Thursday, October 15, 2009

Neuspele pelin praline


Nisam odavno dodala ništa pod tag neuspelo. Nije to zato što mi sve uspeva, nego obično nemam volje da slikam i teoretišem kad sam nezadovoljna. Ovo je bio izuzetak jer sam sve već bila pripremila za slikanje, podlogu, svetla, sve namestila, aparat na stalak stavila da imam spreman kadar, i samo je trebalo da izvadim praline iz kalupa na tacnu i gotovo. Kad ono, trt.

Pelinkovac ne volim ali su čokoladice pravljene za mog dragog koji baš nikada ne pije nikakav alkohol, jer kaže ga da jednostavno ne voli, ali ponekada ume da popije ujutru čašicu Pelinkovca. Drugo što ponekad može da dodje u obzir je malo slatkog crnog vina uz ručak, ili čašica nekog ženskastog preslatkog likera, a to ponekad je otprilike dva puta godišnje :)

Naljutilo me je kad ni jednu pralinu nisam mogla normalno da izvadim iz kalupa, sve su popucale :( A i da nisu, površinski sloj je pobeleo. Da mi se ovo više ne bi dogadjalo - molim vas, naučite me šta da radim ili ne radim!!!

Ovo je mali silikonski kalup za led. Čokoladu bez drugih dodataka sam istopila, Štarkova Menaž čokolada je u pitanju, samo nju i koristim. Premazala četkicom jedanput, malo ohladila, premazala čekticom i drugi put, opet ohladila. Onda punila mešavinom mevenih groždjica i Pelinkovca, pa opet malo ohladila da bih mogla završni sloj čokolade da nanesem. Premezala u jednom sloju ali deblje čokoladom, tj. zatvorila praline i opet u frižider. Kad je trebalo da izvadim, nisu htele samo da ispadnu iako je kalup silikonski, a kad bih malo pritisla čokoladna opna bi pukla. Probala sam više tehnika istiskivanja, isti djavo.

Je l' trebalo da ih malo ostavim na sobnoj temperaturi pre vadjenja? Je l' su pobelele od previše puta frižider-napolje? Je l' mi čokolada bila pretanko namazana? Sve što mislite da je važno u radu sa čokoladom, molim vas, napišite mi.

A ja ću onda da vežbam. Polaaaako. Napraviću i ja praline. Zapravo, pravila sam ranije maslinkine praline sa amarantom, koje su isto popucale ali mnogo manje, a i nisu pobelele, a i kalup mi je bio lošiji - mislim, za sada nazadujem, tako da po nekoj logici moram da počnem da napredujem. Aha [tap-tap, tešim se].

Dragi je rekao samo "Mhm. Da." ni ne slušajući moju jadikovku. Onda tišina, jede praline. "Nije valjda ovo bilo sve?", e tu se uključio u razgovor :)

Inače, kakav nam je ručak dragi napravio tog dana, oduševili smo se svi. Grašak klasično, i posebno piletinu - ali se totalno oslobodio, pa filete belog mesa pekao na teflonu sa belim lukom i šargarepom, mrvica brašna, i posle i neku pomorandžu ubacio i začine, uglavnom je bilo extra, a meso ostalo meko kao teletina. Ma nešto najfinije moguće. Počeli smo ozbiljno da se bijemo za boravak u kuhinji, dragi se primio na kuvanje skroz, i super mu ide. Pre godinu dana je umeo da skuva supu iz kesice i puding. Još nam je napravio i pitu od jabuka koja nije sastavila 24h kako je bila dobra. A ja se ku®¢im sa pralinama : /

Ovo bi trebalo da bude recept, da je uspelo.

