Monday, July 14, 2008

Pita od kajsija


Kajsije za ovaj kolač treba da budu najzrelije moguće, mekane kao dečja kaša. Mera je pola litra mekih iseckanih kajsija. Mera nije data u gramima/kilogramima svežih celih kajsija, baš zbog mogućeg različitog kvaliteta samih kajsija. Ako su krupnije, iseckati ih malo, a sitne je dovoljno samo raspolutiti. Nakon posipanja šećerom kajsije će brzo postati čorba od kajsija, i tako i treba :) Čisto da se neko ne zbuni što će se ta čorba nazivati filom, a ni najmanje na liči na fil, u početku.

Testo za koru je malo mekše. Može se dodati još malo brašna pa će biti lakše za rad. Od mere u receptu dobiće se testo sa kojim je skoro nemoguće raditi kad je sobne temperature. Treba da odleži bar jedan sat  u frižideru, a i kajsijama će prijati da odleže bar toliko. Jeste da to sve malo odlaže početak pripreme kolača, ali zapravo ovo jeste brz kolač, ako se sabere ukupno aktivno vreme koje se provede u pripremi. Začas se zbućkaju te kajsije, začas se zamesi testo, i sve to lepo čuči i čeka. A čekam i ja, jer ne radim ništa. Kad bi se zezali  :) Ja onda perem sudove, to je istina :) ili petljam nešto drugo po kuhinji, dok se kora i fil odmaraju...

Elem, kad se testo izvadi iz frižidera, bez mnogo premišljanja treba da se razvije i prenese na pleh. Ja to radim na masnom papiru, tj. papiru za pečenje, koji prethodno iskrojim da bude malo veći od pleha. Oklagija hoće da se lepi za ovo testo, pa ja i odozgo stavim komad papira ili plastične folije, da mogu lepo da istanjim koru. Nema sile da bih ovu koru prebacila na pleh ako bih je razvijala na radnoj površini, jer bi se sve lepilo i pocepalo.

Fil od kajsija će tokom pečenja narasti, tj. naduti se od vazduha. Sve to posle spadne i vrati se u prvobitno stanje, nema tu ničeg što bi držalo fil pufnastim. Dobro je da se ispečena pita ostavi da se skroz ohladi, ako želite lepe parčiće sa kojih ništa ne curi. Ako je stanje kritično, dozvoljeno je jesti je i toplu, i uživati u mekoći i slasti još nestegnutih sokova... :)

Pita od kajsija

Sastojci:
220 g brašna
100 g putera
1 jaje
150+75 g šećera
1/2 l iseckanih kajsija
1 kesica pudinga od vanile

Postupak:
1. Kajsije oprati i sa korom iseckati, a ako su sitnje samo raspoloviti. Koristiti samo mekane kajsije i napuniti sud od pola litra, pritiskajući ih da izadje sav vazduh oko voća. Iseckane kajsije pomešati sa 150 g šećera i promešati. Dodati puding (prah), ostaviti da stoji dok spremate koru. Biće malo čorbasto, što je ok.
2. Jaje i 75 g šećera pomešati kašičicom i ostaviti malo da se šećer malo rastopi.
3. Brašno sipati u vanglu, dodati hladan, na komadiće iseckan puter. Promešati, pa rukama natrljavati puter u brašno dok se ne dobije mrvičasto testo. Umešati jaje sa šećerom, da se dobije gusto masno testo. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti 1h u frižideru (hladno testo se lakše razvija).
4. Odvojiti komadić testa za ukrašavanje, recimo 1/6 testa, i od toga napraviti zvezdice ili listiće ili druge ukrase, po želji. Ostalo razvući u tanku okruglu koru prečnika oko 30 cm. Koru razviti na masnom papiru ili foliji zbog lakšeg prebacivanja.
5. Prebaciti koru u pleh prečnika 25 cm i ostaviti malo podignute ivice. Sipati fil, spustiti ivice, pa preko fila poređati ukrase.
6. Peći oko 40 minuta na 180°C. Fil treba da se ukuva, u toku pečenja će se naduti i pred kraj možda početi i da fućka, kao džem. Ako kora brzo tamni, kolač prekriti folijom. Pečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja, inače će curiti, mada ima i to svojih draži :)

Recept za štampu

Apricot Marmalade Pie

Ingredients:
220 g flour
100 g butter
1 egg
150+75 g sugar
1/2 l chopped apricots
2 tbsp bread crumbs
1 vanilla pudding powder (or 40 g cornstarch and vanilla flavoring)

