Blogger Widgets
                   

Saturday, September 27, 2008

Pileći paprikaš sa noklicama


Još jedan baka-Bibin specijalitet. Dragi umire za ovim paprikašem... Naučila me baka-Biba da ga pravim, sad je na meniju bar jednom mesečno.

Kod kuvanih jela uglavnom nema baš preciznih mera. Niko ne meri pileće meso nego ili uzme jedno pile, ili tri bataka, ili jato krilaca... Luk isto tako. Merna jedinica zvana glavica je relativna koliko i deminutiv koji nosi. Ja volim da stavim puno crnog luka u paprikaš, to mu da lep slatkast ukus, i jednom prilikom sam izmerila te 3-4 glavice koje sam pripremila, bilo je oko pola kilograma.

Noklice - ah, noklice! Za njih se uvek otimamo, a meso može i da ostane. Baka-Biba pravi noklice samo od jaja i brašna. Znam da postoji hiljadu varijacija na ovu temu, i u mnoge ide i masnoća. Čini mi se da sa noklicama/knedlicama sa masnoćom ima manje neizvesnosti oko tvrdoće. Kod ovih bezmasnih noklica bih rekla da je važno i da ne budu ogromne, opet zbog tvrdoće. Kad se tri jaja razmute viljuškom dodaje se brašno. Otprilike treba 8 kašika, toliko da se dobije glatko testo, gustine takve da kad viljuškom podignete testo iz posude ono se rasteže kao žvaka. Kasnije sam ustanovila da je za dobre noklice potrebno da odnos zapremine jajai gramaže brašna bude 1:1. Dakle, izmere se 3 jaja, pa koliko imaju mililitara u merici, toliko im treba grama brašna.

Kao i druga kuvana jela, paprikaš je za ocenu bolji drugog dana, nego onog kada je skuvan. Nikad nisam razumela zašto je to tako, valjda mu prija da malo odleži. A meni što prija da odležim nakon što se napapam istog, ni to nikako da shvatim zašto ;)

Sastojci:

4 bataka sa karabatkom (oko 1 kg bataka, sa kostima)
3-4 glavice luka
4-5 manjih šargarepa
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
so
3 jaja
brašno

Postupak:
1. Batak i karabatak razdvojiti.
2. Sitno iseckan crni luk dinstati u većoj šerpi na malo ulja i vode dok ne postane mekan i staklast. Na početku dinstanja dodati kašičicu soli, pomoćiće da luk pusti vodu.
3. Spustiti meso i na srednjoj vatri nastaviti dinstanje dok meso ne ispusti svoj sok, 10-15 minuta
4. Zapržiti - preko mesa i luka sipati dve kašike brašna i alevu papriku, mešati da ne zagori.
5. Naliti vodu da sve prekrije, oko dva litra, ubaciti očišćenu šargarepu, pojačati vatru. Kad provri smanjiti vatru i kuvati dok meso ne postane vrlo meko. Probati čorbicu, dosoliti, pobiberiti, po potrebi. Može se dodati i sitno seckana sveža ljuta paprika, ko voli.
6. Razbiti 3 jaja u mericu, pa koliko imaju ml, odmeriti toliko grama brašna. Jaja razmututi viljuškom pa dodati brašno. Treba da se dobije srednje meko testo koje se rasteže kao žvaka. Dobro je da ostoji 15-ak minuta.
7. U paprikaš koji tiho vri kašikom spuštati komade testa. Noklice će brzo isplivati na površinu. Kuvati još 5-10 minuta pa isključiti ringlu i poklopljen paprikaš ostaviti na njoj.

Recept za štampu

25 komentara

  1. joj, dobre smo nas dve :) stvarno ko da nam je neko rekao da to moramo..ili je pa došla sezona paprikaša, nešto ima svakako..
    p.s. a šta ćeš sutra :)))

    ReplyDelete
  2. Moja je baka pravila isto paprikas sa noklicama. Isto je tako izgledao! Ali nije ostavila recept :( Probacemo zato baka-Bibin :)

    ReplyDelete
  3. Gago :)))
    Ne znam sta cu sutra, sutra mi je dan za pijacu, i opet cu kao prosle nedelje da idem bez ikakvog plana.

    A ovaj paprikas sam pravila pre 10-ak dana, nego je cucao u drafts-u i cekao svoj trenutak ;)

    ReplyDelete
  4. Marija, kad budes probala javi svoja zapazanja. Jako cenim sve tvoje komentare :)

    ReplyDelete
  5. Paprikas je deo mog detinjstva,naravno sa piletinom.I u pravu si ,bolji je sutra dan,a zasto,to neznam odgovor!

    ReplyDelete
  6. San snova, ja bih samo jos ubacila grasak (nesto mi se sada jede:)), inace bez zamjerke!

    ReplyDelete
  7. Obožavam pileći paprikaš sa noklicama, kad su malo "al dente", posebno. Mislim da je to zaštitni "znak" nas u Vojvodini, koliko ga svaka kuća često sprema. :lol:

    ReplyDelete
  8. Slazem se sa "anonimusom",a i sa melrose,moze i graskic,imacemo u vidu!

