Tuesday, April 21, 2009

Cheesecake sa višnjama


April mi se nekako migolji, nikako da ga uhvatim! Planirala sam nekoliko stvari da pravim za FBI rukavice. Evo, prodje dvadeseti, a ja tek jednu stvar isprobala!

FBI rukavice su igra u kojoj blogeri "istražuju" jedan kulinarski blog, i objavljuju svoje utiske i zapažanja. U aprilu je pod lupom Minjin blog.

Na cheesecake sa višnjama sam se odlučila jer sam htela malo da ugodim sebi :) Cheesecake obožavam, višnje obožavam, tako da je ova kombinacija za mene 100% dobitna. Pravim cheesecake po receptu koji je drugačiji od ovog Minjinog, a i nisam do sada pravila sa višnjama, pa, eto prilike!

Ovo je nepečeni cheesecake. Kora je od keksa, putera i meda. Interesantan mi je dodatak meda.


Fil je od sira, tačnije od sirnog namaza i slatke pavlake. Minja je koristila namaz Kremko, a ja Kremsi, omiljeni mi subotički krem maslac. To je namaz koji je gladak, nije poput krem sireva, tekstura mu je lepša, a ukus izmedju putera i kisele pavlake. Umutila sam ga sa 160 g prah šećera, prema receptu, ali mi se činilo da neće biti dovoljno slatko jer je sam namaz malo slan, a treba tek da se pomeša sa slatkom pavlakom (što li se za neutralnu pavlaku ustalilo ime slatka pavlaka, ne znam?!). Tako da, ja sam dodala još malo prah šećera, možda 200-220 g ukupno.


250 ml slatke pavlake sam umutila i dodala siru, prema receptu, i shvatila da baš i nemam puno fila i da će mi cheesecake biti tanak. Tu sam odlučila da umutim još 250 ml slatke pavlake. Dobro je što sam dodala još na zapremini fila, jer je i tako cheesecake bio srednje visine, a sa samo jednom pavlakom mislim da bi bio baš tanušan. Koristila sam kalup od 26 cm.


Višanja sam imala jedno pakovanje od 400 g. Dve trećine sam pomešala sa 4 kašike šećera i ostavila da se višnje odmrznu i puste svoj sok. To sam posle želirala, bez dodavanje druge tečnosti. Od preostale trećine smrznutih višanja sam napravila preliv - samlela ih u mini secku, zasladila i kuvala 10-ak minuta, pa minimalno zgusnula jednom kašičicom gustina, i još malo kuvala.


Pravljenje je bio lakši deo posla, čekanje da se cheesecake stegne je onaj teži deo :) I po hiljaditi put sam se uverila da je najbolje da kolač odstoji bar 12 sati, ali ga opet, po hiljaditi put, načinjem ranije. Ukus je poezija, ja sam prezadovoljna kombiancijom ukusa, i od 12 parčića sama sam pojela 6! Dobro, ne odjednom, ali u roku od 2.5 dana :)


Hvala, Minja!

Sastojci:
za podlogu
200 g mlevenog Plazma keksa
125 putera
2 kašike meda

za fil
350 g Krem maslaca (250 g + 100 g)
220 g prah šećera
500 ml slatke pavlake
1 kašika soka od limuna
15 g želatina (1.5 kesica)

i još
pakovanje smrznutih višanja (400 g, podedliti na 2/3 + 1/3)
4+2 kašike šećera
5 g želatina (pola kesice)
1 ravna kašičica gustina

Postupak:
1. Smrznute višnje podeliti na 2/3 i 1/3. U veći deo dodati 4 kašike šećera, ostaviti da se višnje polako tope i puštaju sok. Manji deo samleti u mini secku, dodati 2 kašike šećera i ostaviti sa strane.
2. Puter sobne temperature pomešati sa medom i keksom. Dobijenu masu dobro utapkati na dno okruglog pleha prečnika 26 cm kome se skida ivica.
3. Unutrašnji obod pleha namazati puterom pa obložiti trakama masnog papira.
4. Mikserom razmutiti krem maslac sa prah šećerom. Posebno umutiti 500 ml slatke pavlake pa dodati u krem maslac. 15 g želatina preliti sa 5 kašika hladne vode, pa kad nabubri zagrevati dok se sve mrvice ne istope, ali ne na visokoj temperaturi, i sipati u fil (koji ne sme biti jako hladan) i dobro promešati. Dodati sok od limuna. Beli fil rasporediti preko kore od keksa i ostaviti da se stegne u frižideru 2-3 sata.
5. Višnje (veći deo) sa svojim sokom kuvati kratko. Ako nisu pustile puno soka dodati malo vode, 50-100 ml, ja nisam dodavala ništa. 5 g želatina preliti sa dve kašike vode, ostaviti da nabubri pa blago zagrejati da se sva zrnca otope. Dodati u višnje. Preliti preko fila i ostaviti još jedan sat da se stegne.
6. Od samlevenih višanja skuvati preliv - kuvati desetak minuta, dodati kašičicu gustina pa kuvati uz mešanje još nekoliko minuta dok ne počne blago da se zgušnjava. Sipati po malo preliva preko isečenog parčeta pred posluživanje.

komentara: 74

  1. torta izgleda savršeno! ja obožavam cheesecake i ne znam kako nisam vidjela ovaj recept kod Minje...

