Blogger Widgets
                   

Sunday, October 05, 2008

Rolnice od kelja

Nikad ne kupujem kelj. Nemam naviku da ga jedem niti umem išta od njega da pravim. Da nisam videla ove rolnice na Maslinkinom blogu verovatno bismo kelj i ja još dugo ostali stranci. Ipak, konačno smo se upoznali.

Sledila sam Maslinkin recept, uz neke izmene.

Prvo, videh da je Maslinka u tepsiju spakovala osam rolnica. Kako ne stizem da kuvam svaki dan, i uvek pravim jelo za dva dana, u sastojke sam dodala i mleveno meso - da dobijem na količini i da obogatim dečiji ručak. Drugo, praziluk nisam imala pa sam povećala količinu crvenog luka. Treće, u fil sam dodala i malo heljde (zrna), da pokupi tečnost.

Moram da priznam da sam se namučila oko rolanja. Nemam baš iskustva sa tim, sarmu u životu nisam pravila. Ustvari, još prilikom odvajanja listova kelja sa glavice imala sam problem što bi mi svaki drugi pukao, ma koliko pazila. Barila sam listove oko pet minuta u kipućoj vodi, a onda probrala bolje primerke za uvijanje. Nekima sam istanjila debeli deo drške, a nekima potpuno isekla isti. Šunka, kao glavna opna oko fila, pokrpila je manje pukotine na listovima kelja. Posle 12 rolnica nestalo mi je šunke, jer mi je mladji sin, dvadesetdvomesečni zvrk, malo pomagao ;) Poslednje dve sam jedva uvila samo u kelj. Dakle, izvukla sam 14 rolnica koje su taman stale u pleh 35x20 cm. Mislim da ću sledeći put napraviti musaku od istih sastojaka, da uštedim vreme oko rolanja.

Ali, sve se isplatilo. Još iz rerne miris je obećavao ukus. A ukus je - raj na zemlji! Ima tu dosta proverenih sastojaka: pečuraka, mesa, luka, jaja, pavlake, tako da kelj svakako nije bio dominantan, a skroz se uklopio. I svima se dopalo. Moji muškići su jeli uz pavlaku i hleb, a meni ni hleb nije bio potreban.

Maslinka, hvala za ideju i recept (a garnirung ću još morati da vežbam!).

Update, jun/2009:
Prilažem ovaj post kao ulaznicu za FBI rukavice gde istražujemo Maslinkin blog.

Sastojci:

jedna glavica kelja
200 g tankih listova šunke
300-350 g pečuraka
300 g mlevenog mesa
250 g crvenog luka (4 manje glavice)
5-6 kašičica heljde u zrnu
peršun
3 jaja
250 ml kisele pavlake
so, biber
maslinovo ulje
malo parmezana

Postupak:
1. Pečurke iseckati na listiće, luk na sitne kockice, peršun usitniti.
2. Listove kelja 5 minuta bariti u slanoj vodi. Odabrati bolje listove, istanjiti zadebljale delove drške, pokriti i ostaviti sa strane.
3. Luk izdinstati na malo ulja i vode. Posoliti na početku dinstanja, ja stavim celu kašičicu soli. U luk dodati mleveno meso, dinstati dok ne promeni boju. Dodati pečurke, dinstati dok ne puste sok. Isključiti ringlu, dodati heljdu, promešati. Dosoliti ako je potrebno, dodati malo bibera i peršun.
4. Na list kelja staviti list šunke, a na njega kašiku fila. Pažljivo motati rolne, ređati u blago nauljen pleh.
5. Jaja razmutiti sa pavlakom, preliti preko rolnica, posuti parmezanom i peći oko 40 minuta na 180-200. Gornji sloj zaštititi folijom ako brzo porumeni.

9 komentara

  1. i tvoja verzija mi se sviđa! :-))

    ReplyDelete
  2. ove rolnice u tepsiji mi izgledaju majstorski zarolane i da nisi napisala da si se namučila s njima, ne bih ni pomislila da si imala nekih problema...izgledaju odlično, a iz iskustva znam da su maslinkini recepti svi do jednog odlični i ne možeš s njima pogriješiti :) i moram prokometirati da ti je djetešce preslatko :)

    ReplyDelete
  3. Super su mi obje verzije, i tvoja i Maslinkina. Rolnice prekrasno izgledaju. Dijete ti je divno!

    www.valivolitorte.blog.hr

    ReplyDelete
  4. Kako ovaj mali slatkis pomaze,kelj u mojoj kuci samo ja volim,moracu ga spremiti samo za sebe,ja i moj muz smo totalni kontrast,sta on voli,ja ne i obrnuto!Fotke prelepe.pa kada si imala savrsenog manekena!

    ReplyDelete
  5. nemaš pojma kako sam se obradovala kada sam pročitala post... ma fenomenalno ti je ispalo... nemam reči... presretna sam što vam se svidelo a zvrk na slici je pravi šećer...
    baš si me obradovala :))))...

    ReplyDelete
  6. Mmamajac,
    Evo i ja cu da ti pomognem da se malo bolej upoznas i sprijateljis sa keljom.On je divan gospodin,iz dobre porodice i mnogo dobrih stvari radi za nas!

    http://www.urbae.com/photos/by/3700018/view/54058

    Pozdrav,Gvendolina

    ReplyDelete
  7. Draga Gven,
    izuzetno mi je drago sto navracas do mene, bas sam se pitala sto te nema na SC cesce. Znam da radis od jutra do sutra, i reko' ne stizes od posla do foruma, kad eto tebe :)

    Svidja mi se pita od kelja, i po izgledu i po sastavu, mislim da cu je praviti ove nedelje, bas ti hvala sto mi dajes ideje.

    Puno pozdrava,
    Maja

    ReplyDelete
  8. Obozavam kelj, ali nikad nisam pravila rolnice od njega. Deluje mi kao super recept za rucak, tako da cu morati da probam uskoro.

    ReplyDelete