Saturday, August 22, 2009

BBQ sos


Sinovljev rodjendan smo planirali da slavimo napolju, uz roštilj, tortilje i - BBQ sos :) Teku poslednje pripreme, sutra palimo na plac, pa se ovom prilikom i odjavljujem na desetak dana. U mom odsustvu osvanuće još dva popravna rada iz kuvarigrica, ako sam sve dobro podesila.

BBQ = barbecue. Kiselo slatki crveni sos koji je postao nerazdvojni prijatelj mesa sa roštilja nešto ne mogu da zovem roštilj sos. Usvajam tremin BBQ sos. U principu se trudim da ne koristim strane termine za nešto za šta postoje naši, ali za ovo mi prevod zvuči bezveze.

Gledajući po netu nailazila sam na razne recepte, najviše na one u kojima se paradaz pire izmeša sa začinima, ili se čak kupovni kečap još malo zakiseli i zasladi, malo prokuva i to je onda BBQ sos. Ja sam htela nešto od nule, od paradajza koji ću sama odabrati i skuvati pa nadalje.


Na Coolinariki sam našla recept za domaći kečap. On mi je bio vodilja, krajnji proizvod sam prilagodila svojoj potrebi. U nastavku je recept za BBQ sos kakav volim, a ako se postupak prekine sa trećom tačkom dobiće se fin domaći kečap. Na slikama pripreme je upravo slikano dotle. Taj kečap je osnova za sos, u koji sam posle dodala soja sos, sirće, još malo šećera i soli, i začine. Od soja sosa jarka crvena postane tamnija. Od začina verovatno može svašta da se doda, ja sam stavila cimet, biber i curry. Dodala bih i nešto ljuto, ali zbog dece nisam.


Od 4 kg paradajza dobila sam oko 1.5 litar BBQ sosa srednje gustine. Gustina je kao kod industrijskog kečapa tipa Polimark, nije gusto kao Heintz na primer. Naravno, što se duže kuva sos će biti gušći, ali će ga na kraju ostati manje.

BBQ sos

Sastojci:
za kečap
4 kg paradajza
4 kašičice soli
300 g suvog groždja
150 g šećera
4 čena belog luka
2 karanfilića

dodaci za BBQ sos
100 ml jabukovog sirćeta
60 ml soja sosa
50 g šećera
2 kašičice soli
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice curry-ja
1 kašika gustina

Postupak:
1. Paradajz oprati i iseći na veće kriške. Posoliti sa 4 kašičice soli i staviti da se kuva.
2. Posle 15-ak minuta dodati oprano suvo groždje, 150 g šećera, sitno seckan beli luk i 2 karanfilića. Kuvati na srednje tihoj vatri uz povremeno mešanje dok ne počna da se zgušnjava, oko 1.5 h.
3. Procediti kroz gustu cediljku, pritiskajući da se iz kaše istisne što više soka. Ako želite samo kečap, ovde se proces završava. Ako gustina nije dobra, može se ukuvati još malo.
4. Za BBQ sos treba još dodati sirće, soli i šećera po ukusu, soja sos i začine - cimet, biber, i curry. Kuvati na srednjoj vatri još 20-30 minuta, pa umešati kašiku gustina rastvorenu sa malo vode i kuvati još malo, na najtišoj vatri. Sos se može ukuvati i bez gustina, ali treba više vremena i ostaće manje sosa na kraju. Ovako se dobije oko 1.5 litar sosa srednje gustine.

Isprobala Merium.


BBQ Sauce

Ingredients:

for the ketchup base
4 kg tomatoes
4 tsp salt
300 g raisins
150 g sugar
4 cloves garlic, finely chopped
2 cloves

additional ingredients for BBQ sauce
100 ml apple cider vinegar
60 ml soy sauce
50 g sugar
2 tsp salt
1/2 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ground pepper
1/2 tsp curry powder
1 tbsp corn starch

Directions:
1. Wash and cut the tomatoes. Sprinkle with 4 tsp of salt and cook.
2. 15 minutes later add washed raisins, sugar, garlic and cloves. Cook over medium heat, stirring occasionally. Cooking time is approximately 1.5 hour, or until sauce starts to thicken.
3. Strain through a fine strain, mashing it as much as possible, to drain all the juices. If you need ketchup and not BBQ sauce, this would be the final step. Or if you like it thicker, cook more.
4. Add vinegar, soy sauce, salt and sugar to taste, and spices of your choice. I added ground cinnamon, ground pepper, and curry powder. Cook over medium heat for 20-30 minutes, then add a tablespoon of cornstarch dissolved in a little water. Keep cooking over low heat to get desired sauce thickness. Sauce would thicken without cornstarch as well, but more cooking time is needed, and you'll get less volume at the end.

komentara: 13

  1. zelim vam lep provod sutra, malcu jos jednom srecan rodjendan i uzivajte u narednih 10-ak dana maximalno... :)
    i da, sosic zvuci savrseno a fotke su bozanstvene...

