Tuesday, July 29, 2008

Integralni hlepčići sa ruzmarinom i maslinama

1 comments

Još uvek pod utiskom uspešnih hlepčića sa belim lukom, večeras sam napravila integralnu varijantu, uz dodatak crnih maslina i svežih listića ruzmarina.

Crne masline uvek kupujem na istom mestu na Kalenić pijaci. To je onaj red što izlazi na radnju sa mekikama, ako gledam od Njegoševe ka Maksima Gorkog. Pri kraju tog reda ima dve tezge sa maslinama, ja kupujem na prvoj. Ove masline su jedre, cvrste, nisu mnogo slane, i izuzetne su arome. Kostaju 420 din za kilogram. 15-ak komada koliko je potrebno za ovaj recept teži oko 70 g.

Ruzmarin sam takodje kupila na Kalenić pijaci, na jednoj tezgi prepunoj svežih travčica. Jedna grančica košta 10 dinara i dovoljna je za ovaj recept, meni je i ostalo.



Testo sam napravila sa svežim kvascem. Zapravo i nije bio svež jer sam ga izvadila iz zamrzivača. Bio je veoma aktivan, i sa lakoćom podigao testo od isključivo integralnog brašna. Testo je bilo meko ali kompaktno, i lako se radilo. Nakon što je jednom naraslo podelila sam testo na 4 dela, a zatim svaki deo razvukla u valjak i nožem presekla na 6 delova. Kad su loptice još jednom narasle u plehu nožem sa oblim vrhom sam pravila krst na sredini svake loptice i utisnula polovinu masline presečenim delom nagore, a u centar buketić listova ruzmarina.

Rernu sam ugrejala na 250 i uključila ventilatore. Čim sam stavila u rernu shvatila sam da će ventilatori spržiti ruzmarin koji viri, pa sam nastavila pečenje bez ventilatora. Za razliku od hlepčića sa belim lukom koji su se pekli 12-13 minuta, ovima je trebalo 20-ak. Tek su malo zarumeneli, i korica je ostala tanka i krckava.

Ceo stan je mirisao na ruzmarin, čarobno! Iako je skoro bila ponoć, morala sam jedan hlepčić da smažem s nogu, onako vruć. Mljac!


update 2009/09:
Ove hlepčiće šaljem Maslinki, domaćici igre ajme, koliko nas je! za septembar 2009, u kojoj su tema bile masline.

Sastojci:
500 g integralnog pšeničnog brašna
300 ml mlake vode
125 g masti
1 kašičica soli
1/2 kocke svezeg kvasca (20g)

15-ak crnih maslina bez koščice
sveža grančica ruzmarina
malo morske soli

Postupak:
1. Kvasac razmutiti u malo mlake vode.
2. Brašnu dodati so, razmućeni kvasac, vodu i mast. Umesiti glatko testo i ostaviti na sobnoj tempreaturi da naraste.
3. Masline preseći na pola, listiće ruzmarina odvojiti od grančice.
4. Uključiti rernu na 250. Naraslo testo premesiti. Testo podeliti na 24 loptice (oko 40g), poredjati u pleh i ostaviti da opet naraste. U svaku lopticu utisnuti polovinu masline a u sredinu listiće ruzmarina. Poprskati vodom, pa posuti morskom solju.
5. Peći na 250 bez ventilatora, oko 20 minuta.

Isprobao Zoran

Saturday, July 26, 2008

Hlepčići sa belim lukom

2 comments

Pre nedelju dana sam napravila pogaču sa belim lukom. Testo sam napravila kao za hleb, uz dodatak par kašika masti. Pre pečenja sam premazala mlekom u koje sam prethodno sipala malo belog luka u granualama. Pogača je bila je potpuni hit tog dana.

Danas, nedelju dana kasnije sam po istom receptu napravila manju formu - hlepčiće sa belim lukom. Testo sam napravila isto kao i prošli put, sa svežim kvascem i par kašika masti, a pre pečenja sam hlepčiće premazala žumancetom razmućenim sa malo mleka i preko "posolila" belim lukom u granulama. Pekla sam u vreloj rerni (250*C sa ventilatorom) 12-13 minuta. Ispalo je fantastično.

Sastojci:
500 g belog pšeničnog brašna
300 ml mlake vode
3-4 kašike masti
1/2 kocke svežeg kvasca
so
1 žumance
1 kašičica mleka
beli luk u granulama

Postupak:
1. Razmutiti kvasac sa 1-2 kašike vode, da se dobije glatka masa.
2. 300 ml vode smlačiti.
3. Brašno prosejati u dublji sud, dodati kašičicu soli. Dodati razmućen kvasac, vodu i mast. Zamesiti glatko testo i ostaviti ma toplom mestu da narasta, bar 45 minuta.
4. Uključiti rernu na najjače. Testo premesiti, poceliti na 24 loptice i poredjati (6x4 komada) na pleh 40x30 cm.
5. Premazati hlepčiće mešavinom žumanceta i mleka, pa posuti granulama sušenog belog luka.
6. Peći 10-12 minuta na 250°C sa ventilatorom. Ako rerna nema ventilatore potrebno je malo više vremena.

Monday, July 14, 2008

Pita od kajsija

10 comments

Kajsije za ovaj kolač treba da budu najzrelije moguće, mekane kao dečja kaša. Mera je pola litra mekih iseckanih kajsija. Mera nije data u gramima/kilogramima svežih celih kajsija, baš zbog mogućeg različitog kvaliteta samih kajsija. Ako su krupnije, iseckati ih malo, a sitne je dovoljno samo raspolutiti. Nakon posipanja šećerom kajsije će brzo postati čorba od kajsija, i tako i treba :) Čisto da se neko ne zbuni što će se ta čorba nazivati filom, a ni najmanje na liči na fil, u početku.
All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com