Blogger Widgets
                   

Wednesday, January 21, 2009

Brownies


Druga stvar koju sam pravila istražujući Gagin blog Iz moje kuhinje, kao deo igre FBI rukavice, su ovi Brownies. Ovo je bio malo teži slučaj, pa je istraga je potrajala nešto duže :)


Faza 1

Suvo, suvo, suvo! Radila sam prema receptu, jedinu zamenu koju sam napravila je što nisam koristila sok od pomorandže nego mleko, ali sam stavila istu količinu tečnosti koju je Gaga navela (200 ml). Tek kad sam sve izručila u pleh shvatila sam da u testu nema ni jedno jaje niti mrvica masnoće, što je malo neuobičajeno. Al' dobro, ponela me misao da ću se ovim kolačem iskupiti za previše masnoće u piletini na orli način koju sam pravila istog dana, i ispekla sam ga tako.

Bio je baš jako suv. Sigurna sam da je u pitanju propust u beleženju recepta, dešava se da se u brzini nešto izostavi... Zamolila sam Gagu da, ukoliko slučajno još čuva časopis koji pominje kao motivaciju za Brownies, proveri da li je recept dobro prepisan. Gaga je bila ljubazna, i potražila je, ali nije našla. Takodje je rekla da je kolač radila samo tada i da se ne seća da li je išlo još nešto od sastojaka.

Šta je tu je. Isekla sam kolač, izvadila, pleh s prsta nalila mlekom i vratila isečen kolač unutra da polako upije tečnost. Pa opet, vuklo se par dana i većinu sam bacila :(

Na slici je kolač pre namakanja.


Faza 2
Onda mi djavo nije dao mira, i pokusala sam da nadjem taj recept, obzirom da je Gaga napisala da ga je prepisala iz časopisa. Pisala sam redakciji časopisa RLN i zamolila za pomoć, ali nisam dobila odgovor. Biće da sam se malo previše uživela u ulogu inspektora ;)
Zatim sam nasumično pogledala par recepata za Brownies na internetu, svuda se pominju puter/margarin i jaja. Odlučila da ih napravim opet, samo da sada dodam i ove sastojke, a ostalo sve po Gaginom receptu. I - razlika je bila drastična :) Sočni su i fini, a nisu preslatki. Glazura je zato bila nešto sladja i ukusi su se fino složili. Glazuru sam pravila na različite načine prvi i drugi put, tako da taj deo nisam ni uporedjivala, nego samo testo kolača.


Recept u nastavku se odnosi na ove brownies.

Sastojci:
155 g brašna
60 g mlevenog keksa
150 g šećera
60 g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
50 ml vode u kojoj je razmućena 1 kašičica nes kafe
200 ml cedjenog soka od pomorandže
125 g putera!
60 g čokolade (ja sam je istopila a može i rendane)
3 jaja!
za glazuru:
60 g čokolade za kuvanje
60 g putera
3 kašike prosejanog prah šećera
2 kašike vruće vode

Postupak:

1. Pomešati suve sastojke - brašno, mleveni keks, šećer, kakao i prašak za pecivo.
2. Dodati tečne sastojke - sok od pomorandže i nes kafu.
3. Umešati omekšali puter i istopljenu čokoladu. Na kraju dodati jaja pa izmešati varjačom ili viljuškom, a zatim i mikserom par minuta, dok smesa ne postane glatka.
4. Izliti u pleh srednje veličine postavljen papirom. Peći 20-25 minuta na 200-220°C ili dok se ne oseti intenzivan miris - proveravanje čačkalicom u ovom slučaju nije pouzdano, jer je kolač dosta vlažan i sabijen, kao cvršći krem.
5. Kad se prohladi preliti čokoladnom glazurom - čokoladu i puter otopiti na najtišoj vatri, umešati prah šećer i vodu pa kuvati još malo dok se šećer ne rastopi. Ostaviti da se glazura ohladi (ovo je meka glazura, neće se stegnuti) pa seći na kocke.

