Sunday, September 14, 2008

Grašak sa junetinom

U Beogradu je ceo dan padala kiša. Propao mi je odlazak na pijacu, pa je ručak stigao iz zamrzivača. A tamo od povrća jedino grašak, taj deo mi je bio lak ;) Od mesa piletina, mleveno i jedan manji komad junećeg ribića. Uzeh junetinu.

Grašak obično spremam posebno, kao prilog uz meso, a ovog puta sam ga pripremila zajedno sa mesom. Crni i beli luk izdinstala, na to dodala iseckano meso i krčkala dok meso nije pustilo svoj sok, a onda spustila grašak i nastavila dinstanje uz minimalno dodavanje vode. Da nam zbog dečije dijete nije zabranjena dodala bih i sitno iseckanu šargarepu. I naravno svežu mirodjiju, koja se savršeno slaže uz grašak, ali nisam je imala. Ispalo je fino, više suvo nego čorbasto, grašak je bio neki dobar, meke opne i sladunjav, a meso meko i sočno.

Sastojci:
1 pakovanje Frikom smrznutog graška
oko 250 g junećeg ribića
so ili začin "C"
2 glavice crnog luka
2-3 čena belog luka
malo ulja

Postupak:
1. Grašak izvaditi iz zamrzivača.
2. Meso iseckati na male komade, posoliti ili posuti začinom "C"
3. Crni luk iseći sitno, beli luk takodje, dodati pola kašičice soli. Zajedno na srednjoj vatri dinstati na malo ulja dok luk ne postane mek i staklast.
4. Dodati meso i nastaviti dinstanje na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.
5. Dodati grašak pa naliti malo vode - toliko da ne pliva sav grašak u vodi, nega samo donja polovina, 50-100 ml otprilike. Šerpu poklopiti, nastaviti kuvanje na tihoj vatri dok grašak ne bude mekan. Dosoliti po potrebi.

4 comments:

  1. ovim receptom si me podsjetila na djetinjstvo: ovko spremljen grašak sam obožavala, mama je znala uz to napraviti i pire krumpir, ajme gozbe :)
    hvala na ideji :)

    ReplyDelete
  2. Nema na cemu, drago mi je da si navratila :)
    Si-ju :)

    ReplyDelete
  3. E sad meni opet trebaju dodatne smernice za ovaj recept :) Treba mi tacno vreme koliko se sve ovo kuva? Prvo:koliko dugo odprilike da dinstam meso pre nego dodam grasak? A drugo:koliko dugo da kuvam grasak,meso i vodu? Hvala, izvinjavam se ako nekom zvuci smesno ali ja sam pocetnik i meni sve treba detaljno....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teško da mogu baš precizno da ti kažem vremena. Meso možeš 20-ak minuta, pokopljeno, a onda dodaš grašak pa još 20 minuta... Ili duže, dok ti se ne svidi kako je zrnce graška kuvano, probaj, tu ne možeš da pogrešiš.

      Moj dragi, koji je inače glavni i odgovorni za kuvanje graška kod nas, kuva na drugačiji način od ovog. Nalije mnogo više tečnosti, i zaprži na kraju, i kuva grašak dugo. Dobro je i tako.

      Ja inače jedem sirov grašak bez problema (mislim na smrznut, pa odmrznut), a kad ga kuvam, onda je to jako kratko, 5-10 min. U tom slučaju bi meso samostalno trebalo da se izdinsta dobro, da bude baš meko, jer vreme kuvanja sa graškom je zanemarljivo.

      Vidim da ovde nisam napisala, a po slici vidim da nisam ni stavila - mirođija je odličan začin za grašak. Vezica sveže mirođije, pred sam kraj kuvanja.

      Pozdrav



      Delete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com