Friday, August 29, 2008

Palačinka lazanja

2 comments

Odavno sam htela nešto ovako da probam. Palačinke su bile kore, sos napravljen na bazi bešamela uz dodatak proprženih komadića kobasice. Sleceći put bih probala sa pečurkama i tek malo nečeg mesnog.

Isprva sam mislila da pravim dve boje palačinki i dva sosa, pa dobijem lep dvobijan presek. Palačinke sam pravila po receptu koji uvek koristim. Zamesila sam za 20 komada, pa nakon prvih 10 ispečenih dodala malo slatke tucane paprike i soka od paradajza, jer sam htela da dobijem crvenkaste palačinke. Kad sam dolila sok od paradajza (malo, mozda 50 ml ili manje) nadalje sam teže pekla palačinke, više su se lepile. Rezultat bojenja i nije bio neki.


Kad sam shvatila da se na preseku neće primećivati dve boje testa odustala sam od pravljenja dva sosa. Napravila sam klasičan bešamel, i u njega dodala prethodno propržene komadiće kobasice.



Ovim filom sam mazala palačinke i redjala jednu na drugu u obložen okrugli pleh. Pleh je bio za nijansu širi od složenih palačinki. Mislila sam da će možda fil cureti sa strane ali nije, jer sam fil nije bio mnogo tečan.

Krajnji rezultat je bio vredan truda, bar za moj ukus. Dragi se nešto bunio na izbor kobasice, a ja mislim da je samo nedovoljno otvoren za nove kombinacije :)

Sastojci:
15 palačinki
1 l bešamel sosa
400 g kobasica

Postupak:
1. Pripremiti palačinke na uobičajen način.
2. Kobasicu iseckati na što sitnije komadiće i propržiti na tiganju. Ja sam pržila bez ulja jer same kobasice puste masnoću.
3. Skuvati 1 litar bešamela (100 g putera, 100 g brašna, 1 l mleka), pa u sos dodati kobasicu.
4. Palačinke slagati jednu na drugu, a svaku premazati pripremljenim sosom
5. Zapeći u rerni dok gornja korica ne porumeni

Crne projarice

3 comments
Ove projare sam ranije jako često pravila. Onda mi se muffin pleh izgulio i vadjenje projarica postala prava noćna mora. Papirne korpice mi se nisu pokazale korisnim za ovo testo jer ne mogu da ih odlepim. Tako izgubim celu unutrašnju koricu koju jedino da gulim zubima sa papira.

Nedavno sam se častila silikonskim plehom za muffins. Za mene je ovo otkrovenje, pečene projarice samo ispadnu iz modle, milina.

Recept sam nasledila od mame, a izmenila sam ga utoliko što stavljam integralno pšenično brašno umesto belog, i vrlo često izostavim sir koji je po njenom receptu bio sastojak. U maminom receptu ide 3+3 šoljice brašna, a kako mi je stalno ostajalo testa smanjila sam na 2.5+2.5. Projarice se spremaju začas po metodi smuti-pa-prospi. Peku se takodje kratko. Uz mladi sir, mladi luk ili neku svežu salatu nama su bili i večera i doručak.


Sastojci:
2.5 šoljice kukuruznog brasna (soljica od 1 dl)
2.5 šoljice integralnog pšenicnog brašna
3 šoljice mleka
1 šoljica ulja
2 jaja
1 kašičica soli
1 prašak za pecivo

Priprema:
1. Sastaviti suve sastojke, dodati jaja, mleko i ulje. Sve sastojke izmešati.
2. Testo izliti u forme za mini muffins, pa peći 20-ak minuta na 180-200

Ova mera je dovoljna za kalup od 24 mini muffins.

Monday, August 25, 2008

Sočni kolač od bresaka i krušaka

1 comments

U danu kada se pakujemo da uveče podjemo na plac na nekoliko dana sa decom, jedan od mojih poslova je bio i raščistiti frižider. Vuklo se neko voće već 5-6 dana, i nije imalo smisla da ga selim na plac u tom obliku, pa se stvorio ovaj "kolač za poneti". Deca su ga na placu jela za užinu, ja za doručak.


Malo sam se zaigrala sa ukrašavenjem, iako se žurilo pred put. Ukrase sam napravila od komadića breskve i još manjih komadića čokolade.


Ovaj kolač je vlažan, sočan i mirisan. Nije vazdušast, kao ni drugi kolači kod kojih je odnos tečno-suvo više u korist tečnog. Ispao je kao što sam i očekivala, jedino sam mislila da će se peći kraće. Od pasiranih bresaka testo dobije crvenkast ton. Puno je voća u njemu, i sporo dobija boju pri pečenju. Kolač nije puno porastao, a i to malo je nakon pečenja splasnulo.

