Wednesday, August 12, 2009

Chocolate Crinkles


Pre neki dan, kad sam na Coolinariki videla sliku i recept za Čoko raspuklice by Darwina, momentalno sam dobila napad za nečim čokoladnim. Za brzu intervenciju stradale su dve štangle čokolade. A kad je kriza prošla, mogla sam natenane da isprobam recept :)

Ovo je tip kolača sa malo brašna, a puno čokolade i jaja. Kolačići se peku kratko, i ne narastu puno, samo se malo rašire. Površina se suši i puca, sredina je sočna. Dok su topli mogu delovati malo gumasto u sredini, za pravi užitak treba da su skroz hladni. Mera je relativno mala, ja sam dobila 19-20 okruglih kolačića veličine dlana.


Jako su fini, prilično su slatki, jedan ovakav komad uz šolju kafe je baš taman. U testu ima nešto cimeta i malo kafe, tek da se nasluti kroz dominirajuću čokoladu. Preiprema traje rekordno kratko, a i pečenje je tek 10 minuta. Jedino što bude dve ture, pa pečenje praktično uzme 20 minuta. Uglavnom, sve preporuke za ove kolačiće!


Sastojci:
140 g tamne čokolade
60 g mlečne čokolade
30 g putera
50 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
30 g kakaa
1 kašičica izmrvljene instant kafe (Nesscaffe i sl.)
1/2 kašičice cimeta
2 jaja
150 g šećera
1 burbon vanila šećer

Postupak:
1. Puter i obe vrste čokolade istopiti u mikrotalasnoj, 10 minuta na 180 W, pa dobro izmešati da se masa ujednači, ili otopiti čokoladu i puter klasično na pari. Masa mora biti glatka.
2. U manjoj posudi pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo, so, prosejan kakao, instant kafu koja je prethodno izmrvljena u prah i cimet.
3. U većoj posudi mikserom dobro umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, oko 10 minuta. Dodati suve sastojke i lagano promešati da se masa ujednači. Dodati čokoladnu masu, promešati.
4. Zagrejati rernu na 180°C. Pleh obložiti papirom za pečenje, pa zahvatati po punu kašiku mase i spuštati na papir, ostavljajući priličan razmak izmedju. Npr. na veliki pleh od rerne sipati testa za 12 kolačića.
5. Peći 10 minuta. Kolačići će dobiti pukotine, zatim će se naduvati, a onda splasnuti i intenzivno zamirisati. Tada su gotovi. Ohladiti na rešetki.

Chocolate Crinkles
makes about 20

Ingredients:
140 g dark chocolate
60 g milk chocolate
30 g butter
50 g flour
1/2 tsp baking powder
a pinch of salt
30 g cocoa powder
1 tsp instant coffee, powdered
1/2 tsp ground cinnamon
2 eggs
150 g sugar
1 bourbon vanilla sugar

Directions:
1. Microwave-melt the chocolate and butter for 10 minutes at 180 W, then stir well. Or melt it traditionally, using a double broiler. The mixture must be smooth.
2. Combine sifted flour, baking powder, salt, sifted cocoa powder, instant coffee powder and cinnamon in a small bowl.
3. Mix the eggs with the sugar and vanilla sugar using electric mixer for about 10 minutes. Add dry ingredients form step 2, stir. Add chocolate, stir gently.
4. Preheat oven to 180°C. Line a large pan with the baking paper. Start getting a tablespoons full of batter and apply them on the paper, leaving enough room between. I used oven-size pan and placed 12 cookies over it.
5. Bake for 10 minutes. Cookies should start to get cracks, then to puff up, and finely go down followed by intensive smell. That's when they're done. Cool.

komentara: 15

  1. kako divno izgledaju...
    a tek fotke... zato se uvek vracam na tvoj blog, da vidim sta novo spremas!

    ReplyDelete
  2. Mnogo dobro,probacemo.Bas su tanki i chokoladni!

    ReplyDelete
  3. predivni kolačići! čini mi se da će brzo biti i kod mene na repertoaru!

