Monday, August 25, 2008

Sočan kolač od bresaka i krušaka



U naizgled biskvitnom kolaču krije se velika količina voća. Ono čini kolač vlažnim, kompaktnim, jednim od onih zdravijih, koji se dugo, sa uživanjem žvaću.

U danu kada se pakujemo da uveče podjemo na plac na nekoliko dana sa decom, jedan od mojih poslova je bio i raščistiti frižider. Vuklo se neko voće već 5-6 dana, i nije imalo smisla da ga selim na plac u tom obliku, pa se stvorio ovaj "kolač za poneti". Deca su ga na placu jela za užinu, ja za doručak.


Malo sam se zaigrala sa ukrašavenjem, iako se žurilo pred put. Ukrase sam napravila od komadića breskve i još manjih komadića čokolade.


Ovaj kolač je vlažan, sočan i mirisan. Nije vazdušast, kao ni drugi kolači kod kojih je odnos tečno-suvo više u korist tečnog. Ispao je kao što sam i očekivala, jedino sam mislila da će se peći kraće. Od pasiranih bresaka testo dobije crvenkast ton. Puno je voća u njemu, i sporo dobija boju pri pečenju. Kolač nije puno porastao, a i to malo je nakon pečenja splasnulo.

Kolač treba lepo da se ohladi. Ako se služi iole topao delovaće nedopečen - a nije. Ako se sprema uveče, sutradan je tek pravi... Meni se baš dopao, nesumnjivo će doživeti još iteracija u ovoj sezoni bresaka.

Sočan kolač od bresaka i krušaka

recept za štampu

Sastojci:
400 g bresaka
400 g krušaka
2 jaja
6 kašika šećera
75 g putera
200 g integralnog brašna (ili 250 običnog)
1 kašičica praška za pecivo
par taknih kriški breskve
1 kocka čokolade (ili nekoliko komada chocolate chipsa)

Postupak:
1. Voće oprati, oljuštiti, iseći. Merica treba da bude ispunjena seckanim voćem do 450-500 ml. Ispasirati.
2. Jaja i šećer umutiti mikserom.
3. Dodati omekšali puter, brašno, prašak za pecivo i pasirano voće. Izmešati.
4. Iseći nekoliko tankih kriški breskve bez kore, pa seckati na manje delove koji će poslužiti kao latice. Kocku čokolade iseći na 6 manjih kockica, pa zaobliti ćoškove - to će biti centar cveta.
5. Izliti u pleh postavljen papirom. Staviti da se peče 5 minuta u rernu zagrejanu na maksimum, da tek počne da se hvata korica po obodu. Izvaditi, poredjati ukrase, pa vratiti da se peče još 40 minuta na 180-200°C. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi pre sečenja i služenja.

Peaches and Pears Juicy Cake

Ingredients:
400 g peaches
400 g pears
2 eggs
6 tbsp sugar
75 g softened butter
200 g whole wheat flour

1 tsp baking powder
a few skinless peach slices
some chocolate chips

Directions:
1. Wash, peel and cut the fruits. It should fill the measuring cup to 450-500 ml. Blend.
2. Mix eggs and sugar with a mixer.
3. Add softened butter, flour, baking powder and fruit puree. Stir well.
4. Prepare simple decoration. Cut a few thin, skinless slices of peach into 4-5 peaces each, to get petals for flowers. Use individual chocolate chips for flower centers.
5. Line 25 cm diameter round pan with baking paper, then pour the batter in. Bake in the oven preheated to the maximum temperature for 5 minutes, or until borders just started to get crusty. Press in decoration elements. Bake for another 40 minutes on 180-200°C. Let it cool completely before serving.

komentara: 1