Blogger Widgets
                   

Saturday, August 29, 2009

Starinski kolač sa medom


Volim testa, volim kolače, volim sve hlebasto. Nažalost, sprovevši jedan eksperiment na sebi samoj, shvatila sam da testa ne prijaju mom želucu proporcionalno mojoj ljubavi prema njima. Čine me nadutom. Čim nekoliko dana izbacim sve hlebasto iz ishrane splasnem totalno. Neverovatno skroz, kao da mi nekom iglom probuši stomak.


Trebalo mi je par meseci da naučim da mogu živeti i bez testa. Najteže mi je kad pravim a ne jedem. Ipak, nisam se odrekla testa u potpunosti. Ponekad sa uživanjem pojedem nešto hlebasto, samo se trudim da ne dozvolim ožderavanje, što ume da bude teško kad je nešto jako ukusno u pitanju. Kao na primer ovaj Gagin kolač koji je jednom rečju - božanstven. Jako je mirisan i medan, i baš vuče na neku patinu.

Gagin recept, za nijansu izmenjen (deo oraha zamenjen lešnicima, vino zamenjeno mlekom), i moj popravni iz januarskih FBI rukavica.


Sastojci:
1 dl meda
1 dl ulja
150 g šećera
1 kašika kakaa
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenih lešnika
2 kašike soka od limuna
250 g brašna
pola kesice praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 dl mleka
prah šećer za posipanje

Priprema:
1. Izmešati u jednoličnu smesu ulje, med, šećer, kakao, mlevene orahe i lešnike. Dodati sok od limuna.
2. Dodati brašno sa praškom za pecivo i vanilin šećerom. Doliti mleko i sve izmešati da se dobije glatka masa.
3. Četvrtasti pleh dimenzija 20 x 32 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati testo. Peći na 180°C oko pola sata. Ostaviti da se skroz ohladi, iseći na male kocke tako da budu iste visine i širine pa svaku uvaljati u prah šećer.


Oldfashion Honey Cake
adapted from Gaga

Ingredients:
100 ml honey
100 ml oil
150 g sugar
1 tbsp cocoa powder
100 g ground raw walnuts
100 g ground toasted hazelnuts
2 tbsp lemon juice
250 g flour
1 tsp baking powder
1 vanilla sugar
200 ml milk
icing sugar

Directions:
1. Mix together oil, honey, sugar, cocoa, nuts and lemon juice.
2. Add the flour with baking powder and vanilla. Pour in the milk and mix well to get the batter smooth.
3. Line a square 20 x 32 cm pan with baking paper then pour the batter in. Bake for about 30 minutes at 180°C. Let the cake cool completely, then cut it into mini cubes having the same width and height. Roll each cube in the icing sugar.

13 komentara

  1. I mene proizvodi od tijesta nadimaju i ne cini mi dobro. Pogotovo ako se desi da par obroka zaredom pojedem iz pekare (npr. dorucak na putu za posao i kasnije rucak jer nema nista drugo u blizini). Inace volim med i ljesnjake pa mi se cini da bih s gustom jela ovaj kolac.

    ReplyDelete
  2. Ja bah najradije da poručkam ovog lepotana na slici :) meden je :)
    Drago mi je da ti se dopao recept. I meni je testo počelo da smeta kao i tebi, ali ja još uvek ne odustajem, več posle kukam samo i nerviram muža :)

    ReplyDelete
  3. Vratih se da ti čestitam na tituli cool chefa na coolinariki...danas sam videla :)
    Baš mi je drago zbog tebe, svaka čast šefice!!!

    ReplyDelete
  4. Joj mali medenko:)) Probacemo i recept, ali morala sam da prokomentarisem ovog secerka:))

    P.S. cestitam na tituli cool chefa na coolinariki:)) Zasluzena i opravdana titula!

    Ivana

    ReplyDelete
  5. ovaj clanak ko da sam ti ja pisala. isti problem s tijestom imam i borim se s tim svim snagama. ali...ko bi odolio tolikim receptima koji tjeraju da se isprobaju....-ja ne. i dopustim si pojest, pooooneeeeekaaaad i pretjerat, ali pokusavam imat kakvu takvu kontrolu. ovaj kolac sigurno "mirisi na JOŠ"...a izgleda bas onako domaće.
    volim dodavati med u kolace. ovo bi htjela probat,....posaljes

    ReplyDelete
  6. Navrati do mene i preuzmi nagrade ako ti se svide :)

    ReplyDelete
  7. Ovaj blog je savršen, nevjerovatno da sam ga tek sad našla. Nisam još ništa probala kuhati (tek danas sam našla blog), ali će mi jako dobro doći da podsjetim samu sebe na dobru Balkansku kuhinju i upoznam muža sa istom. Ovdje u Britaniji hrana je užasno dosadna! Ne znaju oni šta valja ;)

    Hvala na receptima!

    Ana iz UK

    ReplyDelete
  8. Ivana, Nina, Masatera - hvala :)
    Ana, jako mi je drago sto ti se blog svidja, ima jos nasih blogera sa puno divnoh recepata, evo bas Gaga, odakle ovaj recept i vodi poreklo ima puuuno stvari koje vuku na neku starinsku kuhinju. Doborosla, i obavezno javi utiske ako nesto isprobas :)

    Veliki pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  9. Kolac je bas ukusan-jednosavan za pravljenje i deci se jako dopao. Mnogo hvala. Ja sam dodala i malo cimeta.

    ReplyDelete
  10. Jaoj.. skoro sam pravila punjene tikvice i posto sam imala vise mesa od povrca resim da ih prepolovim pa da budu kao "camcici".. sada vidim da toga ima i kod tebe pa neka nam je mirna plovidba :)

    Javljam se pre svega zbog ovog slatkisa umrljanog prah secerom a ujedno i da se oglasim.. red je ;)

    Blog ti je super a to sam ti i rekla (tamo na SC-u) na samom pocetku njegovog stvaranja :)

    Sve najbolje ti zelim!

    ReplyDelete
  11. majloVa! :)
    hvala i radujem se blogodruzenju!
    pozdravi!

    ReplyDelete