    ReplyDelete
  2. Divno! Obožavam kombinacije sira i voća. Bravo!

    ReplyDelete
  3. I ja obozavam cheesecake, ali se nikad nisam osmelila da ga pravim jer u "originalnom" receptu ide sir mascarpone, koji je za moje pojmove preskup i tezak za pronaci u radnjama (jednom sam ga videla u onom velikom Maxiju u Delta sitiju).

    Drugarica je probala da ga napravi sa nekim neslanim sir namazom (zaboravih mu ime) i nije ispao dobro.

    Tvoja ideja da koristis kremsi mi izgleda odlicno.

    Pozdrav.

    ReplyDelete
  4. Sanja,
    ja sam pravila mascarpone po Minjnom receptu - slatka pavlaka se pomesa sa sokom od limuna i kroz dva dana imas mascarpone. Od pola litra slatke pavlake dobijes 250 g sira. Kad sam probala taj domaci mascarpone prva asocijacija mi je bio Kremsi - ukus je skoro identican jedino je Kremsi malo slan, pa sam i ja tako dosla na ideju da Kremsi cesce koristim u slatkisima!

    ReplyDelete
  5. uuuuuuuu ova tortica je KRAAASNA =) jao jedva da mogu odoljeti =) i izgleda savršeno =)

    ReplyDelete
  6. Vau, torta od sira+višnje, definitinvo moram probati!

    ReplyDelete
  7. p r e k r a s n o! odlično ti je ispao Cheesecake!! rado bi jedan komad ;)

    ReplyDelete
  8. Videla sam taj recept za mascarpone, cak sam ga odstampala i nalepila u svoju knjizicu recepata, medjutim nisam sigurna da cu nekada imati vremena da ga napravim. Zato mi tvoja instant varijanta vise odgovara :-) Puno pozdrava Majo!

    ReplyDelete
  9. Odlicno izgleda tortica!

    Pravo da ti kazem, ja odavno pravim samo ono sto se meni svidja. Evo juce Mateja cita neki recept i kaze "aj da mi napravis ovo". A ono sladoled od lubenice, maline i dinje. Sa jogurtom. Bljak :)

    ReplyDelete
  10. Divno izgleda, toliko divno da sam pomislila da ću se okuražiti i probati da napravim... Samo sam se zamislila nad... šta bi bilo ako bih čak promenila kremsi u subotičanski nemasni ella sir? Meni su oni po ukusu skoro identični a i ovaj nemasni je kremast... prvo oni bananasti mafini pa čiz kejk. :D

    ReplyDelete
  11. Morty! :)
    Sigurno moze i Ella. Ja obicno cheesecake pravim sa sremskim sirom koji kupim na pijaci a jednom sam pravila i sa Ellom. Po teksturi je tu negde, neces pogresiti. Licno ne volim Ellu jer me nerviraju ti totalno obezmasceni mlecni proizvodi, to mi je nekako kao varanje. A koliko se secam ukus je ok.

    ReplyDelete
  12. Morty, pogledaj i ovaj recept tj. recept za fil.

    Još je jednostavniji, jer se slatka pavlaka ne muti u slag nego se samo onako u tecnom stanju izmesa sa sirom i zelira. Pravila sam vise puta na taj nacim i odlicno je. Cvrsca je i kompaktnija za secenje od ove sa bloga.

    Javi utiske ako budes pravila.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  13. Divno si ga napravila. Ne znam da li vise uzivam citajuci tvoje postove ili gledajuci slike :)

    ReplyDelete
  14. E to je taj sir Ella s kojim je pravila moja drugarica i nesto joj nije uspelo...

    Elem, ja sam nabavila sve sastojke i sad ponovo studioyno procitah recept i videh da nemam pleh kome se skidaju ivice :-(
    Imas li neku drugu ideju? Moram da ga napravim nekako samo treba da resim jos ovu prepreku. Imas ideju?

