Saturday, August 01, 2009

Sladoled



Do sada sam sladoled pravila samo od mešavine slatke i kisele pavlake, uz ove ili one dodatke. I to nije bilo loše.

Pokušala sam da napravim sladoled sa jajima, prema ovom receptu, i to dva puta, i stvarno mi nije išlo. Dobijem ja nešto što je savršeno ukusno (ukus je kao šnenokle), ali čim se zaledi postaje kamen, a kad se otopi postaje čorbica - nemam fazu u kojoj mi ova masa zaista liči na sladoled, bar ja nisam uspela da je stvorim. Inače nisam specijalista za kuvane kremove od jaja, moguće da nešto ne radim dobro. Ja bih da dobijem nešto što će u smrznutom stanju biti moguće zahvatiti kašikom, poput industrijskih sladoleda. Koliko sam skapirala, da bih to postigla osnovna masa mora da bude veoma penasta i mora da ima masnoće.

U nastavku je recept koji je nastao na mom putu pronalaženja recepta za idealan sladoled. Nije loše, naročito kad je preliven domaćim džemom od višanja, ali još to nije ono što želim, i potraga se nastavlja...

Sastojci:
250 ml slatke pavlake
200 ml kisele pavlake
2 belanca
6 kašika šećera
1 vanilin šećer

Postupak:
1. Mikserom umutiti slatku pavlaku sa 3 kašike šećera i vanilin šećerom.
2. Kiselu pavlaku razmutiti viljuškom.
3. Belanca i 3 kašike šećera umutiti u čvrst sneg.
4. Sastaviti ove tri mase i lagano promešati. Po želji dodati komadiće čokolade ili voća. Ostaviti par sati u frizu da se stegne.

Ice Cream
basic recipe

Ingredients:
250 ml heavy cream
200 ml sour cream
2 egg whites
6 tbsp sugar
1 vanilla sugar or a few drops of pure vanilla extract

Directions:
1. Whip heavy cream with 3 tbsp of sugar and vanilla.
2. Beat sour cream using a fork.
3. Beat egg whites and 3 tbsp of sugar with a mixer.
4. Gently mix creams with egg whites. Add some chocolate chips or diced fresh fruit if you like. Freeze.

komentara: 2

  1. Uh, volim sladoled, upravo sin tamani posljednje žličice jagode i vanilije, mogla bi ovaj isprobati, po sastojcima izgleda odličan sladoled. Ne volim one sa puno mlijeka i sl zato što se više stvaraju iglice i ta tvrdoča sladoleda..

    ReplyDelete
  2. i meni su najdraži ovi sladoledi bez jaja...nisam doduše nikad probala s bjelanjcima...obično stavljam samo slatko i kiselo vrhnje, propasirano voće i šećer...

    ReplyDelete