    ReplyDelete
  9. Ovo izgleda super, mora se probati. Nego, zasto se ovo jelo zove paprikas kad nema nigde paprike (sem ako se ne misli na alevu papriku)?
    :)

    ReplyDelete
  10. Ne bih znala, a jest` logicno :)

    ReplyDelete
  11. Hehe, ovo jelo je moja mama redovno pravila kad sam bila mala, a i sad kad nam dodje ponekad napravi.

    Ja imam sastojke danas, osim sto mi je meso samo belo, pretpostavljam da nije tako ukusno...

    Dragana

    ReplyDelete
  12. Pravila sam paprikas pre neki dan i zaista je fenomenalnog ukusa. Dodala sam u njega malo graska, praziluka i sitno isecene tikvice. To se naslo u frizideru, pa sam htela da iskoristim ;).
    Hvala puno na ovom divnom receptu koji me vratio u detinjstvo.

    Takodje, blog je odlican i za razliku od ostalih koji sadrze samo recepte, ovaj ima i licnu notu. Bravo!

    Zorana (Ninocka sa SC)

    ReplyDelete
  13. bas sam prije neki dan pravila paprikas,i od silnih recepata koji se mogu naci ,pogodio se jedan identican nacinu na koji sam ja naucena raditi paprikas..sve je isto kao kod tebe,ali se dodaje 1 paprika isjecena na krupnije komade,ja licno volimcrvenu papriku,jer mi ona daje slatkocu jelu...divan recept,uvijek dobro prolazi u mojoj kuci !!

    ReplyDelete
  14. Predobre noklice!
    Bas sam se lepo najela i prilegla nakon klope...ah, cuj, prilegla, odspavala i evo me veceras da ti jaFim za utiske:) i veruj bice ovo jedan od obaveznih recepata kod nas... Puno hvala:) Divan i poseban ukus imaju a tako lako se prave...
    Dva puta sam ih radila i oba puta su bile super, ali mi je bolje legla ona varijanta gde je testo prethodno odstojalo 15-ak minuta...
    Majo, puno pozdrava tebi i tvojim decacima:)

    ReplyDelete
  15. Divan paprikas. Kao sto je Ruza navela i ja isto dodajem 2-3 paprike i 2 paradajza.

    ReplyDelete
  16. a, gde je sargarepa u receptu; na slici je ima?!

    ReplyDelete
  17. Fotografija nije iz iste "iteracije" kao i recept, neki put zaista izostavim šargarepu ako je nemam pri ruci. Hvala što ste primetili, dodala sam u tekst.

    ReplyDelete
  18. Htela bih da probam da napravim ovaj paprikas dok ne otputujemo i dok se ne vratim na posao.Posto sam totalni pocetnik,samo sam htela da pitam koliko dugo se otprilike kuva meso kada se nalila voda i kada je provrelo,pa se smanji vatra? Kad to meso odprilike postane mekano?Posle 30 min,1h?Koliko okvirno?Hvala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa tako nekako, recimo pola sata od kad provri, možda i 40-45 minuta. Samo obrati pažnju da celo jelo tek tiho krčka, i pogledaj s vremena na vreme, možeš i da bocneš batak viljuškom, ako lako prolazi do koske, to je to. Posle još kad ubaciš noklice, sve se i dalje kuva još neko kraće vreme, pa je mala šansa da ti meso ostane crveno oko koske. Ako se slučajno prekuva, pa meso spadne sa kostiju (ali tu treba baš osetno duže da se kuva) - ništa strašno. Što se duže kuva, meso je mekše.

      Delete
    2. Eh da, zaboravih. Ovo je velika mera, ako vas je dvoje slobodno sve prepolovi. Jedino noklice ne možeš baš od 1.5 jajeta, pa uzmi ili jedno ili dva :)

      Delete
  19. Dakle,konacno sam uspela da napravim paprikas.Divan je!Sve mi je uspelo ukljucujuci i noklice.Ja sam dodala malo sveze,ljute papricice i jako nam se svidelo.Noklice sam pravila od 2 jaja i 115g brasna.Podsetile su me na iste takve koje je moja baka pravila u supi a mama nikada nije uzela taj prosti recept-samo jaja+brasno pa mi je ovo bio pravi sevap :) Bebi nismo smeli da damo nazalost,bilo je malo ljutkasto za njega,sledeci put cu bez ljute papricice pa da i on,malecki proba.Recept po obicaju "prva liga" :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je drago :)
      I mi dodajemo ljutu u skoro sva kuvana jela (što ranije nismo radili) i deca su se navikla. Ali oni su ipak malo veći :)

      Delete
  20. Мој први паприкаш са ноклицама! Тј.први паприкаш уопште-супер је испао! :) Одличан рецепт! Волим класику :)
    Поззз од Јеле

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, Jelo! :)
      Prijatan paprikaš :)

      Delete