    Thanks

    ReplyDelete
  15. Sanja,
    ako hoces da bude okrugla i da bude na tacni, ne znam kako bi moglo bez kalupa sa ivicama koje se skidaju.
    Ako je "za po kuci" napravi u cetvrtastoj formi pa seci na kocke, prvu ili prve dve ces malo zamuljati a posle se lako vade parcici.
    Javi kako je ispalo!
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  16. Jeste za kucnu varijantu. Dobra ideja, sto da ne bude i cetvrtasto?

    Pravicu veceras najverovatnije kad uspavam bebca... i ako budem imala snage :-)

    Hvala!!!

    ReplyDelete
  17. Majo, recept ti je fenomenalan! Upravo ga pravim sa Ella sirom i hvatam sebe kako namerno prljam sto vise sudova da bih pojela krem koji ostaje po njima :)

    Puno ti hvala na ovako jasnom i preciznom receptu. Toplo preporucujem svima koji do sada nisu imali "hrabrosti" da ga naprave da pokusaju (a onda katanac na frizider 12h dok se ne stegne :)))

    ReplyDelete
  18. Ja sam napravila po tvom receptu za rodjendan i svi su bili odusevljeni!
    Hvala za recept!!!

    ReplyDelete
  19. Upravo napravila!!! Odlican je!! S tim da sam umesto visanja uzela maline, nekako ih vise volim. Ovo je najjednostavniji, a presavrsen recept za kolac od sira! TNX!

    Marija

    ReplyDelete
  20. Poštovana autorko,
    napravio sam Cheesecake i izgleda identično kao na slici. Veoma sam Vam zahvalan na receptu - jedini na Netu koji me je privukao. Moj problem je sledeći:
    Ostavio sam kolač da odleži 12 sati u frižideru, ali kada sam ga sekao beli sloj (sir) nije bio tako kompaktan, pa se razlivao. Zanima me kako da taj sloj učinim kompaktnim. Koji materijal bi tu mogao da ima svrhu cementa?
    Hvala najlepše!
    Rade

    ReplyDelete
  21. Rade, hvala.

    1.5 kesica zelatina bi trebalo da je sasvim dovoljna da drzi na okupu taj fil :) Jedino sto mi pada na pamet je da se krem maslac predugo mutio, pa kljoknuo. Mozete i dve kesice zelatina staviti na ovu kolicinu fila.

    ReplyDelete
  22. Draga Mamajac,
    Hvala Vam gospođo najlepše na savetu. Tačno je to - to. Uostalom, to ste i Vi naveli u receptu, samo što ja nisam znao da želatin u siru ima tu funkciju. Sledeći cheese koji napravim ne samo da će izgledati kao Vaš nego će i biti stvarno takav.
    Sve najbolje!
    Rade

    ReplyDelete
  23. Ako sam sada dobro razumela, Vi ste izostavili zelatin? Ako je to slucaj, razumljivo je da se krem nije stegao, jer je takve "prirode". Zelatin ima svojstvo da stegne, tj. zelira tecnost. U ovom slucaju nije bas prava tecnost u pitanju, vec redji fil, ali uloga zelatina je ista. Pozdravi!

    ReplyDelete
  24. Draga Majo, imam samo jedno pitanje. Na nekoliko tvojih fotografija videla sam ovaj mali valjak, koji mi deluje jako praktican i mislim da bi i meni dosta pomogao. Ja nemam pojma gde to da nabavim, pa ako moze mala pomoc! Hvala i odusevljena sam tvojim blogom, zaista. Inspirise me da spremam sve i svasta, a sto je najbolje sve ispadne super i svi me hvale, hehe :). Super si!

    ReplyDelete
  25. Marija~Maki, hvala.
    Taj valjkić sam kupila u Home Marketu na Sajmu, marka Dr Oetker. Taj Home Market se sada drugacije zove, ali znas na sta mislim, to je onaj deo kad bi htela da udjes u Sajam kolima, cim predjes šine. Imaju u prizemlju deo sa kuhinjskim priborom koji je solidno snabdeven, tu je negde bio i ovaj valjak. Verovatno bi se naslo i u hipermarketima, gledaj Dr Oetker proizvode. Meni je delovalo kao "Šta li će mi ovo, al' ajd ipak da kupim", ali stvarno pomaže kod utapkavanja testa u pleh. Ja ga samo za to koristim.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  26. Hvala Mamajac, valjda cu pronaci. Danas sam bila u Idei, ali oni to nemaju. Moram jos nesto da te pitam. Ja imam ovaj okrugli pleh sa ivicama koje se skidaju, ali reci mi jel kolac ostavis da stoji na dnu pleha dok ga ne potrosite ili ga celog prebacujes na neki posluzavnik. Jer ne znam kako bi se ovaj kolac prebacio, sa ovom korom od plazme??? Mozda i moze, neiskusna sam ja :)!