Sastojci:za 12 mini pralina

70-80 g čokolade za kuvanje
50 g suvog groždja
20-30 ml Pelinkovca

Postupak:1. Suvo groždje oprati i skinuti peteljke ako ih ima, pa preliti Pelinkovcem i sve zajedno samleti u seckalici.
2. Čokoladu otopiti na pari ili u mikrotalasnoj (dovoljno je 4 minuta na 180W). Malom četkicom naneti čokoladu u modle, ostaviti da se stegne u frižideru, pa premazati još jednom i opet ostaviti da se stegne.
3. Puniti praline pelin-groždjicama, ostaviti da se punjenje malo stegne u frižideru pa odozgo premazati čokoladom da se praline zatvore. Ohladiti, pažljivo istresti iz kalupa (nekako!)

komentara: 30

  1. joj, divim ti se zaista.:) namjestila sve, svjetla, scenu, kadar, aparat na stalak... joj, ja skuham, aranziram na tanjuru, eventualno namjestim malo scenu, uzmem aparat i namjestim ga na dato mi svjetlo (ne koristim svjetla, a morala bih...) i okinem. i to je to. koji put se zaista trudim da slika bude umjetnicki dotjerana a koji put me bas boli briga...:)))
    cokolada... ovako, ono sto znam o cokoladi i zasto se javljaju bijele mrlje... mislim da nije tvoja greska vec u cokoladi. te bijele mrlje su kakao maslac koji izade na povrsinu zbog loseg skladistenja. pokusaj i s cokoladom boljeg kvaliteta koja sadrzi vise kakao maslaca i kakao dijelova.:)))

    ReplyDelete
  2. Ja nacesce kad spustim to nesto na tanjir/tacnu odlucim da li cu staviti belu podlogu ili ostaviti onako na stolu, i tek onda stavim sa strane svetla, a stalak skoro da ne pamtim kad sam izvadila. A sad sam bas sve unapred pripremila, jer sam pomislila da bi praline mogle da mi se tope ako su blizu svetala, pa kao daj da mi sve bude spremno. A ono - corak :)

    Cokolada Menaz je stvarno ok, jedino ako nisam u startu kupila neku koja je skladistena lose, mada je ona bila skroz lepa i bez ikakvih fleka kad sam ja izvadila iz folije. Kako sam je naterala da pobeli, ne znam :) Eh, kad bih tako i fleke na vesu izbelela... :)))

    ReplyDelete
  3. sjedim na poslu i citam tvoj odlican post.Žao mi je sto ti nisu uspijele praline, ali za mene nije bilo previše bitno, jer me vise odusevio dobri, smijesni i "svakodnevni" tekst. Tako dok ti jadikuješ, ja sam sa osmjehom, eto bar necem vrijede praline. Lijep pozz od mure ( coolinarika)

    ReplyDelete
  4. Ja volim da citam tvoje postove bez obzira da li je uspeh ili neuspeh... nazalost ne mogu ti pomoci oko pralina ali sve pohvale za dragog :)

    ReplyDelete
  5. :)) Ja nemam pojma, ali volim pelinkovac :)

    ReplyDelete
  6. ja isto mislim da je cokolada, za takve stvari uvijek koristim najkvalitetniju coksu s najvise postotka kakaa i najcrniju:))))

    ReplyDelete
  7. Ja se ne mogu složiti da je u pitanju nekvalitetna čokolada i da bi ti trebala neka bolja. Menaž nisam koristila za kuhanje i pripremu glazura, ali znam da je sasvim solidna. Meni bi,kao čokofilu, bilo žao koristiti najfinije čokolade za kuhanje, odnosno za bilo kakvo mješanje sa bilo čime. Ono što ja radim drugačije od tebe je da mi se glazura prvo ohladi na sobnu temperaturu (i to je sada pogodno jer više nisu vrućine pa je ta temperatura 18-19 stepeni, dok čokolatijeri preporučuju temperaturu 15-18 stepeni), a zatim ih hermetički zatvorene (da ne bi poprimile vlagu iz hladnjaka)u nekoj posudici ostavim da se stvrdnu. Prije vađenja iz hladnjaka ostavila bi ih barem pet minuta u kalupićima prije vađenja.
    I post ti je odličan . Normalno je da te dragi prati, kada ti eć pišeš ovako dobar foodblog, ne smije ni on da zaostaje. Svaka čast!
    Ako su te praline zadovoljile okusom, a njega sigurno jesu s obzirom da si voljna ponavljati dok ne postigneš željeni cilj ja ti želim sretno.

