izmedju piletine i kalupa). Zatim puniti tortu - poredjati polovinu od pripremljenih paprika sa lukom, šampinjona, kačkavalja, maslina i kornišona. Preliti mešavinom jaja i slatke pavlake, pa poredjati ostatak sastojaka. Malo ih utisnuti da urone u jaja. Ako imate višak mlevenog mesa možete pokušati da zatvorite tortu, ja sam sve potrošila na oblaganje kalupa i ostavila sam fil otvoren.
8. Peći ukupno oko 45 minuta, prvo na 250°C, pa posle smanjiti na 200°C. Povrće će ispustiti svoje sokove pa to mora malo da uvri i jaja da se stegnu. Pečenu tortu ostaviti da se dobro ohladi pa je prevrnuti na tacnu. Premazati mešavinom kisele i slatke pavlake, i posuti sitno seckanom svežom mirodjijom. Najbolje je da prenoći u frižideru jer će se tek onda lepo seći. Može se seći i topla ali je moguće da će punjenje malo da se raspada. Torta je odlična i topla i hladna, jako je dekorativna i poslužiće kao fino hladno predjelo nekom svečanijem ručku.


Chicken Bundt Cake

Ingredients:

1 kg chicken legs with thigs
a glass of milk
1 tsp salt

125 g bacon
2 fresh red peppers
3 cloves garlic
300 g mushrooms
125 g hard cheese (Edamer, Gouda...)
100 g pitted green olives
100 g mini pickles
3 eggs
100 ml heavy cream (unwhipped)

200 ml sour cream
50 ml heavy cream (unwhipped)
some fresh dill, finely chopped

Directions:
1. Remove the bones and skin from the chicken legs. Pour the milk over meat, add a teaspoon of salt and stir. Leave in the fridge for a few hours or overnight. Meat should absorb almost all milk.
2. Slice the bacon as thin as possible, as you'll use it to line the mould.
3. Dice the peppers. Finely chop garlic, and add to peppers. Dice the cheese, too.
4. Dry cook the mushrooms until soft, drain them.
5. Leave the olives and mini pickles in whole, or dice them too, if you like.
6. Combine eggs with neutral heavy cream using a fork, add some salt and ground pepper to taste, or other spices of your choice.
7. Grind the meat in food processor or the chopper. Remove the white sinews if you can. Line the bundt cake mold with bacon slices, then coat with meat. Add the half of prepared peppers, mushrooms, cheese, olives and pickles. Pour the egg mixture in, then add the remaining filling ingredients, pushing them gently into the eggs.
8. Preheat oven to 250°C, bake for about 45 minutes, but lower the temperature to 200°C after 10-15 minutes. Let it cool completely before you turn it upside down to the plate. Decorate with sour an heavy cream mixture, and sprinkle some finely chopped dill over. It is recommended to cool the cake in the fridge overnight in order to get nice cuts. You can serve it lukewarm, also, but the filling wouldn't be too compact. The taste is great, both ways.

14 comments:

  1. Stvarno izgleda fantastično :)

    ReplyDelete
  2. Stvarno izgleda dobro. Pravila sam slane kuglofe od krompira i mljevenog mesa, a ovaj mi tvoj izgleda fenomenalan.

    ReplyDelete
  3. Vec ti rekoh da mi se svidja i pre nego sam ga videla, ali sad sa slikama... nemas pojma koliko mi se svidja :)

    ReplyDelete
  4. Dobila sam i ja isti mejl od drugarice..i oduševila se!! Svaka tebi čast, ti si i stigla da isprobaš :)

    ReplyDelete
  5. lijepo, dekorativno i što je još važnije, jako uskusno! super za nekakve zabavice, večere i sl. :)

    ReplyDelete
  6. Stvarno je fantastična! I veliko hvala za upozorenje na moju pogrešku!

    ReplyDelete
  7. wow! ovo je bas zanimljiva ideja, rijetko nailazim na slane torte, a tvoja izgleda bas sareno i privlacno :)

    ReplyDelete
  8. U potrazi za nekim slanim neobičnim jelima koja bi mogla poslužiti za prijateljsko druženje naišla sam i na ovu Vašu tortu. Jako lijepo i dekorativno izgleda, a sastojci ukusni...Najvjerojatnije će biti uskoro isprobana. Hvala na receptu :)

    ReplyDelete
  9. Draga Majo,opet ja sa svojim pitanjima,vecito isprobavam Vase recepte pa bih i ovaj,pa me zanima kolikog je precnika kalup za kuglof da prilagodim mere svom koji je od 26cm,pozgrav Mirjana

    ReplyDelete
  10. Mirjana, jako mi je drago sto zelite da probate recepte sa bloga, za svakoga ko recepte objavljuje javno, to je neka vrsta nagrade :)
    Kalup spada u manje, ali premericu ga tacno kad dodjem kuci.
    Pozdravi!

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com