Kolač treba lepo da se ohladi. Ako se služi iole topao delovaće nedopečen - a nije. Ako se sprema uveče, sutradan je tek pravi... Meni se baš dopao, nesumnjivo će doživeti još iteracija u ovoj sezoni bresaka.


Sastojci:
400 g bresaka
400 g krušaka
2 jaja
6 kašika šećera
75 g putera
200 g integralnog brašna (ili 250 običnog)
1 kašičica praška za pecivo
par taknih kriški breskve
1 kocka čokolade (ili nekoliko komada chocolate chipsa)

Postupak:
1. Voće oprati, oljuštiti, iseći. Merica treba da bude ispunjena seckanim voćem do 450-500 ml. Ispasirati.
2. Jaja i šećer umutiti mikserom.
3. Dodati omekšali puter, brašno, prašak za pecivo i pasirano voće. Izmešati.
4. Iseći nekoliko tankih kriški breskve bez kore, pa seckati na manje delove koji će poslužiti kao latice. Kocku čokolade iseći na 6 manjih kockica, pa zaobliti ćoškove - to će biti centar cveta.
5. Izliti u pleh postavljen papirom. Staviti da se peče 5 minuta u rernu zagrejanu na maksimum, da tek počne da se hvata korica po obodu. Izvaditi, poredjati ukrase, pa vratiti da se peče još 40 minuta na 180-200°C. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi pre sečenja i služenja.

Peaches and Pears Juicy Cake

Ingredients:
400 g peaches
400 g pears
2 eggs
6 tbsp sugar
75 g softened butter
200 g whole wheat flour

1 tsp baking powder
a few skinless peach slices
some chocolate chips

Directions:
1. Wash, peel and cut the fruits. It should fill the measuring cup to 450-500 ml. Blend.
2. Mix eggs and sugar with a mixer.
3. Add softened butter, flour, baking powder and fruit puree. Stir well.
4. Prepare simple decoration. Cut a few thin, skinless slices of peach into 4-5 peaces each, to get petals for flowers. Use individual chocolate chips for flower centers.
5. Line 25 cm diameter round pan with baking paper, then pour the batter in. Bake in the oven preheated to the maximum temperature for 5 minutes, or until borders just started to get crusty. Press in decoration elements. Bake for another 40 minutes on 180-200°C. Let it cool completely before serving.

Friday, August 15, 2008

Bešamel sos

3 comments
Beo, mlečan i blag.

Ljubav je počela kada sam u restoranu-špageteriji Trag naručila špagete sa plodovima mora u ovom mlečnom sosu. Na drugom mestu bi plodovi mora uvek plivali u paradajz sosu, što meni baš nikako ne prija. Aroma i kiselost paradajz sosa ubije ukus nežnih morskih plodova koji ipak treba da dominiraju, bar po mom ukusu.
Kad sam jednom prilikom i u Trag-u dobila plodove mora u crvenom sosu, uz objasnjenje da se dosta gostiju bunilo na kombinaciju sa bešamelom, počela sam da pravim domaću varijantu omiljenih špageta.

Osnovna mera za litar bešamel sosa su puter, brašno i mleko u odnosu 1:1:10. Tačnije, 100g putera, 100 g brašna, 1 l mleka. Pravljenje bešamela zahteva neprekidnu saradnju ;) jer mora non stop da se meša. Mleko se doliva u nekoliko etapa, a ako se sos zgrudva dok je još relativno gust upornim mešanjem na umerenoj vatri grudvice nestaju i sos postaje gladak, dalje se samo razredjuje.

Za redji sos treba više mleka, ja stavim bar 1.5 litar, nekad i 2, kad pravim bešamel kao sos za špagete. Ovo bude baš velika količina, recimo da je dovoljna za dva pakovanja testenine. U ovu osnovu posle može da ide svašta. Belo meso iseckano na sitne kockice, plodovi mora, topljeni sirevi, plavi sirevi, beli luk, samo začini...

Imati u vidu da se sos zgušnjava hladjenjem. Par puta mi se desilo da sos koji mi izgleda dobre gustine na šporetu bude previše gust u vreme sipanja, iako od kuvanja do posluženja nije prošlo više od 15 minuta.




Sastojci:
100 g putera
100 g brašna
1 l mleka
1 kašičica soli

Postupak:
1. Na jačoj vatri istopiti puter.
2. Dodati brašno i pržiti 2-3 minuta stalno mešajući. Brašno ne sme da potamni.
3. Skloniti sa vatre, smanjiti temperaturu ringle. Sipati trećinu mleka i intenzivno mešati, da nestanu grudve i masa bude gusta i glatka.
4. Vratiti na umerenu vatru i dodati ostatak mleka malo po malo, uz stalno mešanje. Treba da počne da pravi klobuke, da "fućka" par minuta.
5. Posoliti.
All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com