    ReplyDelete
  8. A joj, znam koje su to muke. Za pucanje je jedini lek premazati dva do tri sloja, a za inje koje se nahvata na cokoladi je neophodno uraditi temperiranje cokolade, da se kakao maslac ne bi kristalisao na povrsini i da bi cokolada bila stabilnija. Ako ne dodajes ulje to je cest problem. Da ne davim ovde na dugacko i na siroko, skoro sam o tome pisala ovde, pa pogledaj ako te bude interesovalo. Proces je malo pipav i to je jedna od stvari koje ne volim da radim, al je jedini lek za kvalitetno izradjene praline.
    Pojedu se one i kada pobele, ali znam kako meni bodu oci kada posao ne uradim kako treba.
    http://micka47.coolinarika.com/slike/prikazi/226327#komentar3320490

    ReplyDelete
  9. 'bro jutro Majo. Da znaš da sam razmišljala o tvojim "mukama po pralinama". Jutros sam kupila tu Menaž čokoladu i prvo što sam primjetila iz tablice prehrambenih vrijednosti je da ima manje kalorija nego je to uobičajo i to zbog manje masnoća. Kada sam je otvorila i slomila red moram ti reći da se čudno lomi, tj. teško. Jedna od glavnih karakteristika po kojoj se poznaje dobra čokolada je lomljenje, a neki čak razlikuju i zvuk kod lomljenja. Tako da razlog što je glazura popucala može da bude i do čokolade. To što je pobijelila je najvjerovatnije od vlage, da li u hladnjaku ili kod prethodnog skladištenja to ne znam. Inače ova Menaž čokolada ima lijepu boju, ali ne i onaj sjaj kao neke za malenu nijansu "bolje" čokolade.
    Ja koristim Lindt Surfin sa 64% kakao dijelova (kada sam rastrošna), a kada štedim koristim sasvim dobru čokoladu za jelo i kuhanje Zvečevo. Od hrvatskih mi je Zvečevo (koja je ovdje 5 feninga jeftinija od Menaž)bolja i od Kraševe. Od čokolada iz Srbije moram reći da sam razočarana kvalitetom Bambijeve čokolade Poslastine, čak im je kakao tabla bolja... Koristila sam i Pionirovu čokoladu za kuhanje, sa onom prastarom sličicom djevojčice sa punđom, ta je skroz loša.
    Odlične čokolade za kuhanje i samo duplo skuplje od naših, a duplo jeftinije od Lindta ima austrijski Manner. One su baš obične čokolade namjenjene za upotrebu u kuhinji u blokovima od 300 g i imaju visok sadržaj kakao dijelova i dovoljan sadržaj kakao maslaca.
    Pozdrav, nadam se da nisam "udavila"obožavam rasprave o čokoladi i možda sam ti i pomogla.
    Ovu Menaž ću iskoristiti za kremu za macarone, javim ti utiske.

    ReplyDelete
  10. Ljiljo, hvala ti puno. Moracu da probam ovaj Menaz da temperiram cim nabavim termometar. Ja cokoladu topim u mikrotalasnoj, i to na 180 W, to je slaba snaga na kojoj se inace otapa zaledjena hrana, i kad je izvadim cini mi se da nije pretopla, ali naravno nemam predstavu koje je stvarno temperature. Na pari ja ne umem da otopim cokoladu, uvek mi se nesto lepi ili grudva.

    Selma, imas ovoliiiiiki poljubac od mene! Taman posla da si "udavila", skratila si mi vreme odluke sta cu sledece kupiti. Nisam puno radila sa cokoladom ali uvek, uvek uzimam Menaz, moji cak nju najvise vole i ovako za jelo. Jednom sam uzela Poslastinu i naspram Menaza je puno losija, bar ovako po ukusu, a topila je nisam. Vidjam te stranjske cokolade ali retko se masim za njih, sve mislim da su nerealno skupe.

    Ima Soko Stark novu liniju crnih cokolada sa vise kakao delova, obozavam joj ukus ovako za gricnuti, i probacu i nju da iskoristim za topljenje prvom prilikom, ali se jasno secam da su mi u samom Starku rekli da je za kuvanje bolji Menaz, doduse to su reci prodavacice, ali kontam da oni prodaju desetine kilograma cokolade dnevno pa imaju povratne informacije.

