Wednesday, July 29, 2009

Krem od čokolade - Ganache krem



Od ovoga stvarno nema ništa jednostavnije. Čokolada i slatka pavlaka i ništa više. Zovimo ga samo krem od čokolade, ili ganache cream, ili ganaš krem - to je sve isto.

Iako sam veliki fan Eurokrema još od detinjstva, trudim se da ga ne kupujem. Dragi i ja se lako pokačimo kad ima Eurokrema u kući. Ja volim da mažem na hleb ili palačinke, a on samo direkt iz tegle (u venu). Ja sakrivam, on traži, nadje, mazne s nogu dve prepune supene kašike što je maltene pola tegle, i još punih usta se pravda "Nisam ja!" :))) Ja se ljutim, jer, pobogu, a šta će meni da ostane? :) Deca se isto lako navuku na ovakve stvari, ako uspeju da dodju na red od nas.

Domaće varijante su ipak lepše, a na njih nikad ne kidišemo kao na kupovne. Krem od lešnika je odličan pandan belom delu Eurokrema, samo sa manje šećera i više lešnika. Ovaj krem od čokolade bi bio zamena za crni deo, i za pripremu je još jednostavniji. Čokolada se istopi i pomeša sa neumućenom slatkom pavlakom, pa sve u frižider na hladjenje. Ima par načina da se ovo uradi, ja sam probala dva.

Prvi - ugrejem slatku pavlaku u šerpici na šporetu, toliko da bude vruća ali ne da provri, i onda isključim ringlu pa ubacim čokoladu koja se sama topi od toplote pavlake, i sve vreme mešam da masa postane glatka. U momentu kad se doda čokolada i kad počne da se topi prva misao je da od te čorbe nikad neće postati krem, ali samo treba mešati i mešati i mešati.

Drugi način - još bolji po pitanju glatkoće krema, slatka pavlaka se ugreje na neku srednju temperaturu, ne čak ni vruća da bude. Čokolada se posebno istopi u mikrotalasnoj. U praksi sam došla do računice da je 5 minuta na 180 W dovoljno za 100 g čokolade, pa onda produžavam vreme u zavisnosti od količine čokolade. Otopljenu čokoladu razmutim kašikom da bude glatka, i onda joj dodajem toplu pavlaku malo po malo, i mešam.

Od odnosa čokolada-slatka pavlaka zavisi koliko će krem na kraju biti čvrst. Pravila sam u odnosu 1:1 (250 g čokolade i 250 ml slatke pavlake), i dobila malo mekši krem, maziv direktno iz frižidera a na sobnoj temperaturi nešto tečniji. Drugi put sam pravila u odnosu 3:2 (300 g čokolade i 200 ml slatke pavlake), i krem je bio čvršći. Čokolada je oba puta bila tamna, ne mlečna. Konkretno, Soko Štarkov Menaž.

Kod slatke pavlake treba obratiti pažnju da se iz ambalaže ististne izdvojena masnoća, i obavezno razmuti dok je pavlaka još hladna. Što homogeniju pavlaku treba staviti na grejanje. Kod Imlekove slatke pavlake uvek u ćoškovima ima izdvojene masnoće (mmm, mladi puter!) i kad bih samo prosula iz tetrapaka tečnu pavlaku, bacila bih tu masnoću koja se sakrila u uglovima. Tetrapak onda odlepim, da bude pljosnat k'o kesica majoneza, pa istiskujem polako svu masnoću.

Od mere koja sledi dobije se oko 2/3 velike tegle krema.


Krem od čokolade - Ganache krem
recept za štampu

Sastojci:
300 g čokolade za kuvanje
200 ml neumućene slatke pavlake

Postupak:
1. Čokoladu izlomiti i otopiti u mikrotalasnoj, 12-15 minuta na 180 W. Izmešati da bude glatka.
2. Dolivati malo po malo ugrejanu slatku pavlaku sve vreme mešajući.
3. Sipati u teglu pa nakon što se prohladi na sobnoj temperaturi staviti u frižider da se stegne.

Chocolate Cream

Ingredients:
300 g dark chocolate
200 ml heavy cream

Directions:
1. Melt chocolate in the microwave for about 12-15 minutes on 180 W. Stir using a spoon untill it becomes smooth. Don't need to pause microwave melting for stirring, do it once it's done.
2. Heat heavy cream to become warm but don't let it boil. Pour over chocolate, little by little, stirring continuously.
3. Once cooled to the room temperature, transfer to a glass container and cool in the fridge.

komentara: 19

  1. U, što mi sad uradi :))) .. Moram hitno skočiti do dućana po neki šut slatkog.. A neće mi ništa biti dobro, nakon ove predivne domaće čokoladice

    ReplyDelete
  2. "Takovo" Eurokrem više nije ono što je bio nekad, ukus je totalno drugačiji u odnosu na onaj iz našeg detinjstva. Moja ga deca uopšte ne vole, meni je iskreno svejedno, nisam probirač puno hahahha
    Verujem da je ovaj tvoj domaći krem fenomenalan, na slikama izgleda tako primamljivo.

