Blogger Widgets
                   

Sunday, February 03, 2013

Brze pogačice sa čvarcima


Ume da nam se zadesi čvaraka koje treba potrošiti. Deca inače obožavaju duvan čvarke i rado ih jedu uz hleb ili čak bez ičega(!), ali ponekad kesica čvaraka zna da se razvlači bez da je iko primeti, pa mi se ovo učinilo idealnim da je  nekako utrošimo.

Ovo je brzinska varijanta pogačica. Nisam imala vremena da testo premazujem mašću, preklapam, ostavljam da odmara itd, nego sam masnoću umešala u testo. I nisu loše ni takve. Pravićemo jednom prilikom i one prave, neubrzane, a za sada ćemo se zadovoljiti ovima :)

Sastojci:
500 g brašna
250 g duvan čvaraka
1 jaje
1/2 kocke kvasca
1 kašičica šećera
250 ml mleka
100 g masti
1 vršna kašičica soli
na vrh noža bibera

za premazivanje
1 žumance
1 kašičica mleka

Postupak:
1. Od 250 ml pripremljenog mleka odvojiti malo, smlačiti i razmutiti kvasac uz dodatak jedne kašičice šećera. Ostaviti da zapeni i da počne da raste.
2. U vanglu sipati brašno, so, malo bibera, razmućen kvasac, ostatak mleka, jaje i mast. Sve izmešati, najpre varjačom a zatim i rukom. Dobiće se čvrsto i masno testo koje se lepo radi i ne lepi se za ruke. Umešati čvarke i mesiti još malo. Pokriti vanglu plasičnom folijom i ostaviti testo da malo poraste, oko pola sata.
3. Uključiti rernu na 200°C. Testo razvaljati na oko 2 cm debljine i okruglom modlom vaditi pogačice prečnika oko 5 cm. Žumance razmutiti sa mlekom, pa četkicom premazati površinu svake pogačice.
4. Peći 25-30 minuta na 200°C, ili dok se ne oseti intenzivan miris, a boja gornje korice postane zlatno braon.

Recept za štampu 

p.s.
Ovaj post je inicijalno objavljen decembra 2008. godine, a feburara 2013. osvežen i reobjavljen.

17 komentara

  1. Ijaaaoj duvan cvarci, pa ja sam i zaboravila da to postoji!!! Super recept, mozda ga i isprobam (ako preostane cvaraka kad ih nadjem! :)))

    ReplyDelete
  2. Kako dobro izgledaju!!!! Mogu misliti kako su ukusne!
    Kad bih samo nasla te cvarke ovdje...

    ReplyDelete
  3. Predivne su! Jela sam ovo sa obicnim cvarcima, a sa ovim duvan mogu da budu samo jos bolje! :)

    ReplyDelete
  4. Čvarke baš ne volim, ali pogačice s čvarcima obožavam! Tvoje prekrasno izgledaju!

    ReplyDelete
  5. Obozavam duvan cvarke,super je i sa jednim i drugim!

    ReplyDelete
  6. Oh, jedva čekam da probam ovaj recept! Kako su rumene ove pogačice (u pozadini se čuje krčenje mojih creva). mnjac

    ReplyDelete
  7. Ovo je prelepo nešto.Često ih pravim, imam sličan recept.

    ReplyDelete
  8. Isprobano i pojedeno u rekordnom roku. Mnogo ti hvala na iscrpnim objasnjenjima svake sitnice, nista ne propustis da napises!

    Jaca

    ReplyDelete
  9. e, a jel' ima negde da se kupe duvan chvarkovi - al ono brate - "da valjaju"?
    b.t.w. kad se vratim u zerbishe, mislim da chu ovo da pravim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja recimo volim duvan čvarke one vlažnjikave, tanušne i upetljane. Kad kupujem već upakovane, opipavam kroz kesicu, pa ako osetim da su suvi, ja ih ne kupim. A čula sam posle da pravi duvan čvarci i treba da budu suvi. Pa sad, šta je kome pravo, i šta kome valja, teško je reći :)

      Nego, poslednji put kad sam kupovala obične čvarke, dođem kući, i krenula da ih prepakujem, kad vidim nešto zeleno, neku trunčicu. Ajd dobro, izvadim. Kad opet na drugom mestu zelena trun. Pa narandžasta mrvica. Pa još narandžastih mrvica... Jbt ladno su stavili vegetu u čvarke!!!

      Delete
  10. Jedva cekam da isprobam ovaj receptic,jer cvarke naprosyo obozavam.Hvala Majo !

    ReplyDelete
  11. Ne znam zašto ali mi se ovaj tvoj post uopšte ne ažurira u listi blogova. Svratila sam sama, kad ono. Sećam se ovih pogačica, iako je bilo pre mog početka blogovanja. Ne znam da li sam tebi pisala ali vodi računa o tim duvan čvarcima. Većina koja se prodaje se pravi od belog pilećeg mesa. Postoje specijalne tehnike kako se dobija replika, i oni koji to znaju neće ti kupiti duvan čvarke nikada na pijaci, samo od onih koje poznaju, a tih je jako malo. kažu da se ne isplati po toj ceni prodavati, iako nisu jeftini. Mnogo lepa slika. Prava zimska.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena,
      post ne vidiš jer sa aspekta RSS-a i feed-ova (a blogroll gadget čita najnoviji feed sa svakog bloga sa liste), post je stari, samo mu se datum promenio pa je na blogu isplivao na prvu stranu. Tako da, to je ok, tj. očekivano je.

      Duvan čvarci - negde sam i to čula, za lažnjake, možda baš i od tebe. Ali i zaboraviila. Pošto svakako nemam pojma kako da pazim pri kupovini, tj. kako bih prepoznala te pileće, ako izgledaju kao regularni, možda je poželjno da ponovo zaboravim :)

      U svakom slučaju, hvala na sugestiji.
      Pozdrav!

      Delete
  12. Auuu. Monogo su ti dobre ove pogacice!
    Fotka mi se bas svidja.

    ReplyDelete
  13. Napravila sam danas pogacice,onako usput dok sam kuvala rucak i ispale su prste da polizes.Majo,hvala za recept i na dobrim objasnjenjima ..sta reci...divna si!

    ReplyDelete