    ReplyDelete
  27. Marija~Maki, moj kalup ima staklenu podlogu, i kolac ostaje na njoj (vidi se i na slikama). Ne znam kako bi tortu sa korom od keksa skinula sa podloge, mozda eventualno da iskrojis papir za pecenje u velicini pleha, pa sa sve papirom da nekako prevuces na tacnu. Ali opet ne verujem da bi se taj papir posle dao izvuci. Mozda i bi, ali ne lako.

    Jedino bi mozda moglo da kad ti se podloga od keksa fino stegne, da skines obruc a podlogu prevrnes na tacnu i polako odvojis dno pleha. Onda stavis prsten oko te kore, na tacnu, malo jos utabas koru da popunis luft ako ga ima, pa dalje sve po redu. Ovde postoji opasnost da fil od sira krene da curi sa strane jer prsten ipak ne dihtuje tako dobro bez podloge.

    ReplyDelete
  28. E vidis, nisam ni znala da postoje sa staklenim dnom. To je lepo i korisno. Ali posto ja nemam tako nesto, imam dve opcije, ili da se igram sa tvojim idejama sa papirom itd, ili da ostavim na teflonskoj podlozi. Videcu, bojim se da cu je izgrebati prilikom secenja. Hvala ti u svakom slucaju, ne poznajem te, ali si ti jedno divno bice. Kako samo stizes sve, sve ti izgleda perfektno, bolji nick bi ti bio Zmamajac, jer si prava zena zmaj!

    ReplyDelete
  29. Hvala ti ;) Izgrebace se teflon, tu nema dileme, stavi papir, makar i ostao ispod kolaca, iskroji ga par mm uze nego sto je kalup, cisto da ne strci...

    Ja sam ovaj kalup sa staklenim dnom dobila, odavno, i uvek kad se motam oko rafova sa plehovima gledam u nadi da cu ugledati nesto slicno. I nisam videla, svi kalupi koje sam vidjala su komplet metalni :/

    ReplyDelete
  30. U sastojcima nigde nije pomenuto koliko sira je potrebno za ovaj kolac, a kasnije se pominje da se isti mesa sa slatkom pavlakom! Dakle, koliko sira je potrebno?

    ReplyDelete
  31. Jasmina, napisala sam u tekstu da je fil od sira, tj. sirnog namaza i slatke pavlake. Taj namaz je onaj Kremsi, Krem maslacm sto vidis na slikama. Ovde je bilo 350 g. Gde vidis da pise sir, to je u mom slucaju Kremsi.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  32. U koliko vode rastvarate zelatin za fil?Na pakovanju zelatina pise, rastvoriti u 400 ml vode, pa mi je sam fil ispao nekako vodeno i nakon hladjenja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To na uputstvu znači koju količinu tečnosti ta jedna kesica može da želira. Nama je ovde fil ta "tečnost". Želatin se prelije sa par kašika vode i ostavi da nabubri (brzo to bude) i onda na tihoj vatri zagreva da se sve granule otope i da postane tečan, i takav se dodaje u to nešto, što treba da želira.
      Pozdrav!

      Delete
  33. Posto živim u inostranstvu mogu li koristiti maskarpone ili rikotu? Unapred hvala!:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maskarpone, apsolutno! Krem maslac nije uopšte namenjen za kolače, nego za mazanje na hleb, i malo je slan, a po teksturi je kao maskarpone, jako gladak i puterastog ukusa. Ovde je maskarpone skup nenormalno, a da nije, i ja bih ga koristila za ovaj čizkejk.
      Pozdrav, javite kako je ispalo :)

      Delete
  34. Majoooo, zasto, ali zasto ste mi otkrili ovaj krem maslac...za nekog ko nema granicu kad su dobre stvari u pitanju-ovo je pogubno. :) Kako god, skoro otkrih vas blog i jako mi se svidja ceo ovaj stil vodjenja istog.Veliki pozdrav od najnovije obozavateljke!
    Andja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Andjo, koliko god da imaš godina, moooolim te nemoj da mi persiraš :) A krem-maslac, šta da ti kažem, nama je godinama jedna od onih osnovnih namirnica - hleb, mleko, krem-maslac...

