Friday, September 05, 2008

Čapati


Čapati su indijski beskvasni hlepčići.

Kad sam pre neki dan izašla sa posla na pauzu za doručak, u izvrsnoj radnji zdrave hrane "Maslina" moj izbor je pao na neki pljosnati hleb, presečen na pola, upakovan u celofan. Jako mi se dopao, jer iako beskvasan nije imao onu kiselu notu. Ambalažu sam bacila i nisam zapamtila ime ovog hleba, a kad sam sledeći put otišla u radnju i opisala šta tražim, prodavačica reče "Čapati? Nema, stiže utorkom."

U medjuvremenu sam potražila čapati na net-u i našla jako jednostavna uputstva. Čapati je hleb tj. više liči na lepinjicu od integralnog pšeničnog brašna, soli i vode. Peče se minut-dva sa obe strane, ne u rerni nego na tiganju.

Večeras sam ih napravila po ovom receptu i jako sam zadovoljna. Maznula sam odmah dva komada, blago premazala puterom i posolila, i to je bila moja večera :)




Sastojci:
2.5 šolje integralnog pšeničnog brašna
1 kašičica soli
1 šolja vode

Postupak:
1. U sud za mešenje sipati brašno i so.
2. Doliti vodu, zamesiti cvršće testo koje se ne lepi za ruke. Pokriti i ostaviti da se odmori.
3. Testo podeliti na manje loptice, pa svaku na brašnjavoj podlozi oklagijom rastanjiti na debljinu 3-4 mm.
4. Peći na suvom teflonskom tiganju na srednjoj vatri, minut-dva sa svake strane. Treba da se naduju vazduhom prilikom pečenja, naročito dok peku sa druge strane.
5. Služiti odmah dok su krckavi, ili ih poredjati na krpu i uviti te služiti tople i omekšale čapati hlepčiće.

komentara: 20

  1. ja mnogo volim te takve male hlebčiće... nebitno mi je od koje su vrste brašna.. samo da su tako mali :)

    ReplyDelete
  2. Mnogo su slatki!
    Koliko dugo ostavis testo da se odmara??

    ReplyDelete
  3. Moje testo se odmaralo koliko mi je trebalo da obavim vecernje aktivnosti oko stavljanja dece na spavanje, jedno 45 minuta :) Nije obavzno da stoji toliko :)

    ReplyDelete
  4. To je moja baka pravila i to se u jednom selu kod Obrenovca zove listarice. Slicno se pravi, a fantasticno je i moze kao i palacinke da se jede kao slano ili kao slatko, dorucak ili vecera, ili prilog. Mi smo se kao deca davili u njima.

    Pravi se samo od brasna, vode i jednog jajeta, naravno soli. Sve se umesi i rastanji, pa premaze margarinom (moja baka je na masti) a onda onako preklopi sa sve cetiri strane. Ovaj postupak rastanjivanja, premazivanja i preklapanja se ponavlja nekoliko puta (zato testo postane lisnato). Onda se testo uvije u rolat, pa se rolat sece na sirine oko tri prsta. Otvorene stranice se kao bombona zatvore i te nazovi bombice se oklagijom rastanje na debljinu jednog prsta i prze na malo ulja. MA NESTO FENOMENALNO!!

    ReplyDelete
  5. Sanja,
    hvala sto si u ovim hlepcicima nasla slicnost sa listaricama tvoje bake, sigurna sam da su divne. Tvoj opis me je asocirao na nesto sto sam skoro videla na jednom blogu o indijskoj kuhinji, pogledaj da li je to otprilike ono o cemu si pisala!

    Pozdravi!

    ReplyDelete
  6. Hej mamajac jeste nesto slicno. samo sto se kod listarica testo preklapa malo drugacije da bi bilo lisnato. I ide jaje i NIKAKO ne ide mleko... to se secam da je baka govorila. Ona je sa svinjskom masti pravila i stvarno su bile preukusne..

    Inace sam te i na diskusijama trudnice i mamice pohvalila koliko divno pises i koliko si me inspirisala... iako mrzim kuvanje. Nik mi je something.

    Puno pozdrava pa kad imas vremena eto isprobaj i ovaj recept!!!

    ReplyDelete
  7. I jos nesto... upravo idem da pravim onaj tvoj CUVENI paprikas :-)

    ReplyDelete
  8. Nije otisao moj prvi komentar - ne znam zasto.

    Uglavnom sam ti napisala da je slicno sa indijskim hlebcicima, samo sto se drugacije preklapa.

    Inace da ponovim da sam te hvalila i na diskusijama trudnice i mamice, pa evo da ponovim koliko lepo pises i koliko me inspirises za kuvanje, a to je jedna od stvari koje mi predstavljaju opterecenje. Eto! Pozdrav i nastavi tako!

    ReplyDelete
  9. Sanja,

    hvala na lepim recima. Mnogo mi je drago ako nekog motivisem :)

    Tu je i "srednji" komentar, nego sam se ja malo pogubila sa mejlovima (komentari mi stizu na mejl, pa ih odande pustam).

    Pozdravi!
    p.s. javi kako je ispao paprikas :)

    ReplyDelete
  10. Sanja,
    ajd' jos malo mi jedan deo pojasni, pa da stvarno probam te listarice. Meni sve moras malo da nacrtas ;)

    Citiram: "Otvorene stranice se kao bombona zatvore i te nazovi bombice se oklagijom rastanje na debljinu jednog prsta..."

    Ovo ne razumem. Koje otvorene stranice?

    ReplyDelete
  11. Prvo da ti kazem da sam pravila paprikas i da su mi se noklice malkice raspale, ali znam u cemu je trik... testo je trebalo za nijansu da bude gusce...inace je PREUKUSAN.

