Monday, February 16, 2009

Piletina sa ananasom i susamom


Palachinka je pod FBI istragom. To nije lak zadatak, zato sam opet izabrala nešto lako za pripremu. Unapred sam znala da će mi se jelo dopasti, jer generalno volim kinesku hranu, i tako je i bilo. Dragi je jeo i mrmljao, nije bio oduševljen verovatno zbod dominacije soja sosa, a deca nisu htela ni da liznu :(

Pre svega, želim da se zahvalim Mariji (Palachinki) koja je, kad sam zatražila dodatno objašnjenje u vezi soja sosa, rekla da će mi doneti flašicu istog. Prilikom nedavnog kafenisanja, Marija mi je zaista donela flašu (nije flašica, već flaša od 800 ml!) soja sosa, kupljenog direktno kod Kineza. Marija, kiss!


Ja nemam vok, a nemam ni šporet na plin, pa moja piletina sa ananasom i susamom sigurno nije ispala previše kineski, ali sastojci su tu, dobri su, i po mom ukusu ovo je više nego pikantan ručak.


Sastojci:
700 g pilećeg mesa iseckanog na komade veličine zalogaja (koristila sam batak)
300 g kockica ananasa iz konzerve
40 g susama
1 jaje
2 kašike palente
1 kašika žutog šecera
120 ml soja sosa
1 ravna kašika gustina
3 čena sitno seckanog belog luka
malo ulja za prženje

Postupak:
1. Prepeći susam na suvom teflonskom tiganju.
2. U komadiće piletine umešati jaje, a zatim i palentu, da se meso "presvuče" sa svih strana.
3. Zagrejati malo ulja u voku, pa u njemu kratko propržiti beli luk.
4. Dodati meso. Pržiti dok piletina ne bude skoro gotova, dodati susam, šećer, soja sos, i pržiti još malo.
5. Kada je meso gotovo, smanjiti temeraturu na minimum i umešati gustin rastvoren sa kašikom vode.
6. Na kraju dodati 2/3 ananasa i samo promešati. Ostatak ananasa sačuvati za dodavanje jelu kad je sipano u tanjir, zbog kontrasta.

5 comments:

  1. meni se ova kombinacija jako sviđa..soja sos uvijek koristim sa piletinom, najčešće umjesto soli..probat ću i ovako sa ananasom..:))

    ReplyDelete
  2. Upravo smo pojeli veceru koju smo napravili po ovom receptu. Rekla bih da je jedno jaje premalo, tj. nama je bilo, pa smo ostatak mesa uvaljali samo u palentu. Ali sve jedno, bilo je veoma ukusno. njam, njam...

    ReplyDelete
  3. Moguće da je jedno jaje malo, ako ste komadiće mesa "provlačili" kroz jaje, pa posle kroz palentu. Ja sam to jaje bućnula preko komadića mesa u činiji, i samo promešala, pa je svuda stiglo bar malo. Hvala što ste probali :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com