      Delete
  35. Majoo,pravila sam tvoje princes krofne i bas su mi lepo ispale,pa sam mislila da ce tako biti i s ovim kolacem .
    inace obozavam cheescake ali sam tek sad resila da ga napavim. I moram ti reci da imam vise zamerki:
    1. fil je kiseo
    2. fil se nije stegao ni posle 5 sati u frizideru
    3. zelatin smrdi na svinju jer je svinjski pa sam se u sred pravljenja kolaca ispovracala po kuhinji.
    4. zelatin ne vrsi svoju svrhu,iako smrdi
    5. na mom zelatinu je pisalo da ga spremim sa 400 ml vode !!!
    6. nisi lepo objasnila secer u celoj prici jer ja i u voce dodajem neki secer koji nije spomenut.
    7. niko od onih koji su komentarisali nije pravio kolacc I MENI SE TAKODJE SVIDJA TVOJA SLIKA,ALI MOZES LI MI RECI GDE SAM IZGRESILA U PRAVLJENJU KOLACA.
    P.S IZVINI NA GRUBOSTI ALI ISKRENO TI PISEM O CEMU SE RADI. :( TUZNA MILICA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milice,
      da si samo sa malo više pažnje pročitala i recept i komentare, našla bi odgovore na skoro sva tvoja pitanja/primedbe, ali ajmo redom...

      1. fil je kiseo
      Da li ti je fil kiseo ili nije, stvar je ukusa. Sa 220 g šećera na onu količinu krem maslaca i slatke pavlake ne bi smelo da bude kiselo, tim pre što u osnovi i nije kiseo sir (krem-maslac je vrlo blago kiseo, slatka pavlaka je neturalna). Dakle, ovo nema veze ni sa čim sem sa sopstvenim poimanjem kiselo-nekiselo. I sa činjenicom da je tvoj fil bio dodatno razređen sa 400 ml nepotrebne tečnosti (vode), pa se mogu složiti jedino da sa tim da je u tom stanju verovatno bio bezukusan, tj. nedovoljno sladak.

      2. fil se nije stegao ni posle 5 sati u frizideru
      Vidi odgovor pod 5.

      3. zelatin smrdi na svinju jer je svinjski pa sam se u sred pravljenja kolaca ispovracala po kuhinji
      Na ovo stvarno ne znam šta da ti kažem, to je opet tvoj način osećanja tog mirisa. Ja ga raspoznajem, znam o kom mirisu govoriš, ali ni u tragovima mi ne izaziva gađenje. Ako tebe tera na peglanje, probaj biljni, valjda nema taj miris, ne znam.

      4. zelatin ne vrsi svoju svrhu,iako smrdi
      Vidi odgovor pod 5, i pod 3.

      5. na mom zelatinu je pisalo da ga spremim sa 400 ml vode !!!
      To je bio problem. Tumačenje uputstva sa kesice. Nisi ti kriva, ali nisam ni ja. Ja sam u receptu navela princip sa dr Oetker kesice, čisto kao neki reper. Možda je trebalo da posumnjaš da 4-5 kašika vode i 400 ml vode nikako nije isto, ali sad nema veze. Upravo si naučila o želatinu skoro sve što o njemu treba da znaš, a poznato je da se najbolje uči na sopstvenim greškama. Evo škljocnula sam pozadinu kesice dr Oetker želatina, gde se nalazi njihovo uputstvo, a škljocnula sam i kesicu Centroproizvodovog. Možda nekog zainteresuje da vidi. A to kako su oni (Centroproizvod) našli za shodno da objasne upotrebu, njima na dušu. Umesto objašnjenja za opštu namenu, oni su napisali recept za jednu konkretnu namenu, tj. "kako upotrebiti želatin kao preliv preko voća".

      Inače, želatin koji se najčešće kupuje i koristi za kolače je svinjski želatin. Ima i nekih biljnih ali nisam ih koristilia i ne mogu da govorim o njima. Želatin se dobija iz kostiju tj. hrskavica zglobova i sl, i mnogi imaju barijeru u glavi što se toga tiče, pa ga i ne koriste ("Neću valjda da jedem mlevene svinjske hrskavice, bljak!" ili "Ko zna od kojih leševa su te kosti! ", svašta može da se čuje...). Pritom, kad se supa blago želira u frižideru, to nikom ne smeta, a isti sastojak je u pitanju. Valjda kod supe radimo sa poznatim leševima, svesno kupljenim, čak verovatno pažljivo odabranim upiranjem prsta u "onaj tamo komad" u mesari, pa zato. Ako nemaš tu blokadu, a nemaš, pošto si se odlučila na ovaj recept i znala da je želatin svinjski, i ako si sada malo manje nervozna nego u momentu kad si pisala komentar, probaj da zapamtiš ova dva pravila za uspešnu upotrebu želatina ubuduće.

