Tuesday, July 29, 2008

Integralni hlepčići sa ruzmarinom i maslinama


Još uvek pod utiskom uspešnih hlepčića sa belim lukom, večeras sam napravila integralnu varijantu, uz dodatak crnih maslina i svežih listića ruzmarina.

Crne masline uvek kupujem na istom mestu na Kalenić pijaci. To je onaj red što izlazi na radnju sa mekikama, ako gledam od Njegoševe ka Maksima Gorkog. Pri kraju tog reda ima dve tezge sa maslinama, ja kupujem na prvoj. Ove masline su jedre, cvrste, nisu mnogo slane, i izuzetne su arome. Kostaju 420 din za kilogram. 15-ak komada koliko je potrebno za ovaj recept teži oko 70 g.

Ruzmarin sam takodje kupila na Kalenić pijaci, na jednoj tezgi prepunoj svežih travčica. Jedna grančica košta 10 dinara i dovoljna je za ovaj recept, meni je i ostalo.



Testo sam napravila sa svežim kvascem. Zapravo i nije bio svež jer sam ga izvadila iz zamrzivača. Bio je veoma aktivan, i sa lakoćom podigao testo od isključivo integralnog brašna. Testo je bilo meko ali kompaktno, i lako se radilo. Nakon što je jednom naraslo podelila sam testo na 4 dela, a zatim svaki deo razvukla u valjak i nožem presekla na 6 delova. Kad su loptice još jednom narasle u plehu nožem sa oblim vrhom sam pravila krst na sredini svake loptice i utisnula polovinu masline presečenim delom nagore, a u centar buketić listova ruzmarina.

Rernu sam ugrejala na 250 i uključila ventilatore. Čim sam stavila u rernu shvatila sam da će ventilatori spržiti ruzmarin koji viri, pa sam nastavila pečenje bez ventilatora. Za razliku od hlepčića sa belim lukom koji su se pekli 12-13 minuta, ovima je trebalo 20-ak. Tek su malo zarumeneli, i korica je ostala tanka i krckava.

Ceo stan je mirisao na ruzmarin, čarobno! Iako je skoro bila ponoć, morala sam jedan hlepčić da smažem s nogu, onako vruć. Mljac!


update 2009/09:
Ove hlepčiće šaljem Maslinki, domaćici igre ajme, koliko nas je! za septembar 2009, u kojoj su tema bile masline.

Sastojci:
500 g integralnog pšeničnog brašna
300 ml mlake vode
125 g masti
1 kašičica soli
1/2 kocke svezeg kvasca (20g)

15-ak crnih maslina bez koščice
sveža grančica ruzmarina
malo morske soli

Postupak:
1. Kvasac razmutiti u malo mlake vode.
2. Brašnu dodati so, razmućeni kvasac, vodu i mast. Umesiti glatko testo i ostaviti na sobnoj tempreaturi da naraste.
3. Masline preseći na pola, listiće ruzmarina odvojiti od grančice.
4. Uključiti rernu na 250. Naraslo testo premesiti. Testo podeliti na 24 loptice (oko 40g), poredjati u pleh i ostaviti da opet naraste. U svaku lopticu utisnuti polovinu masline a u sredinu listiće ruzmarina. Poprskati vodom, pa posuti morskom solju.
5. Peći na 250 bez ventilatora, oko 20 minuta.

Isprobao Zoran

1 comment:

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com