Blogger Widgets
                   

Wednesday, November 26, 2008

Integralna pogača sa orasima

Trebalo je da napravim običan integralni hleb koji inače radim, ali uz malo modifikacije nastala je ova pogača. Ona je tako fina, mirisna i ukusna, da smo je još toplu, onako s nogu čapali i jeli. Jedva sam uspela da je uslikam pre nego što smo je iščupkali sa svih strana :)

U principu ne odstupam od osnovne mere - 500 g integralnog brašna i 400 ml tečnosti uz pola kocke svežeg kvasca. Tako je bilo i sad, samo sam dodala mlevene orahe u testo, deo tečnosti zamenila puterom, i blago začinila muskatnim orahom. Rezultat je bio jedan stvarno poseban hleb...


Sastojci:
400 g integralnog pšeničnog brašna
100 g heljdinog brašna
3 kašike mlevenih oraha
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraha
1/2 kocke kvasca
1 kašika meda
300 ml vode
70 g putera

i još:
30 g putera
1 kašika mlevenih oraha

Postupak:
1. U posudu za mešenje sipati pšenično i heljdino brašno, orahe, so i muskatni orah.
2. U većoj čaši/merici za tečnost razmutiti kvasac sa malo vode i kašikom meda. Puter istopiti, malo ohladiti i dodati u kvasac, pa naliti mlakom vodom do 400 ml.
3. Tečnost sipati u brašno, izmešati varjačom dok se sve ne sjedini, nije potrebno mesiti dugo niti mesiti rukom. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti jedan sat da testo poraste.
4. Premesiti, rastanjiti testo u krug prečnika 25 cm, prebaciti u okrugli teflonski pleh iste veličine. Prstom, ili plastičnom drškom noža napraviti rupe na testu.
5. 30 g putera istopiti, sipati u rupe i premazati površinu pogače, pa posuti mlevenim orasima. Ostaviti još pola sata da drugi put naraste.
6. Peći u rerni zagrajanoj na 180 oko 40 minuta. Pečenu pogaču odmah izvaditi iz pleha i ostaviti da se hladi na rešetki.

Recept su isprobale Selma, Maslinka i Vali u okviru igre FBI rukavice.

Update, novembar 2009:
Ovo je autorski recept koji je objavljen u specijalnom izdanju časopisa Hrana i vino iz novembra 2009. posvećenom božićnom postu. Za ovu potrebu recept je prilagodjen postu, i umesto putera korišćen je margarin. Recepte za posna jela, za časopis Internet@Lije, su u potpunosti napisali a jela fotografisali blogeri sa naših prostora. Saradnice/blogerke su, osim moje malenkosti, u ovom izdanju bile Lana, Marija, Minja, Ana, Olja, Gaga i Maja. Veliko hvala Minji, stalnoj saradnici čaopisa Hrana i vino što nam je omogućila da do ove saradnje dodje.

2 komentara

  1. e ovo pravim danas :)... obozavam orahe u hlebu a ovde ima svega finog...

    ReplyDelete
  2. Radim nešto slićno samo od bijelog brašna, badema i lješnjaka i jako, jako je fino, tako da ne sumnjam da je i ovaj tvoj jako dobar. Volim ovakve pomalo neobične kombinacije! ;)

    ReplyDelete