      (nastavak u narednom komentaru)

      Delete
    2. - 10 g želatina (što je jedna standardna kesica u zemlji Srbiji, a može biti da ima i većih kesica, kao i želatina u tablama, što sve ne menja princip, 10 g je uvek 10 g) služi da želira 400-500 ml tečnosti. Dr oetker kaže 500 ml, Centroproizvod kaže 400. Ali misli se na običnu, najobičniju tečnost kao što je sok, voda itd. Fil nije voda, on već ima neku početnu gustinu, a ima i veću zapreminu zbog penasto umućene slatke pavlake, pa ovde više ne važi taj odnos. Dakle, 10 g želatina na 400 ml fila bi bilo previše, a koliko tačno treba, zavisi od osobina fila, ali recimo upola manje, cca 5 g. Ali vratimo se običnoj tečnosti. Ti si želirala 400 ml vode sa 10 g mlevenog želatina, i taj želatin je odradio svoje. Nije trebalo da ide dalje u fil jer naravno više nema snagu. Zato si dobila redak fil, i ne samo redak u smislu nestegnut, nego i blago bezukusan, pošto je razblažen od tolike vode. Dakle, u našem kolaču fil je ta "tečnost" koja treba da se želira, a granulice želatina treba pripremiti sa vrlo malo vode, sipati u manje lonče pa preliti sa 4-5 kašika vode, tek da zrnca nabubre, a onda se tako nabubrela zagreju na tihoj vatri da se otope i smesa postane tečna. I onda se sipa u fil.

      - Želatin se steže na hladnom, a opušta na toplom (dakle, zaboravi na sve ono što znaš o zgušnjavanju filova gustinom, brašnom, pudingom...). Ako želiraš recimo 400 ml soka sa 10 g želatina, dok ti je to na ringli, biće tečno. Kad se stegne u frižideru, postaće žele. Ako opet staviš na ringlu, opet ćeš dobiti čorbu. Možeš tako 100 puta, reakcija će biti ista. Analogno tome, kad se želatin (ovaj iz našeg recepta, istopljen sa par kašika vode i zagrejan) sipa u fil - taj fil NE SME biti jaaako hladan inače želatin može u dodiru sa hladnoćim naglo početi da se steže, pre nego što je uspeo da se ujednačeno raporedi po filu. Onda ostanu grumuljice želatina u filu, i to je baš ružno pod jezikom, a i fil bude redji nego što treba.

      6. nisi lepo objasnila secer u celoj prici jer ja i u voce dodajem neki secer koji nije spomenut
      Sve je objašnjeno. U sastojcima između ostalog piše i "4+2 kašike šećera", a postupak je objašnjen u prvom koraku pripreme. Ali evo opet. 400 g višanja podeliš na dva dela, ali ne jednaka, nego 2/3 i 1/3. U taj veći deo višanja dodaš 4 kašike šećera i to je za "glazuru". U manji deo višanja dodaš 2 kašike šećera, to samelješ i dokuvaš, i zgusneš gustinom, i to je za preliv prilikom serviranja. Dakle, to je ono što piše u receptu, i ovo što je na fotkama odgovara tom receptu. Inače možeš i da staviš svih 400 g višanja i svih 6 kašika šećera u "glazuru", i da ne praviš preliv uopšte. Baš sam nedavno upravo tako pravila.

      7. niko od onih koji su komentarisali nije pravio kolacc
      Da ne bih pričala napamet, morala sam polako da iščitam sve komentare da bih došla do sledeće statistike. Petoro od onih koji su ostavili komentare su pravili kolač po ovom receptu. Troje je javilo da su vrlo zadovoljni. Ostalo dvoje je javilo da su dobili redak fil. Jedan od to dvoje je potpuno izbacio želatin iz recepta (iz neznanja da je upravo on neophodan za stezanje), pa je razumljivo. Drugi je uradio je isto što i ti, razmutio želatin u 400 ml vode pa to dalje sipao u fil, pa je takođe razumljivo da se fil nije stegao. Pošto si ti već druga koju je zbunilo uputstvo sa Centroproizvod kesice, sve što ja mogu da uradim je da iz recepta sklonim smernice "pripremite želatin prema uputstvu sa kesice", i to ću odmah da uradim.

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
  36. Pozdrav Majo! Pravila sam kolac. Najbolji recept do sada (ovo mi je treci po kome sam pravila). Tebe izuzetno cenim ali to nema veze sam stvarno objektivna. Znam o cemu prica Milica, onaj miris zelatina, to zavisi i od proizvodjaca. Neki su intenzivnijeg mirisa od drugih. Kada se umesa u smesu to ne dolazi do izrazaja zbog ostalih sastojaka. Da bi uspeo da raslojis te ukuse zaista treba imati osetljivo nepce iskusnog poznavaoca dobrog zalogaja. Ali to stvarno ne moze da se opise kao nepodnosljiv smrad. Sve u svemu nisam imala problem ni sa gustinom fila, ni slatkocom, ni sa mirisima.. Mogu ti reci da su gosti, a i ja sa njima smazali do poslednjeg parceta. I radujem se sledecem pravljenju. Brzo i ukusno! Veliki pozdrav! Sladjana

    ReplyDelete
  37. Odličan recept i odlično objašnjen! Uspelo iz prve! :)
    Svaka čast Majo!
    Jelena

    ReplyDelete
  38. Divno objasnjenje! Tako se pise recept, a ne samo da se navedu sastojci, a posle nista ne znas :) Majo, divno!
    Samo pitanje jedno - znaci nikako nije moguce pravljenje na plehu, posto bih pokusala da bude u obliku srca? :/ Mora biti tepsija?