    Obecavam da cu uzeti i taj Manner cim ga ugledam.

    ReplyDelete
  11. Nemam bas prevelikog iskustva sa cokoladom,ali smatram da je menaž jedna od kvalitetnijih cokolada za kuvanje kod nas.Ostale su vrlo,vrlo lose.Mozda je dugo stajala u skladistu pa si zato imala bele fleke.

    ReplyDelete
  12. Nema na cemu Majo :)
    Mozes da je temperiras i koristeci mikrotalasnu, vazno je samo da temperatura bude u odgovarajucim granicama. Ja je uvek radim samo na pari, ali na netu mozes da pronadjes instrukcije za temperiranje u mikrotalasnoj. Evo pogledaj, ovo je sajt callebaut akademije, inace, to je jedan od najkvalitetnijih cokolada. Tu je bas objasnjeno temperiranje u mikrotalasnoj:
    http://www.callebaut.com/uken/2053Cokolada ti je bila ok, u sustini i najkvalitetnije cokolade, poput ove koju sam pomenula moraju da se temperiraju ukoliko im se ne dodaje nikakva masnoca. Na taj nacin se stvaraju stabilni kristali kakao masnoca i nece doci do cvetanja masti, koje se manifestuje u vidu belog filma, (inja) na cokoladi.

    ReplyDelete
  13. Ljiljo, mislim da shvatam. Onda ce biti najbolje da najpre uvezbam temperiranje pre nego sto promenim cokoladu!

    A reci mi jos nesto, ako mozes, koliko ulja bi bilo ok da se doda u 100 g cokolade da se izbegne to inje a da opet ne bude premekano za uzeti u ruku? A i to valjda zavisi koliko vec ima/nema masnoce u cokoladi?!

    ReplyDelete
  14. Znas kako, to sam probala sa onim ruzama od cokolade i bilo je ok. Na 100gr. cokolade sam stavila 1 kasicicu ulja.
    Za male praline uglavnom radim temperiranje, nisam probavala da dodajem masnocu, jer ne samo da bi cokolada bila meksa na dodir, vec ne bi bila onako krckava kada zagrizes pralinu. Ako ti to ne smeta, ta varijanta bi ti jos bila najlaksa. Samo vise puta premazi kalup da bude malo deblji sloj i ne drzi u frizideru duze od par minuta, cim ocvrsne, izvadi i puni.
    Ako imas nekad vremena, procesljaj malo onaj callebaut sajt, tu mozes da pronadjes tonu fantasticnih informacija vezanih za cokoladu i izradu pralina. Ja sam tamo najvise naucila.

    ReplyDelete
  15. Nisam nikada radila praline tako da ne bih nala šta je pošlo po krivu, ali kada uspiješ savladati tehniku hoćeš s nama podijeliti u jednom postu: šta sve mođe poći po krivu kada radite praline?

    ReplyDelete
  16. Ljiljo, hvala jos jednom, videla sam da je sajt ozbiljan, potrudicu se da nadjem vremena da ga malo proucim. :***

    Jubistacha, dogovoreno :)

    ReplyDelete
  17. baš sam ja htjela predložiti da staviš samo malo ulja u čokoladu, ali vidim da me ljilja preduhitrila :)

    ReplyDelete
  18. Draga Majo, mislim da si dobila dovoljno dobrih uputa i da ćeš se već, uporna kakva jesi, snaći i napraviti SAVRŠENE praline.
    Upute za temperiranje čokolade si sigurno već proučila, a želim ti reći da se za "presvlačenje" pralina koristi i termin "chocolate enrobing", pa je moguće da ćeš pod tim terminom pronaći i upute kaoje bi ti mogle riješiti "problem."
    Dodavanje ulja trik je koji zadovoljava nas obične domaćice, međutim čokolatijeri nikad, ali baš nikad, ne dodaju ništa u čokoladu za presvlačenje (ili nam lažu).

