Thursday, October 23, 2008

Integralne korpice sa zeljem

Poslednja verzija recepta za korpice nalazi se ovde. Ovaj post je arhiviran i zatvoren za komentare.


Ove korpice su nastale kao rezultat utiska koji su na mene ostavile Maslinkine korpice sa spanaćem. Pošla sam od osnove za projaru (pola kukuruznog, pola pšeničnog brašna) i dalje se recept razvijao sam. Inženjer u meni je odlično odredio količinu sastojaka potrebnih za 24 mini muffina, nije bilo ni viška ni manjka (što volim kad sam ovako neskromna!).

Saveznik mi je bio silikonski pleh. Spustila sam male komade testa u mini-muffin rupe, i znajući da se ništa neće zalepiti dozvolila sam istraživaču u meni da se do mile volje zaigrava pronalaženjem najpraktičnijeg načina za oblikovanje korpica. Probala sam da lopticu testa stavljenu u kalup po sredini pritisnem plastičnim čepom od Cockte, a onda i staklenim slanikom, ne bih li napravila pravilna udubljenja, medjutim testo se lepilo za ova pomagala, iako sam ih prethodno ovlažila. Najpraktičnijim se na kraju pokazalo udubljivanje korpica vlažnim prstima.

Zelje nisam blanširala. U receptima za testa sa zelenišem obično stoji da se lišće blanšira pa onda dodaje. Još ranije, praveći zeljaru, projaru sa zeljem o kojoj ću uskoro pisati, shvatila sam da ovo nije neophodno, i štreber u meni je rekao da i sada tako postupim. Zelje sam oprala, svakom listu odstranila dršku, pa iseckala na sitno. Uz jedno jaje i mrvu testa, ovo je bio fil za moje korpice.

Pekla sam 20 minuta. Kad je sve bilo gotovo, hedonista u meni je bio zadovoljan :)

Integralne korpice sa zeljem

Sastojci:
2 šoljice kukuruznog brašna (šoljica od 100 ml)
2 šoljice integralnog pšeničnog brašna
2 kašike masti
2 šoljice jogurta
1 kašičica soli
1/2 praška za pecivo (1 kašičica)
1 veza zelja
1 jaje

Postupak:
1. U sud za mešenje staviti brašno, so i prašak za pecivo.
2. Dodati mast i jogurt pa varjačom dobro izmešati da se sve lepo sjedini.
3. Izdvojiti jednu navršenu kašiku testa i ostaviti sa strane. Ostatak rasporediti u kalup za mini muffin pleh (24 rupe) - sipati kašikom komadić testa, pa vlažnim prstima pritisnuti sredinu i izdići ivice.
4. Zelje oprati, iseći i odbaciti dršku, a listove iseckati na sitno. Dodati jaje i onaj komad odvojenog testa, malo posoliti pa sve izmešati.
5. Kašičicom uzimati po malo fila i sipati u korpice.
6. Peći 5 minuta na maksimumu, pa još 15 na 180°C. Pečene korpice odmah izvaditi da se hlade, da se ne bi uparile.

komentara: 6

  1. Jako fino. Obožavam ovakve zalogajčiće. :)

    ReplyDelete
  2. Da znas Majo da sam se i ja pripremila da ovo pravim cim sam videla kod Maslinke. :)

    ReplyDelete
  3. Moje licno misljenje je da je silikondki pleh bolji od "metalnog",ja sa njim nisam bas zadovoljna.Sem kada se peku kuffins u korpicama.
    Maslinka obozava korpice,ali ove tvoje su tako dooobre!

    ReplyDelete
  4. juce sam par puta pokusala da ostavim komentar ali nije mi islo pa cu probati sada...
    hocu da kazem da mi ove korpice izgledaju fenomenalno i da cu i njih morati napraviti jer kao sto ste primetili postala sam fan raznoraznih korpica :)))

    ReplyDelete
  5. Vali, hvala.

    Marija, jedva cekam da vidim post o korpicama kod tebe :)

    Vera, silikonksi je sasvim sigurno prakticniji, al' moram priznati da mi je i dalje cudno kad spustam taj mlitavi pleh u rernu...

    Maslinka, moje korpice su tvoja "decica", bas mi je drago da ti se dopadaju. Ako imas kalup za 12 standarnih mafina mislim da ce to trebati malo vise testa.

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  6. Izuzetno ukusne i lepe korpice. Ono sto mi se svidja je i to da su od integralnog brasna i zelja, znaci zdrave namirnice.
    Hvala na receptu!

    Zorana

    ReplyDelete