    ReplyDelete
  39. Hvala, Ana.
    Mislim da ovakav čizkejk ne bi mogao da se izvadi iz kalupa/pleha koji nema onaj mehanizam za skidanje ivica.

    ReplyDelete
  40. Me encanta el pastel de queso una receta muy bien hecha,abrazos desde Chile.

    ReplyDelete
  41. Pravila ! Odlican recept!

    ReplyDelete
  42. Juče uvece sam ga pravila, baš ga degustiramo, mraaaak je, odličan recept! Napokon imam par recepata za cheese koji funkcionisu! :))) Hvala!

    ReplyDelete
  43. Pravila sam ovaj kolac skroz po receptu,inace cesto pravim po raznim receptima ,sa sajtova ono sto ne mogu da uradim dobro je preliv.U dobro ohladjen kolac mada zbog brzine stavim vreo preliv sa vocem i fil tj pavlaka sa sirom odreaguje istopi se ikkkatastrofa.Pise da treba prohladiti preliv i tako.Pitam se da li je to bio razlog neuspelog kolaca tj preliva.Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Verovatno je razlog vreo preliv. Ne sme biti vreo jer onda topi i površinski deo belog sloja, koji je takođe stezan uz pomoć želatina, a znamo da se želatin topi zagrevanjem).

      Savet je da ipak malo sačekate da se preliv prohladi, bar mlak da bude, i da se sipa polako, da ne ošteti beli sloj.

      Pozdrav!

      Delete
  44. Ovo je fantastican cizkejk.Morala sam da ga napravim jer jednostavno obozavam visnje i plazmu i sir i tu carobnu kombinaciju.Ovog puta sam uspela da savladam i lekciju zelatin :) Ispao je vrhunski i beli fil i zelirano voce.Poezija ukusa :)I moj sincic je jeo u slast :)

    p.s.Nije mi jasno kome zelatin ima odvratan miris-kupite dr.Oetkerov i necete imati nikakav problem.Beli sloj je predivan i ni najmanje kiselkast.Recept je odlican mada moram da priznam da sam u par navrata pravila nesto iz Minjine kuhinjice a nije mi ispalo ok,trebalo je verovatno da se dodaje i smanjuje (kao i ovde!)a to za pocetnike nije bas uputno a i cini mi se da nije fer.Ako vec objavljujete recept,fer je da objavite onako kako se zaista pravi a ne nesto napola.Zato sam se malo razocarala u Minjinu kuhinjicu a i zato sam ODUSEVLJENA Majinim sajtom.Svaka cast :)

    ReplyDelete
  45. Pozdrav!Ako koristim maskarpone da li idu svi ostali sastojci kao i kad se pravi sa krem maslacem?

    ReplyDelete
  46. Pozdrav
    Sinoc sam pravila ovaj ciz kejk i odlicno je ispao za prvi put :)...Ja sam izbacila zelatin i koristila sam Ella sir i odlican je :)))Jedinu zamerku sam dobila sto mi je kora bila suva i pucala je :(......Ipak cu za drugi put malo namociti koru za nekim sokom il necim drugim.
    U svakom slucaju hvala na receptu...

    ReplyDelete
  47. Jesam dobro razumela - nisi uopšte stavljala želatin, već samo Ella sir i umućenu slatku pavlaku? Kako je prošlo sečenje takvog fila?
    Kora - da, možda nekad bude suvlja, valjda i od gustine meda zavisi. Sigurna sam da kašika ili dve mleka ne bi škodile u tom slučaju.
    Hvala i tebi na javljanju :)

    ReplyDelete
  48. Da nisam nista stavljala,sece se bez problema ,sad upravo idem jos jedan da napravim,samo cu malo namociti kore sa mlekom....;)Hvala tebi na divnom receptu :)

    ReplyDelete
  49. Hvala na odgovoru!
    Pozdrav i prijatno :)

    ReplyDelete
  50. Recept ja odličan, isprobano više puta i sa višnjama i sa malinama :)

    ReplyDelete
  51. Pozdrav. Super je recept. Nešto bi predložio. Pokušajte da umesto plazme stavite integralni keks, kao welnes ili jafa, običan integralni keks, bez dodataka. Mislim da se njegov ukus bolje slaže voćem i kremom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. I bez probe se slažem, znam tačno na šta misliš kad kažeš da bi se ukusi bolje složili. Pozdrav!