Faza 3, neočekivano
Već sam se spremala da objavim post i stigao mi je odgovor od redakcije RLN. Zahvaljujem urednici Nikoleti na receptu, a recept ide ovako:

Sastojci:
155 grama brasna
60 grama mlevene plazme ili iscepkanog unutrasnjeg dela hleba
85 grama secera
1 supena kasika praska za pecivo
85 grama margarina
60 grama cokolade (za kuvanje, ne neke mnogo gorke crne). Cokolada mozze da se renda (nije lako, bole ruke :),
ali mozze id a se istopi u serpici, samo pazite da se ne zalepi za dno. malo, malo vode ili putera pomaze.
60 grama kaka
i napravite Nes café, dakle 1 kasicica ness café-a, kasicica sescera i i malo vode.I onda….

Pomesati brasno, secer, prasak i kako. Utrljati margarin. Dodati kafu, ali ne svu, ne treba da bude tecno, nego cisto da bi se to sve lepo povezalo. (Ja dodam i malkice soka od pomorandze ili narendane pomorandzine kore, jer mnogo lepo mirise posle). Gnjeciti, muljati, svinjac praviti, ruke do laktova ulepiti , dok se ne dobije lepa smesa. nauljiti posudu, uliti smesu, a onda folijom pokriti posudu! Peci na 200 stepeni u unapred zagrejanoj rerni 40 minuta. Ostaviti da se hladi 10 minuta, pa izvrnuti na posluzzavnik. Dok se pece, mozete da napravite i slag, odlicno se slazze!

Osim što sam ustanovila da ipak ide neka masnoća (maragarin), zbunilo me je da u receptu nema precizne mere za tečnost (koliko kafe? koliko soka od pomorandže?), te nema šanse da dalje eksperimentišem. Kod mene će ostati zabeležen kao u fazi dva. Zatvaram slučaj [zzzip!].

19 komentara

  1. Očigledno da smo zakazali i oni i ja. Ja sam, verovatno i sigurno, zaboravila da napišem količine za masnoću, a oni količine za tečnost, kojih kod mene ima :)
    U svakom slučaju, moram priznati da je ova inspekcija urađena svetski i po svim kriterijumima, i hvala ti što si ipak imala i volje i živaca da istraješ do kraja sa ovim.
    Samo da znate da me mamajac pitala pre nego je pravila ovaj kolač da li da objavi inspekciju ili ne... a ona neka vam kaže šta sam ja rekla. To sam ipak morala da napomenem.
    I još jedno zapažanje, i po onoj slici kod mene deluje da ima masnoće...ne deluje suv kao ovaj prvi što je mamajac pravila.

    ReplyDelete
  2. Oho! Pa ovo zaista zvuči kao prava krimi priča :) Svaka čast obema :D
    Zaplet, rasplet, iznenadno pismo :D

    ReplyDelete
  3. Ovakav recept za Brownies jos nisam videla priznajem...plazma i Nes kafa i sok od pomorandze? Nema oraha? Obavezno u Brownies i puter i jaja idu (i orasi puuuno njih, bar onako kako ja pravim :) a budu i malko preslatki (ali ne puno).

    U svakom slucaju vidim da je inspekcija bila detaljna sa sve zapletom peripetijama i raspletom...doduse ko zna sta bi bilo da si probala i taj recept iz casopisa... svaka cast za upornost u svakom slucaju!

    ReplyDelete
  4. i meni je isprva zapeo ovaj ecept za oko i mislim sam ga napraviti, ali kad sam pomnije čitala isto sam bila zbunjena jer nema jaja niti masnoće, a nisam ni bila sigurna koliko kave treba staviti pa sam odustala...sad vidim da su se potkrale greškice :) ali ti si se odlično snašla i brownies izgledaju super :)

    ReplyDelete
  5. Nakon prvih suvih brownies, ja pitala Gagu da li bi joj na bilo koji nacin bilo neprijatno da objavim ovakvo zapazanje, a njen odgovor je bio:

    Joj dobra si :) taman posla da bih ti zamerila ako izneses svoja zapazanja. [...] slobodno ti sve to napisi sto si napisala meni ovde, ne bih se ljutila i da mi nisi rekla, u svakom slucaju ti hvala sto si me obavestila i nadam se da cemo se dugo igrati ovako..