Directions:
1. Wash and chop the apricots, using the softest ripe fruits. Fill 0.5 l bowl with apricots, pushing them gently to remove the air. Transfer them into wider bowl, add 150 g sugar and stir to combine. Add pudding powder and bread crumbs, stir. Set aside while you prepare the crust. It will become pretty liquid, which is fine.
2. Mix the egg with 75 g of sugar, stir, set aside to let sugar dissolve.
3. Make a crumble with a dough using flour and cold, diced butter. Add egg with sugar, knead using a wooden spoon to get soft, fat dough. Let cool in the fridge for an hour. The colder the dough, the easier the rolling.
4. Rip about 1/6 of the dough for the decorating elements, such as stars or leaves. Use the rest to roll the round crust of about 30 cm in diameter. Roll it over the peace of baking paper or cling film, for the ease of transferring it onto a 25 cm diameter round pan.
5. Once transferred to the pan, pull up the edges of the crust, pour the filling in, then arrange the decorations. Bake for about 40 minutes in the oven preheated to 180°C. The filling would puff, or even bubble in the oven and get thicken, like a marmalade. If the crust is getting brown too quickly, cover the cake with the foil. Let cool completely before slicing, otherwise the filling woud leak due to its runny nature while hot.

10 comments:

  1. Sve sam pregledala, i deluje da imas puno srece u kuhinji, odnosno sigurno je u pitanju umece pre nego sreca. Ja imam ovaj engleski poster iz Drugog svetskog rata(reprodukciju) koji cu uskoro da okacim kod mene u kuhinji da me bodri:

    http://www.reformschoolrules.com/mm5/graphics/00000001/barbkskpcalm_1.jpg

    Nego, ako mogu da primetim, u receptima koje si dosad pokazala dominiraju bela i krem boja. Jel to ima veze sa uzrastom glavnih potrosaca? Negde sam citala da mala deca znaju da jedu samo bela jela u nekom periodu...

    Dragana

    ReplyDelete
  2. Dragana, super je poster, mada kako ti je onaj hleb divan, ne varujem da ce ti trebati ;)

    ReplyDelete
  3. Danas pravila, ispala je savršeno, hvala puno za recept, odličan je!!!! Tako jednostavan a dekorativan!!! Svaka čast!

    ReplyDelete
  4. Pravila i odusevila me je.Hvala za divan recept.Slike su na blogeru mom.

    ReplyDelete
  5. Danas sam po istom receptu pravila pitu od jabuka (nedavno sam probala od kajsija - komentar gore) - izmiksala sam štapnim mikserom jabuke, dodala malo cimeta, sve ostalo isto - ispalo je savršeno! Ovo mi je najbolji recept za pitu koji sam ikad vidjela...

    ReplyDelete
  6. Hvala sto si probala i JAVILA da je isto primenljivo i na jabuke. Ne bih o jabukama razmisljala na taj nacin, jer ne spadaju u meko voce, a eto, ne bi mi palo na pamet da propasiram jabuku prethodno. Hvala :)

    ReplyDelete
  7. Pravila sa kjsijama, to sam ti pisala, i pravila kao mini pite.
    Juce pravila sa kupinama, 400g kupina, samlela, sve ostalo isto, plus sto sam umesto pudinga od vanile stavila puding od maline. Ukus savrsen!!Kiselkast....stavila sliku ispod mini pita. Inace ono sto mi se dopada kod nje je sto se tako fino želira!!!

    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2011/07/mini-pite-od-kajsija.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vera. Sad sam pogledala. Super izgleda sa kupinama, baš je boja odlična. Želiranje - meni se to najviše dopalo kod ovog fila, što kad je gotov nije "pudingast", već kao neki džem, ali blag. Kupine nekako nemam naviku da koristim, ali ovako mi zvuče baš dobro. Je l' ne smetaju one semenčice njene, u filu, kad se jede pita?

      Delete
  8. Ne, mislim da su se usitnile, onako malo krcka. Inače kupine imaju tu kiselkastost kao kajsije zato je vrlo slian ukus, i što je najvažnije deci se jako jako dopalo!
    Pozdravčić!
    p.s obozavam ovaj recept, mislim da može u svakakvo voće da se kombinuje!

    ReplyDelete
  9. Evo i sa malinama
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/2013/07/recepti-sa-malinama.html

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com