      Delete
  52. Drage dame, iscitala sam sve komentare pa me interesuje(jer se do sada nisam usudila napraviti cheesecake a zelja mi je odavno) da li bi umesto mascarpone sira moga da se korisit katunski kajmak koji je neutralnog ukusa(ni sladak ni slan) ili mlecni namaz koji u svom asortimanu ima mlekara Kuč iz Kragujevca.Fantasticnog su ukusa i nisu slani, ali se opet ne usuđujem da probam.Moracu se resiti mozda se pred ove uskrsnje praznike reskiram ;) ali napravim i rezervni kolac :D
    Pozdrav i hvala za predivne recepte

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista ne mogu sa sigurnošću da znam da li pomenuti kajmak ili sirni namaz mogu da posluže. U principu, trebalo bi da mogu, tj. da može svaki kremasti sir ili sirni namaz koji nije mnogo slan, i koji neće u dodiru sa šećerom postati čorba.

      Pozdrav!

      Delete
  53. Onoj zeni je mirisalo na svinje meni na ribe KREMSI je znaci nesto najgore na trzistu izbegavati po svaku cenu! Kada sam ga probala onako za ukus imao mi je nekako bljuntav i neutralan ukus ali kada se pomesao sa slatkom pavlakom katastrofa! (Jos jednom da napomenem, u pitanju je drugi recept)

    ReplyDelete
  54. sto se tice drage milice i slicnih koji neznaju sta prave a rado bi experimentisali samo napred. a sto se tice cisto zelatina ko ne podnosi ukus svinjskog uvek je tu govedji zelatin koji po meni je bolji za slatke stvari sa mlecnim proizvodima recept je dobar i Majo hvala na njegovoj objavi.

    ReplyDelete
  55. Juče sam napravio prvi čiz kejk ikada, a danas je bila degustacija. Pfff oduševljen sam ukusom. Jeo sam kod drugarica više puta čiz od maline pa i višnje, ali ovaj mi je najukusniji...sviđa mi se ova fora što su višnje cele (a ne blendirane) baš je vizuelno lepo i primamljivo, a volim i kada zagrizem višnju i taj kiselkasti ukus eksplodira pored fila i kore. Kod mene ovaj recept ide u top 10.
    Hvala Majo za receptić.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, hvala ti! Koji si sir koristio? Krema maslac ne viđam odavno, a i dok ga je bilo nije uvek bivao isti.
      Da, da, višnje su i meni super tako cele, baš iz razloga koji si naveo!

      Pozdrav!

      Delete
  56. Nameravao sam da koristim maskarpone, ali ga nisam našao u prodavnici pa sam kupio ella sir (da sam malo pogledao bolje u fioci od mog frižidera video bih da je tamo galbani maskarpone jos ranije kupljen). Mogu ti reći da je ekstra ispalo tako da ne vidim razlog da kupujem dosta skuplji maskarpone za ovu poslasticu. E samo da se nadovežem da i one verzije što sam jeo kod mojih drugarica i one su koristile ella sir, ali to nije bio taj ukus...znam da nisu koristile mlečnu slatku pavlaku pa eto moguće da je zbog tih nijansi ovaj recept ukusniji ne znam..mada i za koru ne stavljaju maslac nego margarin, a poučen što na ovom što na ostalim blogovima to je no no u ovim receptima (osim za one čuvene kiflice beše) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je :) Bar u mom slučaju :)

      Hvala za info, čula sam i sa drugih strana pozitivne utiske za Ella sir za ovu namenu.

      Pozdrav!

      Delete
  57. Pozdrav Majo, pravila bih čiz sa malinama, smatraš da bi mere za gornji fil bile iste ako se zamene višnje sa malinama? Ne vidjam kremsi, šta preporučuješ kao zamenu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, to za kremsi i zamenu - ne znam. Možda (napamet nagađanje) - pomešaj Imlek sitan sir i neki mileram.

      Višnje-maline, sve isto važi. Jedino što su maline osetljive i neće sigurno ostati ovako cele kao višnje. Ali po ukusu će biti sasvim u rangu sa višnjama.

      Delete
  58. Pravim cizkejk vec neko vreme po ovom receptu 🍀🍰 Najbolji recept, jednako lepo ide i sa malinama. Sir moze biti Ela ili zamena za Elu u Maksiju - Premia sveži sir bez masti. Hvala Majo! 🫶

    ReplyDelete