Sunday, February 22, 2009

Čokoladna salama


Još malo njuškanja po Marijinom blogu Palachinka, u okviru igre FBI rukavice.

Baka Jelina čokoladna salama (#22 na linku) mi je privukla pažnju jer me je podsetila na nešto što sam pre puno godina pravila pod imenom Bonžita, a onda zaboravila da postoji. I Marija i baka Jela su pravile salamu prema odokativnim merama, pa sam se malo konsultovala sa Marijom pre početka. Dobili smo par smernica, i napravili salamicu.


Kod kolača ove vrste važno je da se dobro stegne u frižideru, inače će se teško seći. Ja sam formirala salamu umotavajući je čvrsto u komad papira za pečenje, a posle u kuhinjsku krpu, i dodatno zategla gumicama. Tri sata je zamotuljak sedeo u frižideru, mislila sam da je dovoljno. Ipak, nisam mogla da sečem salamu, već na polovini bi mi se parče skroz raspalo. To nas nije sprečilo da polovinu celokupne salame smažemo odmah :)

Zamotala sam je nazad u papir i stavila u friz na 15-ak minuta, nakon čega sam nekako uspela da isečem dva šnita za slikanje. Ostatak sam vratila u friz na još pola sata, i posle prebacila u frižider. Očigledno da se ovde ne sme biti nestrpljiv, najbolje bi bilo da se pravi danas za sutra.

Sledeći put bih stavila još malo čokolade, da pomogne pri stezanju i da doda još malo na količini. Ova salamica je kod nas planula, nije ni noć prespavala...


Sastojci:
100 g čokolade za kuvanje (ili 150!)
50 g putera
50 g meda
50 g suvog groždja
50 g lomljeih oraha
50 g prepečenog susama
100 g korn fleksa, malo izmrvljenog

Postupak:
1. Susam prepeći na suvom teflonskom tiganju.
2. Čokoladu, puter i med otopiti na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj 10 minuta na 180 W.
3. Suvo groždje, orahe i susam sipati u vanglu, preliti otopljenom mešavinom, promešati. Na kraju dodati korn fleks, izmešati.
4. Čvrstim uvijanjem u papir za pečenje ili aluminijumsku foliju formirati salamu i dobro je pritisnuti. Eventualno dodatno uviti u kuhinjsku krpu sve vreme zatežući. Ostaviti salamu da se dobro ohladi u frižideru, bar 12h.

komentara: 13

  1. Takav recept ja koristim za božitu, ali nikako u salamu, već u korpice, dok je topla masa. Nisam ni znala da može ovako. No, u svakom slučaju je preukusno. Moj mali pomoćnik isto tako voli da je pravi i jede. Poslednji put kada smo je pravile je izjavila da bi ih svaki dan pravila :)

    ReplyDelete
  2. Jeste, ova se salama pojede brze nego sto se napravi :)

    ReplyDelete
  3. Recept odstampan i vec koliko ove nedelje ce biti naprevljen... u duploj kolicini odmah... da se ne nerviram kad mi padne secer :-)

    ReplyDelete
  4. vise nego ukusno deluje,slicna receptu za bonzitu!

    ReplyDelete
  5. Pravila sam i ODUSEVLJENA sam ostala, kao i svi koji su ga probali ukljucujuci tu i moju majku - inace strogih kulinarskih kriterijuma :-)

    PP

    Sanja

    ReplyDelete
  6. Sanja, super :)
    Je k' bilo problema pri secenju, tj. je l' se steglo lepo?

    ReplyDelete
  7. Pa pratila sam tvoja uputstva pa sam vise obratila paznju na taj momenat i stegla sam ga u papir pa u krpu kao sto si rekla i odmah ga ubacila u friz da "pocuti" tamo celu noc :-). Tako da se neznatno raspadao pri secenju. Ali je svakako SVE pojedeno. Mama je zvala da me dodatno nahvali i trazi recept da i ona pravi... pa sam ja procvetala.
    Hvala!!!

    ReplyDelete
  8. Sanja, jesi stavila 100 ili 150 g cokolade? Izvini sto sam dosadna :)

    ReplyDelete
  9. Stavila sam 200 gr cokolade jer sam pravila duplu meru. To je u stvari mera koju si napisala u receptu.
    Malo sam se bojala raspadanja pa sam postepeno dodavala korn fleks, ali s obzirom da se sve fino natapalo, sunula sam do kraja sav korn fleks. Mislim da dodatna cokolada nije garant da se nece raspadati, te da je poenta u zamrzivacu.

    ReplyDelete
  10. Ponovo pravila :-) Ja sam se "navukla" na ovo...

    Salim se, ali dolaze mi gosti sledece nedelje, pa kako nemam vremena da isprobavam nesto novo i da provodim puno vremena u kuhinji, za pola sata sam ga "sredila" i eno ga u zamrzivacu, ceka da bude pojeden. Puno pozdrava!

    ReplyDelete