    Gago :***
    Stvarno mi je drago da nema zadnjih misli, i da nisam pogresno protumacena :)

    @nikkiL
    recepata za brownies stvarno ima na hiljade, a sa orasima su sigurno jos socniji. Ovaj recept bi mozda trebalo da se zove orange-coffe-brownies, ili tako nesto. Napisi nam jednom prilikom tvoj recept :)

    ReplyDelete
  6. Predivno izgledaju,moram i ja praviti,videla sam na netu,kao neke blondi...hihihihihi...

    ReplyDelete
  7. Ne bih se ljutila bilo ko da je objavio i da je bio u situaciji kao ti. Meni je bas drago sto je ispalo ovako, ovo je prava inspekcija.. sto rece moja drugarka skrabalica... ko u krimi prici :)
    Tebi treba dati posebno priznanje za upornost!

    ReplyDelete
  8. Dobro Gaga kaže, svak čast na upornosti. :)
    Po slikama se ne bi reklo da prvi nisu uspjeli, vidi se da su suhlji ali jako lijepo izgledaju.
    Ovi drugi s dodatkom jaja i masnoće izgledaju svršeno sočno i čokladno.
    Iznenadila me i redakcija časopisa koja ti je odgovorila, po mom nekom iskustvu oni su skloni ignorirat takva pisma čitatelja. :)

    ReplyDelete
  9. svaka ti cast na upornosti.:)
    ja sam isprobala tri recepta i sutra se spremam objaviti post. Imam i ja jednu cudnu situaciju ali o tom potom...:)))

    ReplyDelete
  10. ovo je prava inspekcija... super si to odradila... :)
    a ja jos nista... joj stidim se ali frizider konstantno prepun "budalastinama" (pecenje, sarma, torte...) i ja vise ne znam sta cu i kad cu i kako cu...

    ReplyDelete
  11. ovo je stvarno bila prava istraga :) kao pravi detektiv, inspektor ili što već :)) p.s. na slici su odlični, s sigurna sam da su s tvojim preinakama jako fini :)
    volim_kuhati

    ReplyDelete
  12. Svaka ti čast, inspektorice! Iako meni i ova suha varijanta dobro izgleda.

    ReplyDelete
  13. Svaka čast Majo! Prava si inspektorka :) Ovi popravljeni brownies su neverovatni! Mada, moram priznati da mi se svidjaju i ovi iz prve ture.

    ReplyDelete
  14. ovi drugi su prekrasni,baš onakvi kakve volim sočni i čokoladni;)

    ReplyDelete
  15. To se zove detaljna istraga, svaka čast! Takvi "američki" kolačići su obično pomalo suhi, ali i to ovisi o receptu, ali sadrže i masnoću i jaja - barem sam ja nailazila na takve recepte. Prijateljica koja je živjela u Americi mi je rekla da su njoj ti njihovi kolači uvijek nekako suhi - ne mogu o tome suditi, ali trenuto se i ja natežem s jednim američkim biskvitom, ako će biti ikakvih rezultata stavot ću to na svoj blog. Sviđa mi se ova tvoja varijanta i imam namjeru isprobati recept:)

    ReplyDelete
  16. Ala si ih poređala, kao đake u klupi! Super je recept, još koliko sutra isprobaću ga.

    ReplyDelete
  17. Često naiđem na recepte u časopisu koji veze s vezom nemaju. Nekad imam dojam da namjerno pišu krive recepte. :S

    ReplyDelete
  18. Joj slatko sam se ismejala i uzivala citajuci ovu pricu. :) Verujem da Vama nije bilo smesno toliko oko silnih peripetija. U svakom slucaju ne kucam ja dzabe recept, kad zamislim nesto da pravim, a onda u nastavku cooks and bakes, pa ako ima kod Maje recept onda znam po kom pravim, ako ne idem dalje. :D

    ReplyDelete