Wednesday, September 10, 2008

Pekmez od šljiva



Od komšinice moje mame sam pre par godina dobila teglicu pekmeza od šljiva za koji je tvrdila da nema ni trunke šećera. Ne baš verzirana u zimnice nisam poverovala da pekmez stvarno nema dodatog šećera, misleći da starije žene različito poimaju termine „šećer”, „malo” i „nimalo” :)

Kad sam na još dve strane čula da šljiva može da se ukuva bez šećera, skeptik u meni je oslabio. Onda sam se raspitala na kulinarskom forumu SerbianCafe-a, i dobila instrukcije da se ceo posao svodi na to da stavim šljive u šerpu i kuvam do željene gustine. Dobih i savete za začinjavanje pekmeza cimetom, karanfilićem, belim vinom, sokom od groždja ili rumom (hvala majloVa, hvala Bato), ali kako mi je ovo prvi put da kuvam pekmez nisam htela ništa da dodajem.

Kupila sam 5 kg šljiva. Bar 1/2 kg sam odstranila, a ostatak oprala, prepolovila i izvukla koščice, te rasporedila u dve veće šerpe i ostavila tako da stoji par sati. Kad sam počela sa kuvanjem sav posao se svodio na povremeno mešanje. Nije čak neophodno non-stop da se meša, jer nisam primetila da se išta "hvata", veroatno što nema dodatog šećera.


 

Sastojci:
Šljive

Postupak:
1. Šljive oprati, izvaditi koščice i staviti u širu šerpu. Otprilike po 2-2.5 kg ide na jednu veću šerpu.
2. Kuvati na srednjoj varti (3 od 6, kod mene) dok tečnost ne ispari, a masa postane gusta tako da sa varjače sporo pada u šerpu, a trag nastao povlačenjem varjače po dnu šerpe ostaje vidljiv bar 5 sekundi.
3. Sipati pekmez u prethodno zagrejane tegle, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mestu.

komentara: 3

  1. Super ti je blog, svidja mi se nivo detalja (nema onaj klasicni stil nasih kuvara, "Staviti sljive u serpu i kuvati dok ne bude gotovo.")

    Dragana (Draganessa)

    ReplyDelete
  2. Ne znam kako uopšte dodjoh na ovu tvoju stranicu.. ali se oduševih za pekmez bez šećera. Nije mi bilo u planu ali ću se potruditi da ga napravim dok još mogu naći koju šljivu..

    ReplyDelete
  3. Mljac, mljac.. odlicno..
    P.S. A miris toplog pekmeza je savrsen... ;)

    ReplyDelete