Blogger Widgets
                   

Tuesday, July 21, 2009

Spanać


Mi veliki volimo spanać. Deca jok. Ni Popaj lično ih ne bi privoleo da ga pojedu. Biće da ga ne spremam dovoljno često i da nisu imali priliku da se naviknu na taj ukus.

Ja ga uvek spremam ovako - sa belim lukom, malo zapržen i razredjen mlekom. Jednom sam jela spanać bez mleka i bio mi je suviše gorak, ovako mi je draži.

Spanać

Sastojci:
1 kg spanaća
3-4 čena belog luka
3 kašike ulja
kockica putera, kao kocka leda
2 kašike brašna
oko 2 dl mleka
so

Postupak:
1. Spanać oprati i staviti u veliku šerpu. Doliti sasvim malo vode, otprilike 1-1.5 dl pa uključiti ringlu. Kuvati uz mešanje dok sav spanać ne padne na dno i postane tamnozelen i mekan (oko 10 minuta). Kad se malo ohladi, rešetkastom kašikom vaditi spanać i na dasci ga, iz više puta, iseckati sitno.


2. Beli luk iseckati sitno. U dubljem tiganju istopiti puter na ulju, dodati brašno i beli luk, pržiti minut-dva uz stalno mešanje da brašno ne zagori. Zaprška treba da ostane svetla. Na to sipati iseckan spanać i dobro izmešati, pa dolivati mleko sve vreme mešajući, do željene gustine, i na kraju posoliti po ukusu.


Recept za štampu

Recept je isprobala Selma u okviru igre FBI rukavice.

Spinach

Ingredients:
1 kg spinach
3-4 garlic cloves
3 tbsp oil
a peace of butter, ice cube size
2 tbsp flour
about 2 dl milk
salt

Instructions:
1. Wash the spinach and place it in a big pot. Add 1-1.5 dl of water and a teaspoon of salt then turn on the heat. Cook and stir for about 10-15 minutes, or until spinach becomes soft and dark green. Let it cool a little, then drain and cut finely.
2. Use wide pot to melt butter on the oil. Add flour and finely chopped garlic, fry for a few minutes stirring continuously, it should remain light in color. Stir in spinach and mix well. Pour enough milk to get desired thickness, stirring continuously.

13 komentara

  1. Ja sam imala fazu kad sam bila dijete kad sam jela samo krumpir i meso.. Mama je dobivala slomove živaca i još dan danas govori da joj je bilo muka od te kombinacije. Danas, meso i krumpir jedva trošim. Glavno da ima povrća , na sve načine :)

    ReplyDelete
  2. Meni u ovakvoj kombinaciji treba krumpir, koji mi "pomaže" da pojedm i špinat:)

    ReplyDelete
  3. Obozavam spinat na ovaj nacin!!!!

    ReplyDelete
  4. Ja volim spinat na leso ili svjeze na salatu.

    ReplyDelete
  5. ufff, ja bi ovakav špinat mogla svaki dan...obožavam ga! :) radim ga vrlo slično, samo dio mlijeka zamijenim kiselim vrhnjem...bude kremastije :)

    ReplyDelete
  6. obozavam ga na taj nacin, prefino!

    ReplyDelete
  7. Slično ga i ja radim. I obožavam ga!

    ReplyDelete
  8. Ovo prekrasno izgleda, baš super, iako ja volim ipak više blitvu :)
    Sjećam se da bi mi sin kad je u vrtiću za ručak imao špinat govorio da su papali pišnat to mi je bilo ful smiješno..

    ReplyDelete
  9. Jaooo, pišnat :)))))

    Danas ja malcu perem ruke a on me gura, hoće sam, i kaže "Mama, daj meni taj sampun!" :)))) To je izvedeno od sapun+šampon :))))

    ReplyDelete
  10. Bas tako, veliki vole spinat, mali ne. Ja spinat ublazim vrhnjem za kuhanje umjesto mlijekom, a umjesto sa krumpir-pireom i jajetom "na oko" (kako se obicno kod nas servira), serviram kao skandinavci: varivo od spinata na dno tanjura, gore riba i par krumpira (najcesce je to mladi krumpir ili obicni kuhani krumpir preliven maslacom); tako s ribom i krumpirom, klinci postruzu i spinat

    Hvala za recept
    Jasmina

    ReplyDelete
  11. obozavam ovakav spanac sa jajetom na oko... mmmmm....

    ReplyDelete
  12. Poštovana!
    Vezano za špinatić, probajte brašno zamjeniti krušnim mrvicama a mlijeko vrhnjem za kuhanje.
    Lijepi pozdrav od Alme iz Rijeke!

    ReplyDelete
  13. Najviše volim ovaj način, provereno najbolji recept.

    ReplyDelete