    ReplyDelete
  3. kvragu, kako ovo dobro izgleda...ubijaš me :)

    ReplyDelete
  4. Ovo predobro izgleda, uz to i jednostavno se pravi, treba isprobati ;)

    ReplyDelete
  5. Dobra si sa ovim "pravo u venu" - tu sam se prepoznala! Vrlo primamljiv recept!!

    - Dragana

    ReplyDelete
  6. ..ovom kremom,ja filujem kolace i torte..:))
    pustim da se ohladi i onda je umutim mixerom u pjenastu kremu !!!!!a da se jede iz tegle???to ima i kod mene !!!:)))

    ReplyDelete
  7. izgleda savrseno...trcim u prodavnici po cokolade i pavlaku....;))

    ReplyDelete
  8. Negde sam nasla ovaj krem, malo drugacije napravljen ali isti sastojci i fenomenalan je za mazanje na muffinse. Neke na bazi vanile, izbusi se rupa i maze ovaj divni krem, ali od gorke cokolade. Podelicu i taj recept s vama:
    Izlomiti cokoladu u ciniju. Preliti sa prokuvanom slatkom pavlakom (odnos 3:2 da na sobnoj temp. bude cvrcsi krem)
    %Ostaviti 2 min da se cokolada otopi pa mesati dok se masa ne sjedini i ostaviti preko noci da se hladi na sobnoj temperaturi. Moze se presuti u teglu pre, da se u njoj susi, hladi.
    Otapanje u mikrotalasnoj mi nikad ne ide, tamo se pretopi tamo tvrdo ostane, onamo se zalepi za posudu! Cenim da je zgodnije sipati vrucu slatku pavlaku.

    ReplyDelete
  9. Moze li cokolada da se istopi u serpici, a ne u mikrotalasnoj? I moze li cokolada da bude nestle tamna? :) Hvala unapred na odgovoru!

    ReplyDelete
  10. Koji je rok trajanja ovako pripremljenog krema?

    ReplyDelete
  11. Treba da napravim ganaš kojim ću preliti na kraju tortu, znači da bude kao glazura. Da li je bolje da uzmem za to crnu ili mlečnu čokoladu? Lično više naginjem ka mlečnoj, ali vidim da većina recepata za ganaš je sa crnom čokoladom. Hvala puno na odgovoru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izvini molim te ako odgovor stiže prekasno, nisam bila u mogućnosti da odgovorim odmah kad si pitala, a posle sam zaboravila... Uzmi čokoladu koju voliš, sasvim je OK da bude i mlečna, eventualno smanji količinu slatke pavlake za recimo 10% jer je mlečna čokolada mekša od crne.

      Pozdrav!

      Delete
    2. I samo da dodam - ovaj recept je za meki ganaš, a za glazuru mislim da ipak treba malo čvršći, npr. 2:1 ili 2.5:1 u korist čokolade.

      Delete
    3. Hvala puno. Ne brini, nije prekasno.

      Delete
  12. Postovanje.

    Zaista sjajna i super jednostavna a ukusna krema. Koristim je za torte i kolace cesto jer mi je slatka pavlaka uvek pri ruci obzirom da imam srecnu mogucnost da napravim domacu. U poslednjih par godina pribegavam i zameni za cokoladu i tad ne pravim ganache nego po ukusu u domacu slatku pavlaku umucenu dodam med i kvalitetan kakao, malo kokosovog ulja kad ga imam, i dobro umutim. Ovo je svakako jos zdravija verzija krema.

    Inace, uzivam u Vasim receptima i divim se Vasem kulinarskom umecu :)
    Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)

      Je l' imaš neke razmere u kojima mešaš slatku pavlaku, kakao i med, ili otprilike?

      Delete
    2. sad vidim pitanje.
      Ukoliko niste vec isprobali da kazem da pravim po ukusu i kako ko voli, za sebe sa vise kakaa, za dete sa manje, za muza sladje, haha :)
      Ne moze se pogresiti tu nesto pogresiti.
      Jedino ukus dosta zavisi od kvaliteta kakaa i tu se trudim da biram najkvalitetniji koji mogu naci.
      Naravno, mlecna slatka pavlaka se podrazumeva.

      Kad smo vec kod cokoladnog, ono sto sigurno znate, ali cu napisati za one koji tek pocinju kuvati:

      Maslac, kakao i med, opet sve po ukusu, i sa dodacima po zelji ( kokosovo ulje malo, vanilin, lesnici, suvo voce...) cesto koristim kao domacu cokoladu, doduse mora se drzati u frizu ali uglavnom nama odgovara.
      Jos kad sebi uspem priustiti kakao maslac da dodam u smesu, to zaista bude uzivanje u kvalitetnoj cokoladi.

      Delete