Sunday, March 29, 2009

Paprikaš iz rerne



Minja je skoro pravila paprikaš iz rerne. Mnogo mi se dopalo kako izgleda i napravila sam nešto slično.

Iz paprikaša sam isključila papriku (al' sam ostavila ime ;) i dodala nešto što se zove slatko od crvenog luka koje sam dobila od Ane na nedavnom Cool susretu u Novom Sadu (Hvala, Ana!). To slatko je nešto zaista posebno. Slatko i kiselo, sa dugim trakama luka. Boja neobična, tamno crvena, skoro ljubičasta. Ukus me je odmah naveo da treba da bude dodat nekom slanom jelu, jer volim kiselo-slatko-slane kombinacije. Dodala sam i jednu iseckanu jabuku, učinilo mi se da će biti dobro društvo ostalim sastojcima.



Odavno nisam imala ukusniji ručak, sve je bilo tako sočno i fino, da nemam reči! Mislim da bi sa batacima bilo još bolje. Deca su malo mrljnula i otišla da se igraju, a dragi i ja smo se provalili od ovoga. Mislim da i neko drugo slatko može čudo da napravi u ovakvom jelu, naročito ako se doda i malo sirćeta. Imam već duže vreme teglu slatkog od dunja u frižideru, stoji i nikom ne pada na pamet da pojede makar malo, ali mislim da znam kako će početi da se troši - kao začin!

Update, 2009/04: Ovaj post šaljem kao ulaznicu za igru FBI rukavice u kojoj u aprilu 2009. istražujemo blog Minjina kuhinjica.

Paprikaš iz rerne
recept za štampu

Sastojci:
1 kg pilećih krilaca
50 ml ulja za dinstanje
50 g slanine
2 glavice crnog luka
70-80 g korena celera
400 g šampinjona
1 dl belog vina
1 kašika brašna
1 jabuka
2 kašike slatkog od crvenog luka
2 kašilice soli (1 na meso, 1 u povrće)
1 veza peršunovog lista
1 struk mladog luka

Postupak:
1. Slaninu iseći na listiće. Luk na najsitnije. Celer na male kocke. Šampinjone na pola ili ostaviti cele ako nisu preveliki. Jabuku oguliti i iseći na kocke. Peršun usitniti. Mladi luk iseći na kolutiće, sa sve peruškama.
2. Krilca posoliti i poređati u vatrostalni sud.
3. Na ulju i slanini izdinstati luk i celer sa kašičicom. Dodati šampinjone i smanjiti temperaturu, pa dinstati još 5 minuta. Sipati belo vino i kašiku brašna, dinstati uz mešanje još par minuta. Isključiti ringlu pa dodati jabuku i slatko od crvenog luka. Promešati.
4. Ovaj nadev rasporetditi preko i izmedju krilaca. Peći pokriveno alu folijom 45 minuta na 200°C, pa još 15-ak bez folije. Pred služenje posuti seckanim peršunom i mladim lukom.


komentara: 10

  1. prvi put čujem za paprikaš iz rerne ali jako mi se sviđa... :)

    ReplyDelete
  2. jako zanimljivo zvuci i fantasticno izgleda... :) i eto meni ideje za slatko od luka ;)

    ReplyDelete
  3. jako jako fino, i ja bi takav ručak...;)

    ReplyDelete
  4. Dodijelila sam ti nagradu Lemonade!!! Sve sto trebas uraditi, ako je zelis prihvatiti, je objaviti logo na svom blogu sa linkom na moj blog i listom 10 blogova kojima ti dodjeljujes nagradu (ako je uopce jos neko ostao:)))!
    P.S. Sta je bilo sa ratlukom?

    ReplyDelete
  5. Izgleda fenomenalno!

    A za to slatko mi bas krivo, mi ga jeli tako sto smo pravili sendvice, a sad kad citam tvoj post i setim se i da je Babuci pravila jelo sa njim, mislim da sam mogla da napravim mnogo dobro kinesko jelo sa njim.

    ReplyDelete
  6. Upravo smo vecerali ovaj specijalitet i svi troje smo odusevljeni. Ma ovo je prste da polizes.
    Nisam imala slatko, a mislim da bi ono zaista dalu jednu posebnu notu receptu. Obavezno cu ga probati i u toj varijanti.
    Na pocetku sam mislila da cu staviti i beli luk, ali sreca da nisam, jer se ne uklapa u ovu kombinaciju.
    Hvala & pozdrav tebi i tvojoj porodici!
    Zorana, San Diego

    ReplyDelete
  7. Savrseno jelo!Uspelo juce u potpunosti!Nisam imala neko slatko-ja sam od "modernih" domacica cija mama isto nije znala da kuva :) I bez toga-bas,bas fino,lako se pravi,za cas je gotovo a o ukusu i da ne pricam.Super :)

    ReplyDelete