    ReplyDelete
  2. Izgleda krasno, gotovo kao kupovni. Svaka čast na trudu. Što se vaše fešte tiče, želim vam da se što bolje provedete, a tvome sinu sretan rođendan i što više poklona! ;))))

    ReplyDelete
  3. Sos izleda jako fino i cini mi se kao pravi pogodak. Sretan rodendan malcu!

    ReplyDelete
  4. Hi, I have an award for you :)

    ReplyDelete
  5. Lep provod, srećan rođus, a sos mi je prebačen u ono što neću propustiti da isprobam :)

    ReplyDelete
  6. ... nešto kasnije: pa evo, nešto mutim neku sličnu foru, ali od jagodica - znaš ono kad čovek pravi palačinkove, pa me sirotog nervira uvek da razblažim pekmez od šipaka by vinom (šta, stvarno mi niko ne veruje?? :) ), pa sad nešto ja tu pokkušavam da napravim da u startu bude malo ređe, da bi se još manje mučio pri mazanju istih. a kakve to veze ima sa ovim sosićem? pa nikakve, osim što je on na programu možda još koliko popodne/večeras, -čim ovo dovršim. odo sad da izvršim checklist da vidim jel mi nešto fali za ovo.

    ReplyDelete
  7. (...i još nešto kasnije)

    I, doktore?

    ReplyDelete
  8. U nedostatku interneta, a iz neke fiočice iz mozga napravih nazovi bbq sos: Upržila veliku glavicu crnog luka (da bude staklast :D ) dodala sitno seckan veliki čen belog (isto upržila), dodala tri kašike džema od kajsije, tri kašike kečapa dva čepa sirćeta (vinskog), malo senfa, malo karija, biber, so, prokuvala, bio je sjajan! I tek sada ovde nadjem recept za bbq sos, eto moj je nešto drugačiji, ali ispao je baš baš ukusan.

    ReplyDelete
  9. Pozdrav Majo! Da li znas koliko dugo moze da stoji ovaj sos, tj. da li bi se pokvario za nedelju dana?
    I sta bi ljuto stavila da si htela?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao! U frižideru mislim da može da stoji i duže od toga. A ako sterlišeš teglu k'o za zimnicu i sipaš vruć sos, računam da može da stoji kol'ko hoćeš.

      Ljutu papriku (običnu svežu), bih krčkala na početku, sa paradajzom. Ili naknadno dodala u BBQ sos neki tečni ljuti sos, Tabasco ili tako nešto.

      Je l' to neki roštilj u najavi? ;)

      Delete
  10. To, to, roštilj, tortilja i tortice ;)
    Slavimo rodj. starijoj ćerkici, ali još uvek se razmišljam za ovaj sos. Ne mogu da nađem normalan tj.zreo paradajz ali! setila sam se da mogu iskoristiti mamin domaći sok od domaćeg paradajza. Nego i ovaj soja sos me nervira, što je bre tako skup?! Ima neki domaći pemy, penny..tako nešto, tu je do 200din ali pitanje je kakav je.
    A pazi šta sam našla (i kupila da probam) "šumadijski roštilj sos", 80% sveža šljiva(!), senf, začini itd. Nije loše, lepo ljutkasto, košta 100 dindzi, milina :) ali sad kad sam ovo probala sigurno znam da je od paradajza bolji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmmm, roštilj i tortilje... (tortice se pravim da nisam čula ;) Srećan vam rođendan, i srećno sa pripremama!

      Soja sos - sigurno dobar je Kikkoman, ima u Metrou u litarskim flašama, ne pitaj me koliko košta jer sam kupila pre godinu dana a potrošila jedva 1 dl, jeste skup (ako porediš sa domaćim) ali je prirodno fermentisan.

      Domaći sok od paradajza - pa da, em' znaš šta je em ubrzaš proces prilično!

      p.s.
      Skroz dobro zvuči taj šumadijski roštilj sos!

      Delete