    ReplyDelete
  4. Molim Vas za malu pomoc. Pravila sam ove kolacice nekoliko puta i stvarno su divni. Medjutim, masa mi ispadne jako gusta. Jedva ih mogu staviti na pleh. Interesuje me da li je to mozda zato sto prvo mutim belanca i secer pa dodam zumanca ili trebam dva cela jaja sa secerom mutiti zajedno? Jednostavno jako je gusto, ne cini mi se da tako treba, iako budu puckavi na kraju... A posto pecem iz dve ture, druga bude m,nogo drugacija jer se masa jos vise dodatno zgusne :(

    ReplyDelete
  5. Ana, ja sam mutila cela jaja sa secerom. Ako si ti mutila prvo belanca u cvrst sneg pa posle dodavala zumanca, to je sigurno razlog sto si imala jako gustu smesu. Probaj drugi put da mutis cela jaja sa secerom, onda ne bi smelo da bude precvrsto.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Hvala najlepse na ovako brzom odgovoru :) I sve pohvale za Vas blog, slucajno sam naisla na internetu a sada Vas posecujem skoro svakodnevno :)
    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  7. Dali pod crnom cokoladom podrazumevamo cokoladu za kuvanje ili onu sa velikim procentom kakaoa?

    Puno pozdrava,
    Sneza

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pod crnom/tamnom ja lično podrazumevam čokoladu za kuvanje, tipa Menaž, dakle neku koja nije mlečna.
      Pozdrav!

      Delete
  8. Cao Majo, keksići su fenomenalni,iako meni ne ispucaju toliko I čak ostanu malo naduvani....Pitam se da li je to zbog ventilatora dok pecem, odnosno da li treba da koristim klasiku grejač gore-grejač dole....
    PS DA li bi mogla da to napises u receptu jer mi se čini da nekad ipak ima razlike...

    Puno pozdrava,
    Slađa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slađo, u principu uvek pečem bez ventilatora, a kad ih uključim, onda to obavazno i naglasim. Tako da sam i ove chocolate crinkles pekla bez ventilatora.

      I po nekoj logici stvari, mislila sam da ventilator nema uticaja na to koliko će se raspući iil ostati naduveni i htela da ti odgovorim napamet. Pa pošto je ipak bilo davno kad sam ovo spremala, ipak sam sinoć sam napravila ponovo ove kolačiće, i pekla prvi pleh bez a drugi sa ventilatorom. Osim što sam ovu drugu turu malo prepekla (mora kraće ako se koristi ventilator), i što je površina kolača malo zbrčkana od strujećeg vazduha - količina "šara" i visina kolačića je bila ista u obe ture. Isto su se i ponašali - krenuli da pucaju, pa da rastu, i posle da splašnjavaju.

      Prvi pleh

      Drugi pleh

      Šta može biti razlog što tvoji budu drugačiji - vrlo moguće da je čokolada, ili brašno. Dok sam topila dve vrste čokolade, smesa je postajala meka i retka (kao uvek se kad se topi čokolada), a kad sam to krenula da mešam, pretvorila se u nešto gusto, duplo čvršće od recimo nutele ili nekog sličnog namaza! To znam da je u vezi sa mešanjem dve vrste čokolade, neće svaka sa svakom da se stopi... Sve to pominjem samo zato što sam se tada setila da čokolada jeste jedna reč a pod njom može gomila raznih proizvoda da se podvede. Elem, da ne gušim dalje i to još napamet - ako si u Srbiji i ako hoćeš baš ovako da ti izgledaju kolačići - uzmi Menaž čokoladu i Milku noisette, ja mislim da onda mora da ispadne isto. I peci bez ventilatora, samo grejač dole-gore.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Hvala puno Majo,
      Možda I jeste čokolada bila ta koja je malo "zeznula" stvar jer sam koristila Bambi crnu čokoladu sa 70% kakaa I običnu Milku, ali definitivno I ventilator jer mi nemaju onako glatku površinu kao tvoj prvi pleh, već onaku hrapavu iz drugog pleha...Menjam kombinaciju, pa javljam.

      Pozdrav! I još jednom hvala na savetima!

      Delete
    3. Probala kombinaciju Menaž I Milka Noisette, izgled smo pogodili (bez ventilatora naravno!), ali ukus ni izbliza intenzivan kao sa crnom čokoladom 70% kakao... Testirali su suprug I brat, veeeeeliki ljubitelji čokolade I obojici se mnogo vise dopala kombinacija sa čokoladom 70% kakaa,čak I meni, a nisam u nekoj ljubavi sa čokoladom....

      Pozdrav!

      Delete
  9. Da se javim da sam probao ovaj recept...moram da kažem da je ovaj jedan od mojih favorita i moraću da ponovim ovu poslasticu već prekosutra. Eh da i opet salve pohvala mojih prijatelja za keksić, naravno uvek naglasim odakle ovi specijaliteti dolaze. Hvala Majo za receptić.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nenade, kao i uvek :)

      Ja sam na ovaj kolačić maltene i zaboravila da postoji, gle kad je to pisano, pre 8 godina! A jest' bio dobar, moraću decu da obradujem uskoro :)

      Delete