    Sto se listarica tice: Znaci zamisli da si rolat isekla na male valjke velicine otprilike 10cm... sad su ti njihove bocne strane prakticno otvorene i odatle moze da izleti margarin. E te stranice - levu i desnu zatvoris sa spoljnim omotacem (navuces to testo kao da ga ustines... uf sad se bas izrazih). Malo je nezgodno za objasniti, ako ti ne bude i dalje jasno poslacu ti sliku, samo mi kazi na koji mejl..

    Puno pozdrava

    ReplyDelete
  12. Sanja, i meni su jednom noklice bile malo raspadnute, ali sam odmah dodala jos brasna i ostatak noklica je bio ok. Sigurno je u pitanju gustina testa, i sama jos uvek trazim idealnu meru, moracu da zabelezim odnos brasna i jaja prema zapremini jaja, to mi se cini najsigurnije. Ukus paprikasa verujem da je bio odlican!

    Priznajem da i dalje bas ne kontam zavrsni postupak oko listarica, ako dobro shvatam stranice valjka gde je testo seceno trba zatvoriti navlacenjem testa sa oboda preseka, pa se to "ustine" (i lici na bombonu). Je l' tako? I posle taj valjak razvlacim/tanjim po duzini, ili po tom slepljenom presecenom obodu? A zbunjuju me i valjci (tri prsta, 10 cm?). Ako imas fotku stvarno ne bi bilo lose da mi posaljes na mamajacooks@gmail.com

    Bas si me zainteresovala za listarice, moracu uskoro da ih napravim, kad sam te vec ovoliko ugnjavila sa detaljima :)

    Hvala!

    ReplyDelete
  13. Jesi dobila ovu moju poruku_

    Draga Mamajac,

    Evo sad ja tebe da citiram: gde je testo seceno trba zatvoriti navlacenjem testa sa oboda preseka, pa se to "ustine" (i lici na bombonu). Je l' tako? I posle taj valjak razvlacim/tanjim po duzini, ili po tom slepljenom presecenom obodu? Sve bas tako, a taj valjak razvlacis po tom presecenom delu. Inace valjci treba da budu otprilike seceni, onoliko koliko da dobijes velicinu listarice kao npr. palacinke... pa zato sam prvo rekla tri prsta, pa 10 cm, sve zavisi, stvarno je otprilike. ALI - neces pogresiti sigurno! Bas me zanima kako ce ti se svideti, ajde javi mi kad budes pravila!

    Listarice su vrlo jednostavne za pravljenje sasmo je stvar u tom preklapanju da budu lisnate... i tesko je za objasniti usmeno tj. pismeno, ali mislim da smo se skontale :-)

    Citam i dalje tvoje recepte!!!

    ReplyDelete
  14. Mamajac, jesi pravila listarice?

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  15. Sanja, i jesam i nisam :)

    Jesam, jer sam sad u subotu posla da ih pravim, a nisam, jer sam pola postupka promenila pa vise nije rec o istoj stvari.

    Dakle, umesila testo (brasno 300g, jedno jaje i voda oko 150-160 ml). Razvukla na pola cm, premazala tanko mascu, pa uvila u rolnu. Rolnu onda valjala napred nazad i istanjila na nesto tanko i dugacko, pa tu glistu po duzini rastanjila oklagijom, opet premazala mascu i uvila po kracoj strani da dobijem kratak debeljuskasi valjak. Onda valjak rukama opet tanjila, i na kraju sekla komade. Nije nista curelo pa nisam morala da pravim "'bombone". Po secenoj strani rastanjila na krugove velicine CD-a i pekla na teflonskom tiganju na par kapi ulja. Bile su super, stvarno, sve se smazalo odmah, nemam ni jednu sliku :) Cak je i stariji sin (3 god) jeo (i pojeo!) sa malo putera i soli, a on mi je obicno izbirljiv.

    Verujem da su jos bolje kad se premazivanje i preklapanje ne radi na brzaka. Pravicemo sigurno jos koji put.

    Hvala!

    ReplyDelete
  16. E bas mi je drago, nema veze ako si izmenila, sigurno ti je bilo lakse. Ipak, i dalje mi lici na listarice samo sto nije bilo toliko lisnato zar ne?

    I drago mi je za izbirljivog deckica da je poruckao.

    Evo ja se takodje spremam da ih napravim ovih dana. Nego nemam oklagiju :-) hahaha pa moram da je nabavim prvo. Mada sam svojevremeno u nedostatku iste koristila flasu punu vode ccc, parola snadji se. Ali sad idem po PRAVU oklagiju.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  17. Sanja, evo ja imam tri komada, os' jednu? :)))
    Mooolim te uslikaj kad budes pravila pa okaci negde ili mi posalji na mejl mamajacooks et gmail tacka kom

    ReplyDelete
  18. E, da, vidimo se uskoro na jednom rodjendanu, ako sam dobro shvatila!
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  19. E hocu mljac!

    I hocu da slikam dobro si me podsetila, inace bih zaboravila.

    Pa cu ti poslati na mejl.

    Potrudicu se da slikam sve faze pravljenja kao sto ti veteranka to radis, pa ti saljem.

    Puno pozdrava

    ReplyDelete
  20. hehe, 'čapati' rijec, ako na nju stavis dalmatinski naglasak-akcent, znači 'uzeti i pobjeći, pa cu i ja čapati dva tri komada i sakriti se skupa sa crvenom sir salatom, da guštam....
    fora izgledaju.
    e, totalno inspiriras na kuhanje i degustiranje, na sveopce odusevljenje i mene i mojih doma jer dugo nisam imala nikakav apetit...
    pusa, mama.

    ReplyDelete