Monday, September 29, 2008

Pumpkin bread



Prošlog meseca je započela igra. Monsoon sa bloga Dalmacija down under je odabrala krompir za ključni sastojak, a blogeri su pravili zanimljiva jela sa njim, i učestvovali u ovom malom druženju. Ovog meseca domaćica igre je Meddi sa Choklad passion i njen izbor za ključni sastojak je - cimet. Svi učesnici prvog kruga su odavno napravili i objavili svoje ulaznice, a ja sam čekala do poslednjeg dana jer nisam imala pojma šta bih pravila.

Danas sam videla ovaj recept na http://www.wholegraingourmet.com i rešila da ga probam. Smućkala sam ga večeras, za nijansu sam promenila sastav u toku spremanja, i dobila fini, mirisan, vlažan a mekan kolač tj. slatki hleb.

Recept je tražio chocolate chips. Toga u Srbiji nema, a ja crkla od znatiželje da vidim i probam. Iz USA mi je stigla jedna kesica (300+ g) odličnog chocolate chips-a sa 60% kakaa, a donela mi ga je drugarica stečena preko interneta koja je uz sav prtljag za svoju selidbu u Srbiju vukla meni chocolate chips (BEHEPA, hvala ti!). Mislila sam da je to nešto drugo, a zapravo je samo čokolada u malim komadima, poput kupica ili suzica. Tako mi je dragocena bila ta kesica chocolate chips-a, da sam je čuvala za nešto posebno. Volja za daljim čuvanjem je nestala kad su moji momci napali da grickaju čokoladne suzice u naletima želje za nečim slatkim, tako da sam jedva spasla upravo koliko mi je bilo potrebno za ovaj kolač.

Ako nije kasno, evo moje ulaznice, Meddi!



Sastojci:

250 g pšeničnig brašna
1/2 kašičice soli
5 g mlevenog cimeta ili 1 kašičica začina za bundevaru (cimet, karanfilić, muskatni orah i đumbir)
1 ravna kašičica praška za pecivo
1 ravna kašičisa sode bikarbone
75 g putera
80 g meda
120 g šećera
1 vanila ekstrakt
2 jaja
300 ml pirea od bundeve (oko 400-500 g sirove, očišćene)
100 g pečenih mlevenih lešnika
100 g chocolate chips-a ili čokolade iseckane na komadiće

Postupak:
1. Bundevu očistiti, iseći na manje komade i skuvati. Ispasirati, odvojiti 300 ml (biće malo više).
2. U jednoj činiji pomešati brašno, so, cimet, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
3. U drugoj, većoj činiji mikserom umutiti jaja sa šećerom, dodati omekšali puter i med i šećer i nastaviti mućenje još malo. minut-dva. Dodati suve sastojke i izmešati. Na kraju umešati pire od bundeve, lešnike i chocolate chips.
4. Testo sipati u pleh obložen papirom (moj pleh je 23x13x8 cm). Peći oko 10 minuta na 250°C, pa još 40-ak minuta na 180°C. Kolač izvaditi iz kalupa i ostaviti da se dobro ohladi pre sečenja.

Recept za štampu

7 comments:

  1. Ovo je zbilja jako zanimljiv recept i jedan od mojih favorita u konkurenciji za ovaj mjesec. Pozdrav

    ReplyDelete
  2. Jaco,jako mi se svidja!I inace bundevu obozavam i bas sam razmisljla pre neki dan,sta bih sve mogla od nje!
    Fotkica prelepa a mogu zamisliti tek ukus!Mmmmmmmm.......

    ReplyDelete
  3. dva moja omiljena sastojka- cimet i bundeva..mmmmmm

    ReplyDelete
  4. nikad nije kasno:))) dobrodošla a ulaz ti je fantastičan!

    ReplyDelete
  5. zahvaljujući ovom kulinarskom druženju otkrivam sve više krasnih food blogova, uključujući i tvoj :) čestitke na osvojenom drugom mjestu! kruhić je odličan :) pozdrav!

    ReplyDelete
  6. hvala devojke :)
    Hvala sweetSensation, cestitke na zlatnoj medalji, pozdrav! :)

    ReplyDelete
  7. Samo da ti javim da sam ti poslala slike listarica, pa ne znam da li su ti stigle.

    By the way, pravila sam opet cuveni paprikas s noklicama i ovog puta je ispao savrsen. Ja sam pojela noklice a muz mesce... super! Dodje mi da pocnem da pravim samo noklice za sebe, bas mi se dopalo.

    Pozdrav

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com