    ReplyDelete
  19. Svejedno izgledaju lijepo na slici koju si namjestila. Drugi puta će uspjeti sigurno :)

    ReplyDelete
  20. kada otapate cokoladu ne sme da predje 42 stepena. posle mora da se tabulira do 29 stepeni(mesa na stolu). kalup za praline se puni do vrha hladi do 16 stepeni i onda se cokolada izlije. tada je ivica dobra. puni se kremom i dobro hladi. ponovo se koristi otopljena cokolada tako sto se kalup zagreje blago fenom da popuste ivice i zalije cokoladom. sada ide u frizider bez ventilatora. pri vadjenju pralina kalup blago lomiti levo desno (kao kada vadimo kockice leda)i jako udariti o sto. izgleda konplikovano ali nije.
    cokolada pobeli kada se pregreje.
    menaz je odlicna cokolada za praline, nije masna a lepo se topi. sto cokolada ima vise kakao putera to je topivija u ustima i daje onaj divan osecaj..., ali se sa njom tesko radi, lepi se za kalup. toliko od mene. za ratluk sam pomogla, nadam se i za praline.

    ReplyDelete
  21. Beskrajno hvala na ovim savetima, samo ja ne razumem kako u praksi da izvedem neke stvari. Npr. izlivanje cokolade iz kalupa (na onih 16°C). To znaci da ne mogu da koristim tablu sa vise kalupa, nego pojedinacne? ako bih krenula da izlivam nesto iz tih spojenih, sve bi se smuljalo.

    Zagrevanje do 42°C - ja ako stavim cokoladu u mikrotalasnu ili na paru i cekam da se sama otopi, ona ode na mnogo visu temperaturu, je l' dobro shvatam? Meni ovako laicki 42°C zvuci prenisko da bi se tvrda kocka pretvorila u meki krem, a i nemam taj termometar specijalni.

    Hvala jos jednom na vrednim savetima, pokusacu da se malo bolje opremim (alatom, razumevanjem i strpljenjem ;) pa cu probati da napravim praline opet...

    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  22. Zamolila bih Olgicu G, koja mi se javila na e-mail, da mi se javi ponovo sa neke druge adrese.

    Olgice, ne uspevam da posaljem reply, probala sam par puta, i svaki moj e-mail se odbija na mail serveru tvoje firme firme.

    Hvala i pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  23. Dobila sam silikonske kalupe i prezadovoljna sam rezultatom. To je vec nesto drugo u odnosu na moje predjasnje muke. Ipak, bez alata, nema zanata. Doduse, jos uvek vazi "zivela improvizacija". Cokolada je menaz i bela, obicna, a kod punjenja sam improvizovala, tj. pravila razne kombinacije cokolade, lesnika, kandiranog i suvog voca...

    ReplyDelete
  24. Dobila i ja silikonski kalup, pise da je za praline, ali meni se te rupe cine prevelikim za ono sto sam ja navikla da zovem pralinama. Stigao je i candy thermometer, ali nista jos nisam probala. Kako stvari stoje, jos ce da cekaju...
    Hvala na javljanju i podeljenom iskustvu!

    ReplyDelete
  25. Evo jednog linka, mozda bude od koristi. Sjajan ti je blog, redovno navracam.Pozdrav,
    http://www.coolinarika.com/recept/temperiranje-topljenje-cokolade-za-praline/

    ReplyDelete
  26. Prošlo je dosta vremena od našeg dopisivanja. U međuvremenu praline su postale jedna od mojih glavnih preokupacija. Na netu ima dosta tutorijala, nabavila sam opremu, a može da se kupi i kvalitetna čokolada. Ipak, rado se vraćam Vašem blogu. Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sećam te se, Olgice! Praviš praline za prodaju? Gde to može da se vidi, poruči, proba, preporuči...?

      Delete
  27. Najčešće poklanjam, ne oglašavam se mnogo. Kad budem pravila sledeći put (obično ih ne radim kad je mnogo toplo), poslaću ti poruku. Ovo je bilo za Anu Ivanović https://www.facebook.com/olgica.gajevic/media_set?set=a.980068002108985.1073741907.100003173827556&type=3

    ReplyDelete