Saturday, July 26, 2008

Hlepčići sa belim lukom


Pre nedelju dana sam napravila pogaču sa belim lukom. Testo sam napravila kao za hleb, uz dodatak par kašika masti. Pre pečenja sam premazala mlekom u koje sam prethodno sipala malo belog luka u granualama. Pogača je bila je potpuni hit tog dana.

Danas, nedelju dana kasnije sam po istom receptu napravila manju formu - hlepčiće sa belim lukom. Testo sam napravila isto kao i prošli put, sa svežim kvascem i par kašika masti, a pre pečenja sam hlepčiće premazala žumancetom razmućenim sa malo mleka i preko "posolila" belim lukom u granulama. Pekla sam u vreloj rerni (250*C sa ventilatorom) 12-13 minuta. Ispalo je fantastično.

Sastojci:
500 g belog pšeničnog brašna
300 ml mlake vode
3-4 kašike masti
1/2 kocke svežeg kvasca
so
1 žumance
1 kašičica mleka
beli luk u granulama

Postupak:
1. Razmutiti kvasac sa 1-2 kašike vode, da se dobije glatka masa.
2. 300 ml vode smlačiti.
3. Brašno prosejati u dublji sud, dodati kašičicu soli. Dodati razmućen kvasac, vodu i mast. Zamesiti glatko testo i ostaviti ma toplom mestu da narasta, bar 45 minuta.
4. Uključiti rernu na najjače. Testo premesiti, poceliti na 24 loptice i poredjati (6x4 komada) na pleh 40x30 cm.
5. Premazati hlepčiće mešavinom žumanceta i mleka, pa posuti granulama sušenog belog luka.
6. Peći 10-12 minuta na 250°C sa ventilatorom. Ako rerna nema ventilatore potrebno je malo više vremena.

2 comments:

  1. ti ces biti kriva ako krenem da glodjem monitor :))) ne znam sta je bolje - ova fenomenalna klopa ili genijalno uskljocane fotke! RESPECT! idem da brojim zazubice! ;D

    ReplyDelete
  2. Majo, hvala ti puno za ovaj recept. Malopre sam ih ispekla, kao dusa su mekane i divno mirisljave. Uz slano pasu super, nismo mogli da prestanemo da jedemo :))))
    Dobila sam 8 malo vecih pogacica, kao za hamburger, savrsene su :)

    ReplyDelete

All rights reserved 2008-2014.
Maja Babić
http://mamajacooks.blogspot.com
kontakt: mamajacooks@gmail.com